Grimstad Adressetidende

Tre ting som gjelder: Ven

Erling Hægland forteller her om sine erfaringer med bukkejakt.

-

BUKKEFALL: GJETER: I slutten av juli og ut i august måned er rådyrbukke­ne stadig på fart etter geita. Her har han funnet geita og «gjeter» henne slik at andre bukker ikke får anledning til en «tyvparring». For nå er det hans geit! Det kalles at bukken «hetser» geita. Flott bukk, men et fint gevir!

FAKTA

BLI KJENT: Mer ro kan vel ikke et menneske få, enn å vandre i skogen en tidlig morgenstun­d. Et fargespill på østhimmele­n pensler fjellene i horisonten i en fata morgana eventyr, og i liene står storgranen­e med solfarget gulltopp. Fuglene rister sin nattstive kropp, elgen rusler i småkratt og finne saftig føde i urter, gress og småkratt, og reven tusler hjem til sin dagleie langs myrdrag og underskog, med nattens fangst. Jeg nyter hvert sekund, der jeg følger et dyretråkk på vei til plassen jeg tidligere har sett ut som bukkepost!

I løpet av sommeren har jeg flere ganger vært inne i området ved posten, og sett at bukken har vært i aktivitet i skogen omkring. Småtrær har merker etter duftmarker­ing og likeså enkelte groper i bakken. Jeg finner plassen, posten. Den har litt overhøyde i forhold til terrenget rundt, noe som oftest er en fordel slik at mine menneskedu­fter ikke skremmer bukken.

En fantastisk morgen. Sitter og ser mot flaten foran meg og mot skogbrynet lenger borte! Skogen er frodig etter noen dager med regn. Etter en halvtimes tid på posten, våkner resten av skogen til liv. Den lille tik-tik lyden til rødstrupen er det første jeg hører, men etter noen minutter er de alle i gang, svarttrost, svartmeis, granmeis, og flere sangere blander seg inn i fuglekoret taktfast akkompagne­rt av flaggspett­en som hakker på en gammel tørrfuru midt på flaten.

Klokken går. Solen er nå kommet lenger ned på granstamme­ne. En liten skogmus farer frem og tilbake mellom sine mange gjemmested­er. Jeg drysser ned noen smuler fra en brødskive, den stopper opp og setter seg like ved foten min. Spiser noen smuler, ser seg rundt og piler så frem og tilbake til sine gjemmested­er med resten av maten.

Tiden står stille. Klokken nærmer seg seks, men noen bukk er ikke kommet frem Det er bare å

 ??  ?? Det er viktig å oppsøke steder som du skal sitte på bukkeposte­n, i god tid før jakta. Jeg bruker mye av sommeren
Det er viktig å oppsøke steder som du skal sitte på bukkeposte­n, i god tid før jakta. Jeg bruker mye av sommeren
 ??  ?? Åse Erlandsen Hægeland med sitt første bukkefall. Bukken ble skutt klokka seks om morgenen.
Åse Erlandsen Hægeland med sitt første bukkefall. Bukken ble skutt klokka seks om morgenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway