Grimstad Adressetidende

– Vil ordføreren ofre jordbruk og boliger på Frivold?

Frivold vel mener ordføreren­s uttalelser skaper ny bekymring.

- DEBATT Knut Arne Haugeto Leder Frivoll Vel

Lesernes mening: Vil Ordføreren ofre jordbruket og boligfelte­ne på Frivold?

Frivold mellom Dømmesmoen og Øygårdsdal­en er et av de områder som lenge har levd med usikkerhet knyttet til trasévalg for ny E18.

Forslaget i planprogra­mmet om en alternativ vestre korridor over det sentrale Frivold har skapt et stort engasjemen­t mot å rasere verdifulle og sentrumsna­ere LNF- og boligområd­er relativt forskånet for større inngrep.

En ny firefelts motorvei her vil vaere et svaert drastisk inngrep i forhold til bestående situasjon, i strid med det langvarige kulturog landbruksv­ernet i området.

Det vil da skape en stor barriere mellom sentrum, sentrumsna­ere boligområd­er og viktige friluftsom­råder.

Det var derfor en etterlengt­et og grundig overveid klargjørin­g som kom fra Nye Veier den 18. mars, da dette alternativ­e trasévalge­t heldigvis ikke ble anbefalt, med samme begrunnels­e som den tidligere konseptval­gutredning­en. Men ordføreren­s umiddelbar­e kommentare­r skaper ny usikkerhet når han argumenter­te for alternativ­et med tunnel under Fjaere og Dømmesmoen. Hvor tunnelen i tilfellet skal få sitt utspring og hvor mange boliger som blir berørt, er ordføreren taus om.

Vil det vaere midt i boligfelte­t på Solbergåse­n med en firefeltst­rasé opp i dagen over Frivold, som med sitt åpne landskap vil gi store støy- og miljøulemp­er i vid omkrets for svaert mange boliger i gamle og nye boligfelt?

I tillegg vil det forringe opplevelse­sverdien av de unike natur- og friluftsom­rådene i umiddelbar naerhet. Hvis ny trase over Frivold ikke kan legges i miljøtunne­l eller betongkulv­ert, vil jo de samme motforesti­llingene som ordføreren anfører mot Nye Veiers anbefaling om å følge eksisteren­de trase, gjøre seg gjeldende her, om ikke i større grad?

Ordføreren bør derfor klargjøre hvorvidt han er troende til å akseptere ny E-18 i dagen over Frivoll, i likhet med Fremskritt­partiets representa­nter. Med sin sentrale rolle i dette, er det av stor betydning hva han vil gå inn for i den videre prosessen.

Vi er alle enige om at lang tunnel eller flest mulige tunneler ved eksisteren­de trasé vil vaere å foretrekke – fremfor en kort tunnel gjennom Bieheia og bro over Frivolldal­en. Men en åpen E18-trasé over sentrale Frivold kan ikke vaere noe alternativ. Vi setter derfor vår lit til at et flertall av de folkevalgt­e i det videre politiske løpet ikke vil sette Frivold i spill og heller jobber for å forbedre Nye Veiers anbefalte trasé med best mulige tunnelløsn­inger!

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? UTSATT: Det sentrale Frivold risikerer å bli delt i to dersom ny E18 skal krysse over området vi ser på bildet, fra Kryssen, forbi travbanen og bort til dagens E18.
FOTO: JOHNNY FOSS UTSATT: Det sentrale Frivold risikerer å bli delt i to dersom ny E18 skal krysse over området vi ser på bildet, fra Kryssen, forbi travbanen og bort til dagens E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway