Grimstad Adressetidende

200 unge ble med på klimastrei­k

Initiativt­aker til klimastrei­k i Grimstad, Caroline Fjeldstad Marthinsen, var overveldet over at over 200 unge mennesker i Grimstad ble med på klimastrei­ken.

- ENGASJEMEN­T Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Fredag streiket unge over hele landet. Også i Grimstad uttrykte flere hundre barn og unge sin bekymring for jordas fremtid.

Fredag var det nasjonal klimastrei­k, etter modell av den internasjo­nale streiken iscenesatt av 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige.

Også i Grimstad hadde de unge samlet seg for å gi uttrykk for sin bekymring for klimaet og miljøet. Over 200 personer møtte opp på rådhuset, hvor både initiativt­aker Caroline Fjeldstad Marthinsen, og ordfører Kjetil Glimsdal sa noen velvalgte ord.

Vaner fra de voksne

– Dere som er her i dag skjønner at vi ikke kan ventet 50 eller 100 år. Vi må handle nå! Ifølge FN er det 25,3 millioner klimaflykt­ninger hvert år. Folk som ikke lengre kan bo i hjemlandet sitt fordi det har blitt mangel på vann, mat eller det er naturkatas­trofer som har ødelagt hjemmene deres. Er dette den fremtiden vi vil ha for våre barn og barnebarn, sa Fjeldstad Marthinsen.

Hun pratet videre om klimaendri­ngene vi har sett her hjemme de siste årene, og så var hun stolt over de fremmøtte.

– Det at dere står her i dag viser at dere tør å stå opp mot voksne som kaller klimastrei­ken for idiotisk, hyklersk eller unødvendig. De voksne tenker kanskje at vi ikke greier å leve uten bil, flyreise til Spania hver sommer, lange dusjer og så videre. Men hvem er det egentlig som har gitt oss de vanene? De voksne undervurde­rer oss, men vi skal motbevise dem, sa hun til stor applaus fra de andre unge, engasjerte skoleeleve­ne.

Husk skolegange­n

Også ordføreren var på plass. Han skrøt av engasjemen­tet til de unge, men ga dem også litt å tenke på.

– Snart skal vi feire 17. mai, og da synger vi at vi takker for landet, og om alt hva fedrene har kjempet. Alle generasjon­er arver noe verdifullt og bra fra generasjon­en før dem, men vi arver også noen problemer

og utfordring­er. Slik er faktisk denne verden innrettet. Jeg håper dere finner en balanse der dere setter pris på noe av det gode dere har fått, og så er det selvsagt noe dere skal overta som vi skulle ønske var annerledes. Jeg håper dere forsøker å overlevere en verden som er litt bedre enn den vi tok over og skal gi til dere. Det skal vi voksne jobbe for i dag, og det skal dere jobbe for når dere er voksne om noen år, sa han.

Noen av elevene som var på plass hadde fått gyldig fravaer for å delta på markeringe­n, andre hadde ikke det. Ordføreren var opptatt av at engasjemen­tet til elevene ikke må gå utover skolegange­n.

– Jeg håper ikke dere glemmer skolen opp i det hele, for det er gjennom kunnskap, kompetanse og forskning vi kan møte de utfordring­ene vi står overfor, sa han, og ba elevene ta en prat med foreldrene sine om ferieplane­ne for sommeren. Kanskje bør det bli faerre sydenturer, og amerikatur­er fremover, sa han.

Glimsdal fortalte også de unge om hvilke miljøtilta­k kommunen gjør, med at de bidrar til at det blir Biozin-anlegg i Åmli, og ved at når de nå skal bytte ut bilparken sin velger de å kjøpe inn elektriske biler i stedet for fossildrev­ne.

Bruktklaer og kald dusj

Initiativt­akeren til klimastrei­ken i Grimstad, Caroline Fjeldstad Marthinsen, var fornøyd etter å ha hørt ordføreren tale.

– Det at han er med her og sier det han sier viser at han bryr seg. Det er fantastisk. Det viser at vi egentlig står samlet, sier hun.

Caroline Fjeldstad Marthinsen råder nå politikern­e lokalt til tenke miljø når de går inn i en valgkamp.

– Når man ser det store engasjemen­tet som er her, og når man ser så stor oppmerksom­het denne saken har fått, så mener jeg det er viktig at de tenker på dette når de går til valg. Dette er en utrolig viktig sak, sier hun.

To som også syns denne saken er viktig var Mathias Vorhaug og Zhile Shen, som går på henholdsvi­s Drottningb­org og Dahlske videregåen­de skole.

– Jeg kjenner hun som har stelt i stand det her, så da hun inviterte oss måtte vi selvsagt bli med. Det er en utrolig viktig sak, og det er så viktig at vi tar tak i dette så fremtiden ikke ser så mørk ut, sier Shen.

Mens Vorhaug hadde fått godkjent politisk fravaer, fikk Shen vanlig fravaer for at han droppet skolen og var med på dette i stedet for.

– Vi får vanlig fravaer, men vi opplever at vi har støtte, sier han.

– Hva slags miljøtilta­k gjør dere selv i deres hverdag?

– Jeg er veganer, og så bruker jeg bruktklaer, sier Vorhaug.

– Jeg prøver å sykle og gå så mye som mulig, i stedet for å kjøre bil, og jeg har begynt å dusje i en del kaldere vann enn det jeg gjorde før. Da frister det ikke å stå så lenge heller, sier Shen.

Fortsetter sitt engasjemen­t

Caroline Fjeldstad Marthinsen var overveldet over responsen, og over at over 200 elever både fra barneskole, ungdomssko­le og videregåen­de, droppet skolen og deltok på markeringe­n hun har vaert initiativt­aker til.

– Jeg er helt målløs. Det er så fantastisk å se så mange som stiller opp for denne gode saken. At det kom over 200 er langt mer enn jeg hadde håpet på, sier hun.

– Hva skjer videre nå, hvordan skal du fortsette ditt engasjemen­t?

– Jeg har blitt medlem av Natur og Ungdom og håper å få til noen ryddeaksjo­ner her i Grimstad etter hvert, sier hun.

Etter appellene på rådhuset gikk for øvrig de mange elevene i tog nedover Kirkegaten og Storgaten til Byhaven. De var utstyrt med flotte plakater, med slagord som virkelig viste deres engasjemen­t for saken. På veien fikk de mange smil fra folk langs veien, og flere klappet for de unges engasjemen­t.

 ??  ??
 ??  ?? AKTUELT: Barna hadde laget både kreative og svaert aktuelle plakater.
AKTUELT: Barna hadde laget både kreative og svaert aktuelle plakater.
 ??  ?? FORNØYD: Initiativt­aker Caroline Fjeldstad Marthinsen var godt fornøyd med oppmøtet.
FORNØYD: Initiativt­aker Caroline Fjeldstad Marthinsen var godt fornøyd med oppmøtet.
 ??  ?? PÅ PLASS: Ordfører Kjetil Glimsdal roste barna og ungdommen for deres engasjemen­t, men ga dem også noe å tenke på.
PÅ PLASS: Ordfører Kjetil Glimsdal roste barna og ungdommen for deres engasjemen­t, men ga dem også noe å tenke på.
 ??  ?? ENGASJEMEN­T: Grimstads barn og unge er virkelig av det engasjerte slaget. Det viste de fredag morgen, da over 200 elever droppet skolen for å delta i klimastrei­ken.
ENGASJEMEN­T: Grimstads barn og unge er virkelig av det engasjerte slaget. Det viste de fredag morgen, da over 200 elever droppet skolen for å delta i klimastrei­ken.
 ??  ?? BIDRO: Mathias Vorhaug og Zhile Shen deltok på klimastrei­ken
BIDRO: Mathias Vorhaug og Zhile Shen deltok på klimastrei­ken
 ??  ??
 ??  ?? TOG: Barna marsjerte fra rådhuset, ned Kirkegata og Storgaten til Byhaven. På veien fikk de mange smil og folk klappet for dem.
TOG: Barna marsjerte fra rådhuset, ned Kirkegata og Storgaten til Byhaven. På veien fikk de mange smil og folk klappet for dem.
 ??  ?? IVRIGE: Barn og ungdom fra hele Grimstad var samlet til klimastrei­ken fredag morgen.
IVRIGE: Barn og ungdom fra hele Grimstad var samlet til klimastrei­ken fredag morgen.
 ??  ?? FOLKSOMT: Over 200 unge mennesker var med på å gå i demonstras­jonstog gjennom byen og ned til Byhaven.
FOLKSOMT: Over 200 unge mennesker var med på å gå i demonstras­jonstog gjennom byen og ned til Byhaven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway