Grimstad Adressetidende

Vinden herjet med treet

Søndag knakk en stor del av et tre av og falt ned på Grimstad kirkegård. Nå skal hele treet felles for å unngå at det skjer igjen.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Søndag falt en stor grein ned over kirkegårde­n på Frivold. Nå fjernes hele det råtne treet for å hindre at mer skal falle ned, og andre trær i området skal sikres.

Det blåste svært kraftig vind i distriktet søndag, og med en styrke på opp mot 20 m/s gikk også Meteorolog­isk institutt ut med farevarsel på oransje nivå.

På et slikt farenivå er det fare for at trær knekker og faller ned, og det var akkurat det som skjedde med et av de store trærne ved kirkegårde­n.

I to-halv tre-tiden på ettermidda­gen var Bjørg Solborg inne i huset da hun hørte en uvanlig lyd.

– Jeg bor ved kirkegårde­n og hørte bare et fryktelig brak. Jeg skjønte ikke hva det var, men så kikket jeg i vinduet, og så det var en ganske stor grein som hadde brukket og falt ned på kirkegårde­n, sier hun.

Advarte mot treet i sommer

Ingen personer kom til skade, men det kunne fort ha gått svært galt, mener Solborg.

– Det var en lykke at det ikke var folk der, for det var folk på den andre siden av kirkegårde­n rett før. Det var flaks det gikk så bra når det først skulle skje, sier Solborg.

Adressa fikk i juni i år tips om at det kunne skje en ulykke på kirkegårde­n, og omtalte saken. En stor grein falt nemlig ned i fjor, og en tipser fryktet da at også flere greiner fra samme tre kunne ryke.

Søndag skjedde altså nettopp det.

Treet skal fjernes

Kirkeverge Bjørn Undheim forteller at det store treet nå skal

felles. Faktisk har det vært planen en stund allerede, altså før den store greinen falt ned søndag.

– Vi hadde bestilt trepleiere­n, så han kommer nå for å ta det ned, sier Undheim.

Helt råttent

Undheim forklarer at beslutning­en om å felle treet ble tatt etter at Adressa skrev om saken i sommer.

– Vi så det selv, for det datt en grein i fjor sommer. Og på den som datt nå var det helt råttent inni, så vi tar resten av det. Det står to-tre til i nærheten også, hvor vi fjerner råtne greiner og sikrer med wire og bånd.

Han tror hele jobben skal være gjort i løpet av uka.

– Ble det skader på graver da den store falt ned på søndag?

– Nei, ikke det vi har sett. Det er litt tidlig før vi får tatt bort alt, men det ser forholdsvi­s greit ut, sier Undheim.

 ??  ??
 ??  ?? STOR: Greinen som brakk av søndag er stor og tung, og la seg delvis over noen av gravene på kirkegårde­n.
STOR: Greinen som brakk av søndag er stor og tung, og la seg delvis over noen av gravene på kirkegårde­n.
 ??  ?? RÅTTENT: Treet ser ut til å være råttent innvendig, og ved nærmere ettersyn viste det seg å kravle larver og andre kryp i de mørke feltene.
RÅTTENT: Treet ser ut til å være råttent innvendig, og ved nærmere ettersyn viste det seg å kravle larver og andre kryp i de mørke feltene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway