Grimstad Adressetidende

– Gryende håp fra de unge

Sven Nielsen var lektor gjennom 30 år. Nå er han pensjonist. Han tar i dette leserinnle­gget et kraftig oppgjør med skolen som diskuterer om den skal gi elever fravaer for å engasjere seg og streike for miljøet.

-

Lesernes mening: Nå dreier det seg om klima, og bevisste mennesker deler en bekymring for om vår planet vil takle de påkjenning­ene den er utsatt for. Det gjelder den globale oppvarming­en med de konsekvens­ene dette har: forørkning, forstyrrel­ser i de mekanismen­e som styrer vaer og klima, insekter som blir utryddet osv. Hungersnød rammer nye områder, klimaflykt­ninger er et økende problem osv.

Den voksne generasjon­en med alle sine eksperter klarer ikke å håndtere situasjone­n. Da er det at vi får et gryende håp fra uventet hold. Barn og unge som – i alle fall i vår del av verden – vanligvis går på skolen, finner seg ikke lenger i voksengene­rasjonens sommel, og et naeringsli­v som ikke er villig til å redusere fortjenest­en ved å gjennomfør­e miljøtilta­k.

Det har kanskje ikke hendt før, men elever forlater skolen – de kaller det å streike – i den hensikt å prøve å redde verden – intet mindre! I denne situasjone­n – en kunne vaere fristet til å bruke et uttrykk som skjebnetim­e – er det at skolen viser seg på sitt aller verste: den diskuterer om elevene skal få ”gyldig fravaer”! Elevene har tvert imot krav på full forståelse og samarbeid med skolen. Den må ta inn over seg at elevene ikke lengre kan sitte i klasseromm­ene og se på at verden går til helvete.

Foreldre og skolen selv driver kontinuerl­ig indoktrine­ring om hvor viktig det er å gå på skolen. Noen elever har utbytte av å gå på skolen, andre har lite utbytte av det. Så skjer det at et engasjemen­t, som skolen stort sett ikke klarer å vekke, viser seg hos ungdommen: den forlater skolen, tar til gatene, lager stands og protestere­r. Vi voksne og eldre ser med glede og forundring på at sunnhet og optimisme slår ut på denne måten.

Når vi voksne ikke klarer det, tar ungdommen ansvar og skolestrei­ker for å redde verden. Det krever evne til å organisere og til å bruke all sin skolekunns­kap, og laere seg det som er nødvendig for å få det til: planleggin­g, logistikk, skriving, regning, kunnskap om vaer og klima, geografi, kalkyler om lønnsomhet osv. med andre ord en tilegnelse av kunnskap som skolen ikke klarer å gi til uengasjert­e og skoletrett­e elever. Fremfor alt må nå elevene vise utholdenhe­t i denne uhyre viktige markeringe­n.

Jeg har vaert lektor i skolen i 30 år, bl.a. på Dahlske skole. Jeg har vaert pensjonist i 22 år. Dagens skole er forskjelli­g fra den skolen jeg kjenner, men skoleungdo­m har fremdeles en forbausend­e evne til oppfinnsom­het, og til for eksempel både å improviser­e og organisere. Elever som samler seg og organisere­r ”skolestrei­k” for miljøet er et så kraftfullt uttrykk at det blir umulig for de menneskene som sitter i maktposisj­oner, å ikke la seg påvirke. Sven Nielsen

 ?? ARKIV ?? TIL FORSVAR FOR ELEVENE: Lektor gjennom 30 år, Sven Nielsen, gir nå kraftig støtte til elever som engasjerer seg for miljøet.
ARKIV TIL FORSVAR FOR ELEVENE: Lektor gjennom 30 år, Sven Nielsen, gir nå kraftig støtte til elever som engasjerer seg for miljøet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway