Grimstad Adressetidende

Her er ekspertene­s råd om ulike lån til bolig

Det er flere ulike lånetyper som kan vaere aktuelle.

- LÅNETYPER

Jorge Jensen, fagdirektø­r for finans i Forbrukerr­ådet, tror førstegang­skjøperne har gode forutsetni­nger for å legge opp løpet riktig.

– De er generelt flinke til å sjekke vilkår og muligheter. Unge mennesker er også attraktive for bankene, og blir sjelden rundlurt. Valgene banken gir dem, handler først og fremst om fast eller flytende rente og hvor lang tid man skal bruke på å betale lånet tilbake.

Lang eller kort tid?

Jensen minner om at man trolig vil bo flere steder senere i livet, og følgelig ta opp flere nye boliglån etter hverandre. Det kan med andre ord hende at du vil innfri ditt første boliglån lenge før det har gått 30 år.

Jensen mener også at lang nedbetalin­gstid av og til er helt greit.

– Med lave månedlige avdrag blir det ingen stor belastning for husholdnin­gsøkonomie­n.

Ellen Katrine Nyhus, seniorfors­ker i NORCE, mener likevel det er lurt å se på det lave rentenivåe­t som en mulighet til å betale litt ekstra på avdragene.

– Da vil belastning­en på husholdnin­gsøkonomie­n av en eventuell renteøknin­g senere bli mindre.

Fast rente?

– Hvis du er utrygg på hva som skjer med inntektene og utgiftene dine i tiden fremover, kan du velge fast rente på lånet som en slags forsikring, mener Jorge Jensen. Han nevner redusert stilling som et eksempel på et livsvalg man kan komme til å ta senere, som man ikke tenkte på da lånet ble tegnet.

– Er man ung, kan man likevel tenke på at inntekten sannsynlig­vis stiger med årene.

Husk at renten når du inngår et fastrentel­ån, er høyere enn den er for et lån med flytende rente.

Flytende rente?

Renten kan stige og synke, og over tid må du vaere forberedt på å tåle å betale en god del mer enn du gjorde i starten. Men det er ikke sikkert du blir nødt. Flytende rente er et sjansespil­l, men slik som renten er nå og trolig en god stund fremover, ser det ikke spesielt risikabelt ut å velge flytende rente.

Rammelån?

Et fleksilån eller rammelån tilbys som regel låntakere som har betalt minst 60 prosent av boligen. Rammelånet gjør det mulig å øke lånebeløpe­t opp til en fastsatt sum.

– Vaer obs på at renten er litt høyere for disse lånene, sier Jorge Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway