Grimstad Adressetidende

Ferdig med Røde Kors

Grimstad Røde Kors og tidligere leder på Kilandsent­eret, Jon Tønnevold, har inngått forlik. – En lettelse, sier sistnevnte.

- RØDE KORS Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Det var Agderposte­n som først omtalte saken.

Det var før jul at det oppsto en voldsom konflikt innad i Røde Kors. Hovedstyre­t avskjedige­t og politianme­ldte daglig leder for Kilandsent­eret for underslag, og han svarte med å saksøke sin tidligere arbeidsgiv­er.

Tirsdag denne uken var de til mekling i Aust-Agder tingrett. Møtet startet klokken ni, og da klokken hadde passert halv fire på ettermidda­gen var partene kommet til enighet. Da inngikk de forlik.

Lettelse

Til Adressa forteller Jon Tønnevold at han er lettet over utfallet av meklingen.

– Jeg er personlig veldig glad for at vi har kommet så langt at vi endte opp med et forlik, før det kom til forhandlin­ger i rettssalen. Det er en lettelse. Det har vaert en tung og vanskelig situasjon å vaere i, ikke bare for meg, men for mange andre i Røde Kors også. Det her er noe som aldri burde ha skjedd, sier Tønnevold.

På årsmøtet i februar var saken stadig et tema, og verken regnskap, budsjett eller forslag til nye vedtekter ble banket igjennom som følge av denne saken, som Adressa skrev om i månedsskif­te februar/mars.

Jon Tønnevold forteller at perioden fram til eventuelle rettsforha­ndlinger i mai ville ha vaert tøff.

– Man ville ha gått med en stor usikkerhet i seg, og vaert i en vakuumperi­ode hvor man ikke ville klart å få gjort noen ting. Det er litt slik jeg har følt at ting har vaert i det siste. Nå er jeg glad det er over, sier han.

Stor kostnad

Leder av Grimstad Røde Kors, André Hårde, bekrefter at partene har inngått et forlik.

– Det er inngått et forlik mellom partene som er unntatt offentligh­et, men forlikets to første punkter er det enighet om kan offentligg­jøres, opplyser han, og utdyper:

– Grimstad Røde Kors trekker tilbake oppsigelse­n og avskjeden av Jon Tønnevold, samt anmeldelse­n av ham. Grimstad Røde Kors anerkjenne­r Tønnevolds viktige arbeid for å bygge opp Kilandsent­eret.

– Grimstad Røde Kors og Jon Tønnevold er enige om at hans arbeidsfor­hold i Røde Kors avsluttes med umiddelbar virkning, og man inngår en avtale om sluttpakke.

– Ut over dette vil forliket og saken for øvrig ikke bli kommentert, skriver Andre Hårde i en e-post til Adressa.

Det han kan si noe om er hvordan denne saken har vaert for han og styret for øvrig.

– Det er klart det har vaert en belastning for styret hele denne prosessen. Det er ikke sånne oppgaver ett frivillig styre ønsker å drive med, vi ønsker å drive gode aktivitete­r i Røde Kors.

Ifølge Agderposte­n innebaerer forliket at hjelpefore­ningen betaler rundt 400.000 kroner i økonomisk kompensasj­on til Tønnevold og dekker begge parters advokatkos­tnader. I sum trolig mellom 500.000 og 1 million kroner. Røde Kors-lederen vil ikke kommentere summen verken overfor Agderposte­n eller Adressa.

Ferdig med Røde Kors

Jon Tønnevold forteller til Adressa at hans tid på Kilandsent­eret og i Røde Kors nå er over.

– Nå får de styre på så mye de vil de som er der, jeg skal ikke tilbake til Kilandsent­eret. Jeg håper de får det greit til. Jeg mener vi som har jobbet med dette har gjort en knallgod jobb når vi var der, det har jeg tusenvis av vitner på. Jeg håper de klarer å fortsette i samme ånd. Kilandsent­eret er bygd for en målgruppe vi må ta vare på, sier han.

Hele driftsstyr­et til Kilandsent­eret trekker seg for øvrig.

– De er ikke motiverte til å fortsette etter denne hendelsen. Slik jeg har forstått det vil Røde Kors’ hovedstyre ta over ansvaret for senteret, forteller Jon Tønnevold Adressa.

Andre Hårde skriver følgende i en e-post på hva som nå vil skje med Kilandsent­eret:

– Det skal driftes, men det er en opprydning­sprosess der ennå. Kilandsent­eret skal vaere ett senter for de gode opplevelse­n for barn og voksen.

Jon Tønnevold på sin side er ferdig med Kilandsent­eret og Røde Kors, men han røper at han har spennende planer for fremtiden likevel. Hva det innebaerer vil tiden vise.

 ??  ?? FORLIK: Jon Tønnevold og Grimstad Røde Kors har inngått forlik. Dette bildet er fra årsmøtet tidligere i år, et møte som var sterkt preget av konflikten.
FORLIK: Jon Tønnevold og Grimstad Røde Kors har inngått forlik. Dette bildet er fra årsmøtet tidligere i år, et møte som var sterkt preget av konflikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway