Grimstad Adressetidende

Trener seg opp med eksperthje­lp

Ann-Therese Laukus, Marit Bjelland og Sylvia Donlan skal alle delta i sommerens Grimstad Maraton, til tross for liten eller ingen løpserfari­ng.

- MOSJON Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa møter de tre kvinnene på tredemølle­ne på treningsse­nteret Stamina. Her skal de gjennom et skreddersy­dd opplegg for å gjøre dem best mulig rustet for å klare målene de har satt seg.

Bakgrunnen er at arrangøren Grimstad Maraton og Stamina gikk sammen for å finne noen som hadde lyst til å delta i årets løp selv om de ikke er godt trent eller har mye erfaring.

VIl endre livsstil

Ann-Therese Laukus meldte både seg selv på opplegget, og ble også nominert av andre. Hun er glad for å bli plukket ut til å delta i det spesielle opplegget.

– Jeg er i en prosess hvor jeg vil endre på livsstilen. Jeg har syklet litt tidligere, men jeg har vaert veldig passiv og stillesitt­ende de siste tre årene. Jeg har aldri løpt, så det er noe nytt, sier hun og smiler mens hun løper på tredemølle­n.

Jakub Ruzylo er personlig trener og løpetrener, og han følger nøye med på Laukus og de andre kvinnene, og gjør notater.

Sammen med Svein Vestøl skal han følge opp de tre i månedene frem mot løpet 8. september.

Tungt i starten

Laukus har satt seg som mål å fullføre distansen 10 kilometer.

– Jeg prøvde meg på 5 kilometer, men da fikk jeg beskjed om at jeg måtte ta 10, sier hun.

– Jeg tror vi kan nå målet med god veiledning, men jeg kjenner det er tungt bare å gå på mølla nå, erkjenner hun.

Ved siden av løper Marit Bjelland. Hun skal prøve seg på halvmarato­n.

– Jeg har løpt 5 og 10 kilometer før, og tenkte jeg ville prøve halvmarato­n også. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det selv, så

dette opplegget er genialt for min del, sier hun.

Skal unngå skader

Sylvia Donlan har løpt 5 kilometer før.

– Jeg ville utfordre meg selv litt. Målet er mest å fullføre, og det gjelder å få inn teknikken så en unngår skader, sier hun.

Og nettopp teknikken er noe av det trenerne på Stamina skal hjelpe med. Ruzylo studerer kvinnenes løpeteknik­k nøye og filmer føttene deres for å dokumenter­e hvordan det ser ut før opplaering­en starter. Han demonstrer­er også forskjelle­n på hvordan kvinnene løper og hvordan de skal laere å løpe.

– De får oppfølging av oss, men jobben må de gjøre selv. Vi skal gjøre tester underveis, og de skal komme inn hver fjerde uke. Vi skal hjelpe dem med løpetrenin­g. De har liten eller ingen erfaring, så vi må unngå belastning­sskader, sier han.

– Vi vil gjøre det til en best mulig opplevelse før dem. De skal løpe med et smil om munnen, sier han og forklarer at de tre skal få hjelp til å disponere kreftene riktig.

– De skal få tilbakemel­dinger om å få rett temop så de ikke går på en smell. Det er fort å løpe for fort første halvdelen av et halvmarato­n, sier treneren , som har tro på suksess.

– Vi har seks måneder på oss, og det er heldigvis tre motiverte damer. Det er bare å holde motivasjon­en oppe.

Grimstad maraton arrangeres 8. september.

 ??  ?? TIPS: Gjennom et skreddersy­dd opplegg skal Marit Bjelland (t.v.) og de andre vaere godt forberedt når Grimstad maraton går av stabelen.
TIPS: Gjennom et skreddersy­dd opplegg skal Marit Bjelland (t.v.) og de andre vaere godt forberedt når Grimstad maraton går av stabelen.
 ??  ?? SMIL: Det blir smil og latter når Jakub Ruzylo demonstrer­er hvordan det ser ut når mosjoniste­r uten riktig teknikk løper.
SMIL: Det blir smil og latter når Jakub Ruzylo demonstrer­er hvordan det ser ut når mosjoniste­r uten riktig teknikk løper.
 ??  ?? VIDEO: Jakub Ruzylo sikrer seg video av løpeteknik­ken før opplegget starter, slik at han kan følge med på fremgangen.
VIDEO: Jakub Ruzylo sikrer seg video av løpeteknik­ken før opplegget starter, slik at han kan følge med på fremgangen.
 ??  ?? MOTIVASJON: (F.v.) Jakub Ruzylo og Ann-Therese Laukus, Marit Bjelland og Sylvia D
MOTIVASJON: (F.v.) Jakub Ruzylo og Ann-Therese Laukus, Marit Bjelland og Sylvia D
 ??  ?? onlan skal jobbe med å holde motivasjon­en oppe gjennom månedene frem til løpsdagen.
onlan skal jobbe med å holde motivasjon­en oppe gjennom månedene frem til løpsdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway