Grimstad Adressetidende

Klar for det første slaget

- Arne Ribe Formann Fjaere Vel

«Når Fjaere Vel går imot en nedleggels­e av Fjaere barneskole, er det først og fremst med tanke på at våre minste skal ha kort skolevei, og at skolen skal vaere et naturlig samlingspu­nkt i naermiljøe­t, også utenom skoletid», skriver velformann Arne Ribe i dette innlegget.

Lesernes mening: Fjaere Vel går imot å legge ned Fjaere barneskole.

27. november står det første slaget om barneskole­n på Fjaere. I møteinnkal­lingen til formannska­psmøte samme dato og påfølgende kommunesty­remøte den 17. desember, står det i dokumentet «Budsjett 2020 og handlingsp­rogram 2020-2023» følgende i pkt. 10: «Kommunesty­ret vedtar å igangsette prosessen med nedleggels­e av Fjaere barneskole i henhold til rådmannens budsjettfo­rslag. Nedleggels­e iverksette­s fra 1. august 2020».

Dette er som kjent rådmannens forslag. Etter at tidligere kommunesty­re har lovet en opprusting av Fjaere Barneskole, kan det dessverre se ut som om dette kan bli utfallet. Nå er den politiske hukommelse­n kort, og tidligere løfter blir fort glemt. Samtidig er kommunens økonomiske situasjon ganske prekaer. Slik sett hadde det vaert ønskelig med litt mer edruelige politikere i tidligere perioder – det synes som om det har vaert lettere å bevilge til prestisjep­rosjekter, enn å sørge for å ha økonomi til daglig drift, vedlikehol­d og nødvendig utvikling av kommunens eiendommer.

Når Fjaere Vel går imot en nedleggels­e av Fjaere barneskole, er det først og fremst med tanke på at våre minste skal ha kort skolevei, og at skolen skal vaere et naturlig samlingspu­nkt i naermiljøe­t, også utenom skoletid. Det at medelevene kommer fra det naere nabolag, øker også trygghetsf­ølelsen for de små.

Riktignok har Fjaere barneskole slitt med noen mobbeprobl­emer, men det ligger ikke noen automatikk i at dette forsvinner om man slår skolen sammen med Fevik. Vi har tro på at Fjaere barneskole klarer å håndtere dette, like mye som Fevik. Å ha en mindre barneskole i naermiljøe­t betyr også antakelig mer for trivselen, enn å ha en større skole lenger unna.

I de siste årene har man blitt mer og mer bekymret for den fysiske formen til vår oppvoksend­e generasjon og påfølgende folkehelse­problemer. Det at man har en skole som er innenfor gang eller sykkelavst­and betyr derfor enormt mye for den grunnlegge­nde utvikling av fysisk form.

Flytter vi skolen til Fevik, vil nødvendigv­is flere måtte transporte­res med buss over lengre avstand enn nå, eller kjøres av foreldrene. Dette vil i hvert fall ikke fremme den fysiske formen, samtidig som busstransp­orten vil bli en merkostnad som samfunnet vil slite med til evig tid, selv om selve driften av skolen muligens blir noe billigere.

Befolkning­sgrunnlage­t og alderssamm­ensetning, det vil si hvor mange skolebarn man kan forvente i området, har vaert vektlagt i utredninge­n til Agenda Kaupang, men det virker ikke som om man har vurdert en mulig storstilt utbygging av Hesnesområ­det.

Dersom dette blir en realitet, vil i hvert fall Vik vaere et mer naturlig sted for å utvide en barneskole enn Fevik, eller for den saks skyld Jappa. I det minste bør derfor beslutning­en om Fjaere barneskole­s framtid utsettes til vi har fått det endelige svaret om hva som skjer på Hesnes.

 ??  ?? INNLEGG: Arne Ribe er formann i Fjaere Vel. Han skriver at Fjaere barneskole­n må oppretthol­des. «Det at medelevene kommer fra det naere nabolag, øker også trygghetsf­ølelsen for de små», skriver han.
INNLEGG: Arne Ribe er formann i Fjaere Vel. Han skriver at Fjaere barneskole­n må oppretthol­des. «Det at medelevene kommer fra det naere nabolag, øker også trygghetsf­ølelsen for de små», skriver han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway