Grimstad Adressetidende

Ville ha det lekkert og lu

Liten plass kan vaere vel så luksuriøst som mye plass.

- INTERIØR

Da Tora Rommetveit planla leilighete­n sin, utnyttet hun de få kvadratmet­erne til det fulle.

29 kvadratmet­er gulvflate, fire meter under taket og mange høye vinduer. «Dette må det gå an å skape et hjem ut av», tenkte Tora Rommetveit, daglig leder i Norsk Filmbyrå, da hun var på visning på Torshov i Oslo. Omtrent et halvt år senere var leilighete­n klar til å bos inn. Selv om hun hadde et stramt budsjett, ønsket ikke Rommetveit å gå på kompromiss med sin egen estetiske sans.

– Jeg kan se for meg hva som er fint og vil fungere, men jeg har ikke forutsetni­ngene for å tegne eller bygge det selv, sier Rommetveit, som kontaktet flere arkitekter før hun fant ham som ikke lot seg stoppe av budsjettet.

Tron Meyer, arkitekt i familiefir­maet Risa Meyer, spurte Rommetveit om hva som var budsjettet hennes, og innstilte seg deretter på å løse oppgaven innenfor rammene.

– Da han fikk se leilighete­n, tror jeg han tenkte seg de samme muligheten­e som meg i den rare klossligne­nde saken. Sammen kom vi fram til hvordan man kan bo lite uten å måtte flytte inn i en ren, kald boks som store byggeaktør­er har laget, og som du ofte må betale skjorta for.

En ting inn, en ting ut

I gangen er taket løftet, slik at rørene har kommet til syne og dermed bidrar med en egen edge. Gjennom en fire meter høy dør kommer vi inn i et rom med utsikt over Torshov og en skumrende vinterhimm­el. Til venstre en sofa med bokhylle under, som i tillegg har oppbevarin­gsplass skjult under putene. Til høyre en sengehems med en funksjonel­l trapp utstyrt med hyller, og kjøkken i kroken under. Spisebord har det også blitt plass til. Og det er slett ikke kjøpt for anledninge­n.

– Dette bordet har vaert med meg hele livet. Jeg har tegnet, spist middager, gjort lekser og studert ved det. Det var mamma som kjøpte det på loppemarke­d mens hun var gravid med meg, sier Rommetveit, som synes det er hyggelig å møblere hjemmet sitt med gjenstande­r hun husker fra da hun var liten.

Billige impulskjøp er hun ferdig med etter å ha fått sitt eget sted.

– Da jeg kjøpte leilighete­n, var jeg opptatt av å ikke «bare kjøpe en sofa i mellomtide­n». Da lever jeg heller på gulvet fram til jeg har de pengene som trengs, sier Rommetveit, som råder andre til å gjøre det samme:

– Ønsker du deg noe helt spesielt med kvalitet, venter du på at bokhyllen, som passer akkurat inn i den vanskelige kroken, er ferdig snekret. I mellomtide­n legger du bøkene i stabler på gulvet, slik at du hver dag blir påminnet om hvor mye du sparer ved ikke å kjøpe noe midlertidi­g.

Unødvendig­e gjenstande­r finnes det lite av i leilighete­n på Torshov.

– Her er det «en ting ut og en ting inn»-mentalitet­en som gjelder. Ettersom jeg bodde enda mindre før jeg flyttet hit, erfarte jeg hvor lite man egentlig trenger for å vaere fornøyd i livet. Så må man bare oppretthol­de den livsstilen, sier hun.

Samtidig er ikke Rommetveit minimalist. Et striglet hjem med glatte overflater der det ser ut som det ikke bor folk, er ikke noe for henne.

 ??  ?? PLASSUTNYT­TELSE: At det var fire meter under taket i leilighete­n, var noe både arkitekt Tron Meyer og eier Tora Rommetveit tenkte at de måtte utnytte til det fulle.
PLASSUTNYT­TELSE: At det var fire meter under taket i leilighete­n, var noe både arkitekt Tron Meyer og eier Tora Rommetveit tenkte at de måtte utnytte til det fulle.
 ??  ?? HEMS: Egentlig var planen å henge sengehemse­n i taket, men ettersom betongen ikke var sterk nok til det, måtte den sikres i veggen i stedet.
HEMS: Egentlig var planen å henge sengehemse­n i taket, men ettersom betongen ikke var sterk nok til det, måtte den sikres i veggen i stedet.
 ??  ?? UTSIKT: Da Tora Rommetveit var på visning, dekket en hems mye av de store vinduene. I dag er det derimot ingenting som h
UTSIKT: Da Tora Rommetveit var på visning, dekket en hems mye av de store vinduene. I dag er det derimot ingenting som h

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway