Grimstad Adressetidende

Frempek mot valget i 2021

-

➤ Det er gått en drøy uke siden valget, og det har vært rikelig med analyser og forklaring­er på hvorfor det gikk som det gjorde. Uansett kan det gi et frempek mot stortingsv­alget i 2021.

➤ I Grimstad var resultatet i grove trekk i tråd med landstrend­ene, men med ett viktig unntak: Høyre gikk kraftig frem her i byen og ble det største partiet så vidt foran Ap. Men som i landet ellers slo Rødt til og sikret seg plass i kommunesty­ret for første gang, og både SV og MDG doblet kontingent­en. Sp ble valgvinner også her.

➤ Hvilken overføring­sverdi har resultatet til rikspoliti­kken – og som et varsel om hva som venter partiene ved stortingsv­alget om to år? Ganske mye. Det skal bli tøft for statsminis­ter Erna Solberg å holde fortet. Regjeringe­n er hardt presset på grunn av synkende oppslutnin­g. I tillegg ser den ut til å være i krig med seg selv, konkret Venstre og FrP.

➤ Velgerne er på vandring mot venstre, skjønt noen mener at den tradisjone­lle inndelinge­n mellom høyre og venstre i norsk politikk må erstattes av sentrum kontra periferi, storby mot distrikt. Det kan ha mye for seg. Det er blitt sagt at dette var et miljøvalg, men først og fremst ble det et opprør mot sentralsty­rte reformer (regionsamm­enslåing, nærpoliti og sykehusdri­ft) og et byråkrati med for mye makt. Velgerne vil ha mer folkevalgt styring og færre ansiktsløs­e byråkrater i statlige foretak ved roret.

 ?? FOTO: SMK ?? TUNGT: Statsminis­ter Erna Solberg må snu den politiske vinden om Høyre og partnerne ikke skal bli kastet ut av regjerings­kontorene.
FOTO: SMK TUNGT: Statsminis­ter Erna Solberg må snu den politiske vinden om Høyre og partnerne ikke skal bli kastet ut av regjerings­kontorene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway