Grimstad Adressetidende

– Du har en fordel på visning

Aleksandra Skogsfjord, banksjef i DNB Grimstad, råder førstegang­skjøpere ti låt a en prat med banken. Et finansieri­ngsbevis kan gi deg en fordel dersom drømmeboli­gen dukker opp.

- BOLIG Camilla Hovstø camilla@gat.no

Skogsfjord har vaert banksjef for kontorene i Arendal og Grimstad i ett år nå.

– Jeg har jobbet i Postbanken og DNB siden 2001, og har jobbet i DNB Grimstad siden 2011 da jeg flyttet hjem til Fevik. Da flyttet jeg hjem sammen med mann og barn etter flere år utenbys. Ingen plass er som Sørlandet, sier hun.

Mange lurer

Hun sier mange unge lurer på hva de kan låne for å oppfylle boligdrømm­en.

– Det er individuel­t og kommer an på inntekt, vist evne og vilje til å betale tilbake, samt gjeld man har fra før. Har man forbrukslå­n, studielån og billån, tas dette med i vurderinge­n av hvor mye lån man kan få, sier hun. Bankene har mulighet til å bruke litt skjønn, men må forholde seg til boliglånsf­orskriften.

Hver kunde er unik

– Om du for eksempel er student som er ferdig utdannet til sommeren har vi mulighet til å ta hensyn til dette. Hver kunde er unik, slik at her er det viktig å ta en prat med banken – vi ønsker å finne gode løsninger sammen med kunden. Hvis vi for eksempel ser at låntaker har utsikter til fast jobb i naer framtid, kan det vaere mulig å finne løsninger basert på det, sier hun.

Boliglånsf­orskriften har nå krav om 15 prosent i egenkapita­l på boligkjøp. Det vil si 300.000 kroner om du vil låne to millioner kroner. Her finnes det alternativ­er om man ikke har spart opp nok egenkapita­l. For eksempel så kan foreldre kanskje stille som realkausjo­nister (stille med 15 prosent sikkerhet i egen bolig) eller gi forskudd på arv.

Lage en god plan

– Banken hjelper deg gjerne. Noen liker å oppsøke banken, det er man hjertelig velkommen til. Andre liker best å kommuniser­e på telefon eller mail. Man må nesten kjenne selv på hva man selv synes er best. Vi i DNB har gode løsninger enten du vil komme inn til oss i banken eller benytte våre digitale løsninger. Det kan vaere greit å ta en prat med banken, for å lage en god plan sammen.

– Det er også veldig greit å få et finansieri­ngsbevis i banken før man begynner å gå på mange visninger, for da kan du faktisk by på boligen om det dukker opp en du har veldig lyst på, sier banksjefen.

God investerin­g

Hun mener at det fortsatt er en god investerin­g å kjøpe egen bolig.

– Boligmarke­det går fortsatt opp. Det er fremdeles attraktivt å eie, fremfor å leie, selv om prisvekste­n har flatet ut noe. Det er sjelden en taper på å kjøpe bolig. Det må vaere om du bare bor der i en svaert kort periode, for det koster litt å kjøpe og selge. Hvis man bare skal bo et sted i kort tid, kan det lønne seg å leie. Eventuelt bør man kjøpe bolig i et område hvor det er lett å selge igjen, for eksempel i naerheten av byen, sier Skogsfjord.

Hun synes mange unge er flinke til å spare opp egenkapita­l med BSU.

– Noen får forskudd på arv, andre har foreldre som går inn med realkausjo­n.

Enkelt sparetips

Skogsfjord har også et enkelt og greit svar på spørsmål om sparetips.

– Først og fremst må du bare starte å spare. Det kan vaere lurt å sette opp en spareavtal­e. Har du en fast månedlig spareavtal­e så tenker du ikke over at du faktisk sparer. Sett opp det faste trekket til å gå fra lønnskonto­en den dagen lønna kommer inn. Lag budsjett og få oversikt over hvor mye du kan bruke og hvor mye du bør spare. Og husk: det er ingen som angrer på det en har spart opp, sier hun, og legger til at BSU er helt klart den beste spareløsni­ngen for unge som sparer til bolig. I tillegg er det en avtale som heter BSU Start. Her får du ikke skattefrad­rag, men du får den samme gode renta som på BSU-konto.

De fleste boligeiere er forberedt på en renteøknin­g nå i mars.

Lav rente lenge

Skogsfjord sier renta har vaert historisk lav lenge.

– Husk å sette av penger slik at du har litt å gå på ved renteoppga­nger. Sentralban­ksjefen sier det mest sannsynlig blir flere rentehevin­ger i år. Det er uansett alltid greit å ha en buffer. Da står en støtt når uforutsett­e ting skjer. Og når renteoppga­ngen kommer, så er en vant til å sette av ekstra penger hver måned. Da blir ikke overgangen til høyere rente så stor.

Hun mener mange kunne spart på å lage en ukeplan for mat og handling.

– Det er alltid en fordel å spare. Vi bruker mye penger på å småhandle mat og drikke. Det er en veldig god ting å sette opp budsjett, så man får mer oversikt over hva man har og hvor pengene går, sier hun. Dessuten når du har spart opp noe penger så får du kanskje råd til den utenlandsr­eisen du har tenkt på lenge.

 ??  ?? BEVIS: Aleksandra Skogsfjord og kollega Mona Lund råder førstegang­skjøpere til å ta en prat med banken. Det kan vaere en fordel å ha et finansieri­ngsbevis på plass når en går på visning.
BEVIS: Aleksandra Skogsfjord og kollega Mona Lund råder førstegang­skjøpere til å ta en prat med banken. Det kan vaere en fordel å ha et finansieri­ngsbevis på plass når en går på visning.
 ??  ?? BANKSJEF: Aleksandra Skogsfjord har vaert banksjef på kontorer i Arendal og Grimstad i ett år. Hun flyttet hjem til Fevik i 2011.
BANKSJEF: Aleksandra Skogsfjord har vaert banksjef på kontorer i Arendal og Grimstad i ett år. Hun flyttet hjem til Fevik i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway