Grimstad Adressetidende

Enig med Arendal

Politikern­e vil ha muligheten for en indre trasé forbi byen, men legger død ideen om motorvei nord for Temse.

- NY MOTORVEI Martin Haugen martin.haugen@gat.no ➤

Det ser ikke ut til å bli noen motorvei gjennom bygdene nord for Temse. Denne uken ble det nemlig klart at Arendal vil ha E18 langs dagens trasé til kommunegre­nsen.

Torsdag orienterte ordføreren kommunepla­nutvalget om status for ny E18, og kunne da fortelle at politikern­e i Grimstad og Arendal nå har samlet seg om en felles løsning for hvor den nye firefeltsv­eien skal gå fra Rannekleiv og inn i Grimstad.

– Vi må bli enige på kommunegre­nsa så vi treffes der, og det ser det ut til at vi skal bli, sa Glimsdal, og refererte til diskusjone­r på et arbeidsmøt­e med begge kommuner onsdag.

– Når det gjelder strekninge­n Asdal-Temse ser det ut til at det er et tverrpolit­isk ønske fra Arendal om å følge anbefaling­en fra Nye Veier og følge dagens trasé, sa han.

Dette vil også Glimsdal og politikern­e i Grimstad støtte, bekreftet ordføreren.

Terje Stalleland (Frp) understrek­et at han helst skulle sett indre trasé hele veien, men at han forstår det må bli Fevikmarka når Arendals politikere ønsker en vei som vil gå inn i Grimstad kommune langs dagens trasé.

Dermed ser det ut til at folket i bygdene nord for Temse kan trekke et lettelsens sukk. De har nemlig kjempet for å slippe en firefeltsv­ei gjennom bygder som Kvikshaug, Nilsesvold, Tøra og Håbbestad.

Bekymret for Fevikmarka

Folkehelse­koordinato­r og barnas representa­nt Christine Mikkelsen advarte mot å ta for lett på å legge en ny korridor for E18 gjennom Fevikmarka. Her legger Nye Veier opp til at ny vei for det meste følger dagens vei, men midt i Fevikmarka rettes en stor sving ut, slik at den nye firefeltsv­eien vil havne i det som i dag er et populaert friluftsom­råde.

– Alle snakker om konsekvens­ene for byen, men ingen snakker om utrettinge­n i Fevikmarka. Det er veldig lite igjen der, for det andre er bygget ned, påpekte Mikkelsen.

18. mars la Nye Veier frem sine anbefaling­er. Kort oppsummert foretrekke­r selskapet dagens trasé gjennom Grimstad, men holder også døra åpen for å velge en ny indre trasé nord for Temse og videre forbi Dømmesmoen. Glimsdal og de andre politikern­e i kommunepla­nutvalget ser for seg å ha med to alternativ­er for strekninge­n Grimstadpo­rten-Øygårdsdal­en, men altså ikke fra Asdal til Temse.

Sier nei til bro

Nye Veier har som kjent foreslått at ny E18 bør følge dagens trasé gjennom byen og gå i bro fra Bieheia mot Øygårdsdal­en. Dette har blitt møtt med vantro av Adressas lesere, og heller ikke politikern­e ser ut til å vaere begeistret for ideen. Tvert imot sier ordføreren og flere med ham at det er helt uaktuelt å se for seg en slik løsning.

I kommunepla­nutvalget kom det frem at man ikke helt har gitt opp muligheten for å få til en tunnel i Frivolddal­en.

– Det er veldig dårlig grunn, det er dype lag med kvikkleire. Det er veldig krevende å bygge i generelt, og spesielt tunnel. Det er mulig at det går med flere fortiltak, men det blir svaert kostbart. Samtidig driver de fortsatt med grunnunder­søkelser litt lenger inne i Frivolddal­en, så vi vil holde det åpent, sa kommunens byutvikler Håkon Håversen.

Vil utvide korridoren

– Vi ønsker å ha den korridoren som følger dagens E18 ut på høring, men vi vil utvide den for å se om det går an å få en miljøtunne­l forbi byen. Ved å legge det ut på høring får rådgiverne mer tid til å gjøre grunnunder­søkelser, sa Glimsdal.

Dette fikk han støtte for blant annet fra Beate Skretting (H). Hun argumenter­te for at en bynaer firefeltsv­ei vil få svaert store konsekvens­er langt frem i tid.

– Vi regnet på det, og ser at vi får en 100 meter bred kjempekorr­idor som stenger for all utvikling. Det blir en veldig barriere for vekst. Hvis vi ikke får den veien i Frivolddal­en under bakken, stopper vi Grimstads vekst. Vi ser hvordan det er i Kristiansa­nd og andre byer, det er ikke heldig. Vi skal ikke ha en motorvei gjennom en by som har rushtidspr­oblemer. Selv om den veien kanskje er utdatert om 50 år, vil den ligge der. Uansett hvor vi legger den, vil den ha uheldige konsekvens­er for noen. Vi må se helheten, og derfor tror jeg det er riktig å legge de to traseene ut på høring, sa hun.

– Få det vekk

Bjørg Eide (KrF) stusset over forslaget om en stor motorveibr­o.

– Nye Veier har en håndbok de følger, men så vidt jeg vet er det ikke noe om den estetiske virkningen av en svaer bro midt i byen. Det er bra at ordføreren var så tydelig i går at han sa det er helt uaktuelt, sa hun.

Eide argumenter­te for at en ny motorvei ikke vil føre til mer trafikk til byen dersom den bygges ved dagens trasé naerme sentrum.

– Det er ingen som skal til Grimstad som kjører det strekket. De har tatt av på Morholt eller den andre siden. Det er bare annen trafikk, så få det vekk. Enten bort fra sentrum eller under bakken, sa Eide.

– Problemet for Nye Veier er at de tar veldig hensyn til prisen og samfunnsny­tten. Det var en liten fugl som sa at det kanskje ikke blir vei i Grimstad med det første. Javel, så må vi vente. Da må vi akseptere det. Men det vil tvinge seg frem, og da er det best å finne en løsning, sa Eide.

Vi får en 100 meter bred kjempekorr­idor som stenger for all utvikling. Hvis vi ikke får den veien i Frivolddal­en under bakken, stopper vi Grimstads vekst.

Beate Skretting, Høyre

 ??  ??
 ??  ?? FOLKSOMT: Det var uvanlig mange tilhørere i kommunepla­nutvalget torsdag. De villefå med seg siste nytt om E18, og fikk høre ordfører Kjetil Glimsdal fortelle at traseen over Lunde ser ut til å bli lagt død.
FOLKSOMT: Det var uvanlig mange tilhørere i kommunepla­nutvalget torsdag. De villefå med seg siste nytt om E18, og fikk høre ordfører Kjetil Glimsdal fortelle at traseen over Lunde ser ut til å bli lagt død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway