Grimstad Adressetidende

– E18 gjennom Grimstad må ned i bakken

Nye Veiers E18-forslag faller ikke i god jord hos Gårdeierfo­reningen og Naeringsfo­reningen.

- DEBATT Robert Ruud For Gårdeierfo­reningen og Grimstad Naeringsfo­rening

Lesernes mening: Gårdeierfo­reningen og Naeringsfo­reningen i Grimstad ønsker å mene noe om fremlagte planer for ny E18 gjennom Grimstad.

For det første er de tegningene vi har hatt tilgang til svaert dårlig visualiser­t, slik at det er vanskelig å se for seg hvordan det ferdige produktet vil se ut, eller hvordan arbeidene er tenkt utført i praksis.

Hvis vi har forstått det riktig, at det skal bygges en firefelts motorvei i lufta gjennom Frivolddal­en, er vår umiddelbar­e reaksjon imidlertid klar:

Hvor gale går det an å bli? Er dette bare et spill for galleriet eller er det et forsøk på å «bondefange» Grimstads befolkning til å akseptere en Ikea-løsning som kun skal ha en økonomisk hensikt for Nye Veier? I generasjon­er har landets mest trafikkert­e vei (E18) snirklet seg gjennom boligområd­er fra Oslo til Stavanger. All moderne utbygging av denne veien har hatt til hensikt å fjerne trafikken fra tett befolkede områder og legge til rette for utvikling av lokalsamfu­nn. Nå legger planlegger­ne til Nye Veier opp til en rasering av ett av de viktigste områdene for fremtidig utvikling i Grimstad.

Heldigvis ser det ut til at ordfører og andre politikere i Grimstad er samstemte i at E18 GJENNOM GRIMSTAD MÅ NED I BAKKEN. Vi oppfordrer vår ellers så sindige ordfører om å bruke store bokstaver i denne saken. Fremtiden avgjøres nå. For oss er ikke trasévalge­t viktig i seg selv, bare veien kommer under jorda. Vi vil utdype vårt standpunkt ytterliger­e:

Det er i det siste gjort mye godt planleggin­gsarbeid i Grimstad kommune, for eksempel «Torg og gatebruksp­lan» og plan for nytt bosetnings­mønster i kommunen.

Her er det av største betydning at RV420 gjennom sentrum forsvinner som omkjørings­vei for E18, og erstattes av dagens E18trase fra Øygårdsdal­en til Bie. Videre har kommunen sagt at 80 prosent av all ny bosetting i Grimstad skal skje innenfor en sirkel rundt bysentrum fra Hol- vikasvinge­n til Vikkilen. En ny E18 i lufta gjennom Frivolddal­en vil båndlegge store arealer som i dag er planlagt, og som ligger godt til rette, for ny bosetting sentrumsna­ert.

Dette er i tråd med ønsket om redusert biltrafikk i og rundt sentrum, og her vil Frivold i fremtiden ha saerlig viktige støttefunk­sjoner for det historiske sentrum også som handelsomr­åde og rekreasjon­sområde. Det må vaere mulig, også for Nye Veier, å ha flere tanker i hodet samtidig. Det synes som det er få kontrovers­er i trasévalge­t fra Brokelands­heia og til Grimstadpo­rten. Dette utgjør sikkert 99 prosent av strekninge­n, så må Nye Veier akseptere å bruke noen kroner ekstra på den mest komplisert­e prosenten som gjenstår og sikre det viktigste området for våre etterkomme­re. Kun da kan dette selskapet få tommelen opp for det arbeidet de er satt til å gjøre.

Det er flere sivilingen­iører i Grimstad Naeringsfo­rening, og vi er noe forundret over den svartmalin­gen som foreligger vedr. kompleksit­eten av å lage en nedgravd tunnel stykkevis på deler av strekninge­n. Avstanden mellom fast fjell i Frivolddal­en er ikke lenger enn at en nedgravd kulvert kan forankres i begge ender og naermest bli selvbaeren­de.

Med dagens teknologi og den erfaringen som finnes fra tilsvarend­e områder er det litt uforståeli­g at dette ikke er mulig. Når det er sagt så er alternativ­et med tunnel under Dømmesmoen en fullt akseptabel løsning.

Det er mye både lønnet og frivillig arbeid som legges ned for å utvikle Grimstad fremover, både innen handel, industri, utdanning, idrett og friluftsli­v. En koloss av en motorveibr­u gjennom Frivolddal­en vil vaere et stort tilbakeskr­itt, og en torn i øyet til Grimstadfo­lk til evig tid. Vi ber politikern­e vise styrke i denne saken.

 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? BONDEFANGE­T: – Er Nye Veiers anbefaling om E18-bro i Frivolddal­en et forsøk på å bpndefange Grimstads befolkning, spør Robert Ruud.
FOTO: JOHNNY FOSS BONDEFANGE­T: – Er Nye Veiers anbefaling om E18-bro i Frivolddal­en et forsøk på å bpndefange Grimstads befolkning, spør Robert Ruud.
 ??  ?? INNLEGG: Robert Ruud skriver innlegg på vegne av naeringsfo­reningen og gårdeierfo­reningen. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
INNLEGG: Robert Ruud skriver innlegg på vegne av naeringsfo­reningen og gårdeierfo­reningen. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway