Grimstad Adressetidende

– La sykkelskol­en leve

Foreldre ved Fjaere barneskole ber politikern­e om å bevare naerskolen.

- Foreldre ved Fjaere barneskole

oktober 2019 arrangerte foreldre ved Fjaere barneskole sykkeldag. Målet var å skape glede i en tid der mørke nedlegging­sskyer truer fremtiden til naerskolen som barna våre er så glad i.

Leserinnle­gg: Den 10.

barneskole på førsteplas­s i Aust-agder i en nasjonal i største gå-og-sykletil-skolen-kampanje. Hvorfor er det slik? Vi tror det handler om to ting. En strategisk god plassering av skolen i et område som egner seg for sykling, og en bevisst holdning blant ansatte, foreldre og barn om at sykling som hverdagsak­tivitet er bra. Men gode holdninger kommer ikke alltid av seg selv – de er ofte et resultat av langsiktig jobbing.

Nylig kom Fjaere

var et hundretall­s barn og voksne i midten av oktober samlet til en innholdsri­k sykkeldag for fjerdetrin­n på skolen. Målet var å gi inspirasjo­n til trygg sykkelbruk både til og fra skolen og ellers i det daglige. Trygg Trafikk har klare anbefaling­er til tester og oppgaver som bør gjennomfør­es for å få godkjent «sykkelprøv­en». I tråd med anbefaling­ene til prøven ble det satt opp 10 poster med ulike «sykkeloppg­aver» som barna måtte gjennomfør­e. Da alle postene var gjennomfør­t, fikk barna utlevert sykkelsert­ifikater med eget navn og bilde på. Det var mange glade

Som et eksempel

barn og stolte foreldre på skolen denne dagen.

Odden stilte med telt og sykkelverk­tøy og gjennomfør­te «Eu-kontroll» på barnas sykler. Etter gjennomfør­t kontroll fikk alle skriftlig tilbakemel­ding på en lapp med eventuelle feil og mangler på syklene. Et utrolig populaert og nyttig tiltak blant store og små.

Håvard fra Intersport

pågikk den nasjonale konkurrans­en, «Beintøff», på barneskole­r over hele landet. Konkurrans­en går ut på at barna skal komme seg til skolen «for egen maskin». De kan

I hele september

dermed gå, sykle eller ta buss. Sammenlagt kom Fjaere skole på førsteplas­s i hele Aust-agder, og andreplass i Agder-fylkene, kun sett seg slått av Vågsbygd. Nasjonalt tok skolen en 19. plass med over 23 000 tilbakelag­t kilometer uten bil og i overkant av 2,5 tonn redusert C02-utslipp.

legger til: «Skolens beliggenhe­t innebaerer trygge skoleveier hvor svaert mange elever også i barnetrinn­et daglig kan gå eller sykle til skolen. Fra forskning vet vi at hverdagsak­tivitet er noe av det aller viktigste for god fysisk og psykisk helse.

Fau-leder Christian Bjørke

Å skape gode vaner allerede fra barna er små, legger et godt grunnlag for å ta sunne valg senere i livet. Sykkelkult­uren ved Fjaere barneskole gir barna trygge og positive opplevelse­r med hverdagsak­tivitet som de vil kunne ta med seg for resten av livet. Resultatet som skolen kan vise til i «Beintøft» er rett og slett fantastisk. Vi er heldige som har barneskole­n som en så sentral del av lokalsamfu­nnet at mange trygt kan velge å gå eller sykle til skolen.»

legg ikke ned barneskole­n vår når budsjettet nå kommer til behandling. Gi

Kjaere politikere –

barna våre en ny og trygg skolebygni­ng som dere har lovet så lenge – senest i valgkampen. Kun slik kan barna får et helsefremm­ende inneklima i en baerekraft­ig skolestruk­tur for fremtiden. Hvis noen fortsatt er i tvil, kan vi gi dere tre argumenter:

god samfunnsøk­onomi og sparer buss- og bilreiser. Det er klimavennl­ig og reduserer utslippene av CO2. Det er folkehelse­fremmende og gir barna mestring og glede Vi venter spent!

– Det er

 ??  ?? FJAERE SKOLE: Foreldre ved Fjaere skole arrangerte sykkeldag. De ber politikern­e bevare naerskolen og bygge nytt slik de har lovet.
FJAERE SKOLE: Foreldre ved Fjaere skole arrangerte sykkeldag. De ber politikern­e bevare naerskolen og bygge nytt slik de har lovet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway