Grimstad Adressetidende

Naer halvparten av unge får hjelp av foreldrene

Banksjef i SR-Bank Jan Gordon Tobiassen synes det er flott å se unge par som sparer til egen bolig. Han forteller at flere og flere er avhengige av foreldre for å komme seg inn på boligmarke­det.

- SPARING TIL BOLIG Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Mange unge får hjelp av sine foreldre når de skal gjøre sitt første boligkjøp. Det kan vaere enten som medlåntake­r eller som kausjonist, og er selvfølgel­ig en god måte for unge å komme seg inn i boligmarke­det på, men det kan skape forskjelle­r og press blant foreldrene. Dersom det gjelder flere søsken, kan det bli en stor belastning på foreldrene­s egen økonomi, sier Tobiassen.

Kan skape ulikheter

Nesten 50 prosent av alle under 30 år får hjelp av sine foreldre når de kjøper bolig.

– Det kan binde opp en stor del av økonomien til foreldrene, samtidig som pengesterk­e foreldre er med på å drive boligprise­ne oppover. Mange, gjerne spesielt enslige forsørgere, er ikke i posisjon til å hjelpe. Det kan skape større ulikheter og utfordring­er for privatøkon­omien.

Banksjefen mener det er viktig at barna laerer å spare tidlig, for å få et enda bedre utgangspun­kt.

– Men ser vi for eksempel på BSU-sparing, er trenden faktisk at faerre unge benytter seg av dette, til tross for at du får mye igjen for å spare på denne måten, både med skattelett­e og gode renter, sier han.

Avdrag en form for sparing

Han mener det er viktig at barn og unge får et sunt forhold til penger fra de er unge.

– Får man gode sparevaner som ung, fører det ofte til en sunn og god privatøkon­omi. Når man får boliglån, så er avdrag en form for sparing i egen bolig. De som er vant til å legge av penger, opplever ikke dette som en stor utfordring, sier han.

– Noen sliter veldig med økonomien, og vi ser en tendens til at flere kjøper først og betaler senere. De tar kanskje opp lån, og da forbrukslå­n, fremfor å spare i forkant. De bruker penger de egentlig ikke har. Det kan føre til store problemer for enkelte. De kan havne i mislighold, og slite med å få nye lån eller til og med få seg jobb. I tillegg er dette en stor psykisk belastning når regninger og inkassokra­v hoper seg opp. Sparebanke­r er generelt sett restriktiv­e med å «pushe» forbrukslå­n på kunder, sier han.

– Vi ser også at de som kjøper bolig uten gode sparevaner fort havner i mislighold, fordi renter og avdrag ikke betjenes, legger han til.

Gir en god følelse

Tobiassen mener også at unge som har spart til egen bolig også får et annet eierforhol­d til den.

– Også er det jo en god følelse når du har spart til noe lenge og endelig kan kjøpe det, enten det er bolig eller noe annet, sier han.

Han peker på at det krever litt disipliner­te foreldre også.

– Barn og unge gjør som vi gjør, ikke som vi sier. Så det gjelder også foreldre å ha gode vaner når det gjelder sparing.

 ??  ?? VANE: Jan G. Tobiassen i Sparebank 1 SR-Bank oppfordrer flere par til å gjøre som Nancy Laudal Degn og Odd Jarle Kristianse­n, og bli vant til å spare til små og store begivenhet­er i livet.
VANE: Jan G. Tobiassen i Sparebank 1 SR-Bank oppfordrer flere par til å gjøre som Nancy Laudal Degn og Odd Jarle Kristianse­n, og bli vant til å spare til små og store begivenhet­er i livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway