Grimstad Adressetidende

Kunstnerpa­ret bygde hvert sitt atelier

Billedkuns­tneren Ørnulf Opdahl og billedveve­rsken Sidsel Colbiørnse­n forlot Oslo i 1971 for å bygge atelier i hagen på Godøya, utenfor hans hjemby Ålesund.

- ATELIER

– Vi var i midten av 20-årene og ble fortalt av andre at det kom til å bli katastrofa­lt for vår karriere, og at vi ville bli fullstendi­g glemt fordi vi forlot Oslo. Men for oss handlet det om å ha sitt eget sted og utvikle våre egne arbeidsmul­igheter. Dessuten var det ikke prismessig mulig å realisere både hus og atelier i Oslo, sier Opdahl.

Opdahl som i dag regnes som en av våre fremste kunstnere, og som også er blitt kjent som dronning Sonjas laeremeste­r, mener det å ha atelier naer hjemmet har vaert helt avgjørende for å kunne utvikle seg som kunstner samtidig med å ha et familieliv. Ekteparet hadde to småbarn da de flyttet ut av hovedstade­n.

– Du kan ha en arbeidsøkt på dagtid, så kan du ha familieliv når barna er hjemme fra skolen, før du kan ta en ny arbeidsøkt på kvelden igjen uten å tenke transporte­tapper. Mange må jo bruke to transportm­iddel for å komme seg til et verksted, et atelier eller en skrivestue, påpeker Opdahl.

Han og kona fikk reist hvert sitt atelier på tomten ved fjorden utenfor Ålesund.

– Vi jobbet dermed hjemme begge to og delte på ansvaret for barna. Slik sett har det å ha arbeidsste­det så tett på flest fordeler, sier han.

– Det blir likevel viktig å hegne om arbeidstid­en. Det å ha en arbeidsdag før man avslutter og har familieliv, blir veldig viktig. Vi var nok ikke så veldig restriktiv­e, men etter hvert fant barna også sin rytme og pleide samvaer med andre, slik at vi ikke ble avbrutt av barn som ville inn der vi jobbet.

 ??  ?? ATELIER HEPSØ: Taket er tegnet som en statisk, tykk, horisontal flate som strekker seg utover, binder elementene sammen, trekker ned høyden og roer uttrykket. Yttervegge­ne er kledd med en ubehandlet horisontal spileledni­ng i malmfuru.
ATELIER HEPSØ: Taket er tegnet som en statisk, tykk, horisontal flate som strekker seg utover, binder elementene sammen, trekker ned høyden og roer uttrykket. Yttervegge­ne er kledd med en ubehandlet horisontal spileledni­ng i malmfuru.
 ??  ?? INSPIRASJO­N: Utsikten til barnas lek kan også vaere et godt og inspireren­de synsinntry­kk fra atelieret.
INSPIRASJO­N: Utsikten til barnas lek kan også vaere et godt og inspireren­de synsinntry­kk fra atelieret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway