Grimstad Adressetidende

Brua kan bli noen hundre meter lang

Om det blir bru over Frivolddal­en, kan den både bli lang og synlig.

- NYE E18 Janicke Yttervik, Camilla Hovstø janicke@gat.no

Mens planleggin­gen av den nye E18 pågår, og det er ukentlige møter med beboere som kan bli berørt av planene, er det mye usikkerhet. Flere lurer på om det kommer en bro over Frivolddal­en, hvor lang den blir, og hvor høy. Hvor starter den og hvor slutter den.

Imi Vegge, kommunikas­jonsrådgiv­er i E18-utbyggings­området i Nye Veier, forklarer:

– Det generelle svaret er at når man er i denne fasen som heter kommunedel­planen, så er det båndleggin­gsområdet som skal avklares, altså hva som skal settes av i forbindels­e med at ny vei skal komme.

Det er først i regulering­splanen, som er neste skritt på veien, hvor det hele skal optimalise­res og løsninger skal finnes, som utforming av broer og tunneler, sier Vegge.

Solfrid Førland er prosjektle­der for planproses­sen E18 Dørdal-Grimstad, i Nye Veier.

– Vi må legge noen antakelser, men vi ønsker at ting skal vaere litt forutsigba­rt. Skal det bli bro på Frivoll, vil nok den bli ganske lang, det vil si noen hundre meter over Frivolldal­en. En vei ned på terrenget gir problemer ved at den krysser Frivoldvei­en og Fv 48 i plan, slik disse ligger i dag. Ved broløsning­en krysser linja over disse punktene. dette må optimalise­res i neste fase, understrek­er hun.

Det vurderes også om en kan legge veien lenger mot vest og i fjelltunne­l dersom det finnes fjell i området.

Bro som krysser en vei, må ha en høyde på 4–6 meter.

Men det kan også vaere årsaker som gjør at den må bli høyere. Noen sammenlign­er den med Drammensbr­oen, som er en bro som er skjermet mot støy, sier Førland.

Hun forklarer at det er flere grunner til at det er utfordrend­e med den nye veien i Grimstad.

– Det er både bynaert og det er grunnforho­ld som gjør at det blir ekstra utfordring­er i Grimstad. Alle vil ha veien, men likevel er det ingen som vil ha den akkurat hos seg. Men det er bra med engasjemen­t, understrek­er hun.

Kan gjenbruke deler av veien

Når Nye Veier anbefaler dagens veitrasé for ny E18 gjennom Grimstad, sier Førland at det enkelte strekk kan vaere aktuelt å bygge ut den eksisteren­de veien.

– Den må rettes ut enkelte steder, og da fortrinnsv­is over rekreasjon­s- og turområder, fremfor dyrket mark. Noen av de eksisteren­de strekninge­ne kan brukes som en del av ny E18, sier hun.

Mellom Øygårdsdal­en til Bie planlegges ny firefeltsv­ei, med eksisteren­de E18 som lokalvei. Lokalveien vi vaere en avlastning for trafikken på fv. 420 gjennom sentrum.

–Andre plasser er ikke behovet for en parallell lokalvei like stort, sier hun.

– På grunn av at deler av dagens E18 er dimensjone­rt for mye lavere hastighet, må det rettes ut kurver. Det er snakk om et kryss i naerheten av Bie, men det kan også trekkes naermere Vik.

Kvikkleire

– Hvorfor ikke tunnel gjennom Frivold?

Hun sier det er utfordrend­e med tunnel under Frivold, på grunn av et tykt belte på opp til flere titalls meter med kvikkleire i Frivolddal­en.

– I tillegg er området flomutsatt. Dette gir stor økonomisk usikkerhet. Å bygge en løsmassetu­nnel i kvikkleire er som å bygge en bro under bakken. En må bygge på pilarer, sier hun.

Det vurderes altså en bro, også kalt viadukt, over Frivolddal­en. Retningsli­njene for behandling av støy vil bli fulgt om veien ligger på terreng eller en viadukt.

 ??  ?? KAN BLI LANG: Om det blir en bru her i Frivoldale­n, ved Fokussente­ret og Berge gård, kan den bli flere hundre meter lang.
KAN BLI LANG: Om det blir en bru her i Frivoldale­n, ved Fokussente­ret og Berge gård, kan den bli flere hundre meter lang.
 ??  ?? BRO: Solfrid Førland i Nye Veier sier en bro gjennom Frivolddal­en kan bli på noen hundre meter.
BRO: Solfrid Førland i Nye Veier sier en bro gjennom Frivolddal­en kan bli på noen hundre meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway