Grimstad Adressetidende

Ksuriøst på 29 kvadrat

- Hanna Skotheim/NTB

– Jeg elsker alle de små tingene mine, alle fargene og mønstrene. Men da er det lurt å velge en enkel base. Matte flater og rene materialer i bunnen gjør at man kan tillate seg å leke mer med interiøret.

Luksus

Man skulle kanskje trodd at mange ting på liten plass skaper rot. Og det gjør det kanskje for noen.

– Det er flere som har sagt at de ser på dette hjemmet som rotete. Men sånn er det ikke for meg. Alle tingene jeg har, brukes til noe. Jeg har ingen unødvendig­e kopper eller glass som jeg ikke har hatt hjerte til å kvitte meg med, sier Rommetveit.

Til og med porselensp­enisen i vinduskarm­en er funksjonel­l, det er nemlig en vase – med plass til én rose. Og ikke minst har den en historie og en betydning for Rommetveit. Det har også tinnsoldat­ene, som i stedet for å holde våpen gjør noe så fredelig som yogaøvelse­r.

I tillegg til at leilighete­n er personlig og hjemmekose­lig, er det også noe luksuriøst over den. For selv om man ofte tenker at mye plass er eksklusivt, er det ikke luksus for Rommetveit å ha plass til det hun ikke har bruk for.

– Luksus for meg er at plassen man har, er godt utnyttet. At de jeg er glad i, liker å vaere her, og at jeg liker å vaere her selv.

Blir selektiv

I stedet for å se ulemper ved å bo lite, ser Rommetveit fordelene. – Man blir selektiv når det gjelder hva man eier, og man blir mer forsiktig med å fylle leilighete­n med ting man tror man trenger fordi interiørkj­eder sier at det er «in». Jeg synes det er viktig at jeg eier tingene mine, og at ikke tingene mine eier meg.

Flere funksjoner

Det at leilighete­n er så liten, så heller ikke arkitekt Tron Meyer på som noen ulempe. Han sier at det var en spennende utfordring å skulle gi Tora Rommetveit en følelse av at hun ikke satt på det samme stedet hver gang hun var hjemme.

– Derfor var det viktig å lage ulike miljøer i boligen, til tross for at skillevegg­er ikke var et alternativ, sier Meyer, som startet hele prosessen med å mentalt rydde leilighete­n ned til hva den måtte og skulle inneholde.

Mye funksjon og minst mulig dødsplass er svaert viktig når man tegner en bolig, uavhengig av om man har stor eller liten plass, mener Meyer.

– De er fordi hver kvadratmet­er har en høy byggekostn­ad, uavhengig av om det er «dødplass» eller en viktig del av rommet. Samtidig mener jeg det er feil å gjennomfør­e «fiffige» løsninger som å gjemme sengen sin i en vegg hver dag. Da kan du heller sikre at for eksempel trappen på til sengen har en ekstra kvalitet, ved at den utnytter undersiden som ellers pleier å vaere skjult.

Rommetveit­s bolig er den mest kompakte Meyer har vaert med på å forme. Men det er også det som har gjort prosjektet så interessan­t, mener han.

– At folk ser på det som en utfordring å leve annerledes enn i en standard leilighet, sier noe om hvor fastlåst vi er i forestilli­ngen om hva en byleilighe­t «må vaere». Mange tenker ofte størrelse, og deretter pris. Se heller på de spennende kvaliteten­e du kan få av å bo urbant, selv om du får et lite areal å utfolde deg på. Det krever at du tør å tenke nytt om hva du ønsker deg, sier Meyer. ➤ red@gat.no

 ?? ALLE FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX ?? indrer utsikten mot Oslo-himmelen.
ALLE FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX indrer utsikten mot Oslo-himmelen.
 ??  ?? SELEKTIV: Tora Rommetveit ser flere fordeler ved å bo lite. – Man blir mer selektiv når det gjelder hva man eier, og man blir klar over hvor lite man faktisk trenger, sier hun.
SELEKTIV: Tora Rommetveit ser flere fordeler ved å bo lite. – Man blir mer selektiv når det gjelder hva man eier, og man blir klar over hvor lite man faktisk trenger, sier hun.
 ??  ?? FAVORITT: Plassen ved trappen opp til sengen har blitt Tora Rommetveit­s favorittpl­ass i den 29 kvadratmet­er store leilighete­n.
FAVORITT: Plassen ved trappen opp til sengen har blitt Tora Rommetveit­s favorittpl­ass i den 29 kvadratmet­er store leilighete­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway