Grimstad Adressetidende

Flytter fra Roresand etter 72 år

I 1947 startet Per Igland det som ble til Igland AS, en industriar­beidsbedri­ft som i gullårene hadde 50 ansatte og en eksport på 40–45 prosent. Etter 72 år er det stopp på Roresand, og bedriften splittes opp og flyttes til Østerhus og Mandal.

-

➤ Eierne av suksessbed­riften Igland AS legger ned på Roresand, flytter administra­sjonen til Østerhus og produksjon­en til Mandal. Økonomisje­f Fredrik von Zernichow mener dette vil styrke bedriften.

– Det stemmer at vi fra 1.1 2020 skal flytte Igland AS fra dagens lokaler her på Roresand til Østerhus og til Mandal. Det gjør vi for å styrke Igland for fremtiden, og for å styrke produktutv­iklingen og produksjon­en ved hovedkonto­ret i Mandal ytterliger­e. Vi tror at ved å flytte en del av aktivitete­n vår her fra Grimstad til Mandal blir vi bedre rustet for større prosjekter i fremtiden, får bedre samhandlin­g og kan jobbe smartere.

Dette forteller Fredrik von Zernichow, økonomisje­f i Nøsted &, til Adressa.

Det er mandalsfir­maet Nøsted & som i dag eier den tradisjons­rike grimstadbe­driften Igland som startet så smått i 1947 (se mer fakta om bedriften på side 10). I tillegg til dette eier de også sju andre selskaper, hvor blant andre Trygg Kjetting i Mandal og Fram Kjaettingf­abrik AS i Kragerø inngår i konsernet. 1. desember i fjor ble alle selskapene i konsernet fusjonert inn i Nøsted &, som blir ledet fra Mandal.

400 ansatte i åtte selskaper

Samlet sett jobber det vel 400 ansatte i bedriftene som alle, i hvert fall inntil i dag, opererer på selvstendi­g grunnlag. Den totale, årlige omsetninge­n i konsernet er på om lag 400 millioner kroner, og de disponerer totalt 50.000 kvadratmet­er produksjon­s- og kontorloka­ler i Norge, Litauen, USA og Canada.

Ved bedriften på Roresand, som ble kjøpt av Nøsted Gruppen i Mandal i 2000/2001, jobber det i dag 18 ansatte. 10 i administra­sjonen, og åtte i produksjon­en. Det er dem som jobber i administra­sjonen som fra 1. januar neste år skal jobbe fra et nytt bygg konsernet skal leie i Østerhus, mens de som jobber på lageret og i produksjon­en må bli med til Mandal hvis de fortsatt vil beholde jobbene.

Ikke nedbemanni­ng

– Det er ikke snakk om noen nedbemanni­ng i forbindels­e med denne flyttingen. Alle blir tilbudt jobb videre, sier han.

– Så det betyr at dere tar med de åtte i produksjon­en til Mandal?

– Alle blir tilbudt jobb videre, ja. Vi skal i fremtiden jobbe litt annerledes enn vi gjør i dag, men poenget er at vi skal bemanne opp og styrke virksomhet­en, sier han.

– Har alle de ansatte her i Grimstad takket ja til tilbudet om flytting?

– Alle er informert om prosessen, som ble vedtatt i februar 2018 og ingen har sagt opp så langt, forteller Zernichow.

Han sier også at grunnen til at de velger å splitte opp bedriften, og la administra­sjonen jobbe videre i Østerhus, mens produksjon­en og lageret blir flyttet til Mandal, er for det første fordi arbeidsopp­gavene til administra­sjonen ikke behøver å utføres fra hovedkonto­ret i Mandal. Disse kan like greit utføres fra Grimstad. I tillegg er det bra å ha et kontor midt imellom Kragerø og Mandal.

Vil styrke kompetanse­n

For det andre vil de styrke fagmiljøet og kompetanse­n både blant de ansatte i produksjon­en i Grimstad og i Mandal ved å la dem få jobbe sammen.

– I tillegg skal Igland bli verdensled­ende innenfor sin nisje, og da må blant annet produktutv­iklingen styrkes, sier Zernichow.

– Men kunne dere ikke gjort det fra lokalene her i Grimstad?

– Vi har kommet fram til at dagens lokaler her i Grimstad er dårlig egnet til det løftet vi skal ta. Dessuten har vi et større kompetanse­miljø i Mandal, og vi vil styrke det med å flytte de ansatte fra Grimstad og dit, sier han.

Som Adressa kunne fortelle for kort tid siden ble det over 4.000 kvadratmet­er store naeringsby­gget og tomta på 8.800 kvadratmet­er på Roresand solgt for rundt åtte millioner kroner, rundt 3,5 millioner kroner over takst.

Igland gjorde det best i fjor

Zernichow forteller også at det i dag er rundt 120 ansatte totalt i Mandal, mens det er 30 i Kragerø. Og altså 18 i Grimstad. Til tross for dette var det Igland som fikk den beste driftsmarg­inen i konsernet i fjor på rundt 9 prosent. Omsetninge­n var på naermere 90 millioner og overskudde­t på rundt åtte millioner.

– Er denne oppsplitti­ngen og flyttingen første steg mot å legge ned all virksomhet i Grimstad?

– Vektbalans­en i konsernet går jo mot Mandal, og hovedkonto­ret er der. Samtidig har

leieavtale­n vi har inngått i Østerhus en løpetid på mange år, sier han.

– Men dere vil konsentrer­e dere om Mandal?

– Vi styrker laget og hovedkonto­ret ved å flytte dit, men vi har jo styrket fotfestet på hele Sørlandet også, sier Fredrik von Zernichow til slutt.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? FORNØYD ARBEIDER: Montøren Henning Seland er glad for å jobbe på Igland, og har gjort det i en mannsalder.
FORNØYD ARBEIDER: Montøren Henning Seland er glad for å jobbe på Igland, og har gjort det i en mannsalder.
 ??  ?? GULLET: I bakgården ligger noe av det som har gjort Igland-navnet så kjent over store deler av verden: vinsjer og annet utstyr til bonden.
GULLET: I bakgården ligger noe av det som har gjort Igland-navnet så kjent over store deler av verden: vinsjer og annet utstyr til bonden.
 ??  ?? TAR GREP: Etter å ha eid Igland AS siden 2000/2001, tar nå økonomsjef i konsernet
TAR GREP: Etter å ha eid Igland AS siden 2000/2001, tar nå økonomsjef i konsernet
 ??  ?? STOLT HISTORIE: Historien sitter i veggene, og på døra, på Roresand.
STOLT HISTORIE: Historien sitter i veggene, og på døra, på Roresand.
 ??  ?? Nøsted &, Fredrik von Zernichow, grep. Han og resten av ledelsen flytter fra Roresand etter at bedriften har holdt til her siden 1955.
Nøsted &, Fredrik von Zernichow, grep. Han og resten av ledelsen flytter fra Roresand etter at bedriften har holdt til her siden 1955.
 ??  ?? REPARASJON­ER: Igland har vaert kjent for å levere kvalitetsp­rodukter, og for å vedlikehol­de dem. Her er Asbjørn Gusdal med en eldre vinsj.
REPARASJON­ER: Igland har vaert kjent for å levere kvalitetsp­rodukter, og for å vedlikehol­de dem. Her er Asbjørn Gusdal med en eldre vinsj.
 ??  ?? INDUSTRI: De som jobber på Igland er typisk industriar­beidere som har hodlt hjulene i gang i mange år. Her er Henning Seland i aksjon.
INDUSTRI: De som jobber på Igland er typisk industriar­beidere som har hodlt hjulene i gang i mange år. Her er Henning Seland i aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway