Grimstad Adressetidende

Nå er fargene på vei tilb

Trenden tilsier mer farger på veggene. Men hvordan forvandler man et helhvitt interiør til et fargerikt hjem?

- INTERIØR

– Da jeg flyttet inn her, var alt hvitt, forteller fargeekspe­rt Dagny Thurmann-Moe, og viser rundt i en stue i ulike nyanser av rødt – fra knallrødt til brunt og rosa. Hun har alltid omgitt seg med farger på veggene, men for tre år siden flyttet hun inn i en nesten ny og helt hvitmalt leilighet.

– Jeg leier, og huseieren ville at veggene skulle forbli hvite. I stedet forsøkte jeg å hente inn farger ved hjelp av blant annet gardiner og bilder på veggene. Det fungerte ikke så godt, sier hun.

Hvitt ikke med i fargesirke­len

Årsaken? Hvitt er ikke en del av fargesirke­len, og fargene vil derfor stå i skarp kontrast til de hvite veggene.

– Folk har lenge blitt fortalt at man bør ha en nøytral base, og så legge til farger på møbler, tekstiler og ulike detaljer. Men det er faktisk en vanskelig måte å lykkes med farger på. Tilfører du farge til et hjem med hvite vegger, vil fargene vil stå veldig ut. Det gjør det totale uttrykket mer kontrastfy­lt enn harmonisk, de hvite veggene og fargene ellers hører ikke sammen, forteller hun.

For nybegynner­e anbefaler hun i stedet å male veggene i en dus farge, og ha den som utgangspun­kt for fargebruke­n ellers i rommet.

– Farger kler farger, påpeker hun.

Lag fargepalet­t

Thurmann-Moe fikk til slutt lov å male leilighete­n likevel, og har gitt farge til absolutt alle vegger. Bare i stua har veggene fått tre ulike farger – en vegg i brunt, en i halmfarget stråtapet og resten i dus rosa, kombinert med røde gardiner fra tak til gulv.

– Fargepalet­ten her består av rød-, rosa- og oransjeton­er, med blått og grønt som kontrastfa­rger. Det er en komplisert måte å sette sammen farger på, med

 ?? FOTO: BOHUS ?? SOTET: De sotede fargene skal passe godt her i Norden, fordi de gir en lunhet til interiøret.
FOTO: BOHUS SOTET: De sotede fargene skal passe godt her i Norden, fordi de gir en lunhet til interiøret.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? BARNEROM: Fargen på barneromme­t har barna valgt selv. Den er hentet fra et bilde i stua.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX BARNEROM: Fargen på barneromme­t har barna valgt selv. Den er hentet fra et bilde i stua.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? LUNT: Dagny Thurmann-Moe har gitt den en gang helt nye og hvite leilighete­n et lunt preg ved bruk av varme fargenyans­er og naturlige materialer som skinn og tre.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX LUNT: Dagny Thurmann-Moe har gitt den en gang helt nye og hvite leilighete­n et lunt preg ved bruk av varme fargenyans­er og naturlige materialer som skinn og tre.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? KLENODIER: Dagny ThurmannMo­e har hentet inn gamle møbler for å gi mer saerpreg på den nye leilighete­n. Spiseborde­t er 200 år gammelt.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX KLENODIER: Dagny ThurmannMo­e har hentet inn gamle møbler for å gi mer saerpreg på den nye leilighete­n. Spiseborde­t er 200 år gammelt.
 ?? FOTO: CHARLOTTE WIIG ?? FARGEEKSPE­RT: Dagny Thurmann-Moe.
FOTO: CHARLOTTE WIIG FARGEEKSPE­RT: Dagny Thurmann-Moe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway