Grimstad Adressetidende

Rotteskade­r for millionbel­øp

De siste tre årene har Gjensidige alene registrert naermere 20 skader i Grimstad med erstatning­sutbetalin­ger på en halv million kroner. Forfatter Jørn Bue Olsen kommer til Grimstad for å fortelle om Milorg og motstandsa­rbeid.

- Hans Jakob Kløvstad Grimstad forsvarsfo­rening

I tillegg kommer skader i hus som er forsikret i andre selskap. Dette har vi ikke oversikt over.

I løpet av 2019 vil over 160 husstander i Aust-Agder få uønsket besøk.

- Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige, i en pressemeld­ing fra selskapet.

Aust-Agder

- Beregninge­r viser at bransjen totalt i 2018 totalt fikk meldt skader fra naermere 160 fortvilte boligeiere i Aust-Agder som hadde fått gnagere på besøk, sier Voll. Totalt betalte forsikring­sselskapen­e i dette fylket ut ca. 5 millioner kroner etter skader fra rotter og mus. Det er ingenting som tyder på at årets tall vil se annerledes ut, ifølge Gjensidige.

Kostbare skader

- Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringe­r til totalrenov­eringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproble­mer, i tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Voll. Han advarer om at ødelagte ledninger kan vaere brannfarli­ge. Det er heller ingen god følelse å legge seg om kvelden når en hører gnagelyder rett bak hodeputen, sier han. Innsendt: Grimstad forsvarsfo­rening inviterer til foredrag om Milorg og motstandsa­rbeid under andre verdenskri­g ved forfatter Jørn Bue Olsen om kvelden torsdag 21. mars i FOU-bygget, vis a vis Universite­tet.

Marte Michelet har nettopp skapt masse debatt om hva Milorg visste og burde gjort for å beskytte jødene under krigen. Derfor kan det vaere på sin plass å fokusere på de utfordring­er milorg hadde under krigen for ikke å bli tatt fange og for å holde sin virksomhet hemmelig. Jørn Bue Olsen ønsket å få vite mer om sin far, Rolf Jørgen Olsen fra Larvik, som tidlig ble med i motstandsa­rbeidet i Vestfold. Dette er den røde tråden i denne boken, som avdekker hittil ukjente historier om Milorg, og omtaler historiske hendelser fra krigen – både heltedåd og nordmenns samarbeid med okkupanten og krigsoppgj­øret som fulgte.

Milorg og Linge-mannen Rolf Olsen skulle henrettes 9. mai 1945. Han ble reddet av gonggongen, av freden som kom 8. mai 1945. Spesielt skoleungdo­m inviteres til å laere mer om krigshisto­rie og om det motstandsa­rbeidet som ble utført i løpet av 5 lange krigsår. Det blir anledning til spørsmål og diskusjon. Alle hjertelig velkommen.

 ?? ARKIV ?? GNAGERE: Rotter og mus har gjort skader for millionbel­øp i Grimstad i løpet av de siste tre årene.
ARKIV GNAGERE: Rotter og mus har gjort skader for millionbel­øp i Grimstad i løpet av de siste tre årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway