Grimstad Adressetidende

Vil hogge ned den store blodbøken

Etter å ha prøvd å redde den rundt 20 meter høye og rundt 80 år gamle blodbøken utenfor Apotekerga­arden, gir nå daglig leder Kjetil Røyset Jørgensen opp. Nå vil han heller hogge ned hele treet før det ramler ned og skader noen.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Kjetil Røyset Jørgensen på Apotekerga­arden mener at den store blodbøken som står ved spisestede­t må felles. Han frykter at det vil falle av seg selv.

– Jeg er redd for at dette treet kan ramle ned. Jeg har selv opplevd at det har dettet ned greiner fra toppen av treet som så har deiset i bakken. Og det var greiner som var 20 cm i diameter på det største. Så selv om dette er et kjempefint tre, er det skummelt også.

Dette sier Kjetil Røyset Jørgensen, innehaver av Apotekerga­arden, til Adressa. Treet han snakker om er den rundt 20 meter og rundt 60–80 år gamle blodbøken som står i bakgården på restaurant­en hans. Der har det stått under mange ulike forhold, og fått ulik behandling opp igjennom årene. Det har nå satt sitt tydelige preg på treet, som både har fått sopp og dårlige vekstvilkå­r. Røyset Jørgensen prøvde i fjor å redde treet, og brukte 20.000 kroner på å få klippet noen av de døde greinene øverst i treet, men dette hjalp ikke. Fortsatt er han redd for at treet om ikke lenge vil falle ned. Noe som i tilfelle potensielt vil kunne gjøre stor skade.

– Kommunen kan bli ansvarlig

«Viser til møte/korrespond­anse vedrørende blodbøk bak i Apotekerga­arden og søker med dette om tillatelse til felling av treet. Vedlegger vurdering utarbeidet av Skagerak Trepleie som konkludere­r med at treet er en fare for liv og helse. Det har de senere år vaert flere uhell knyttet til treet, delvis ved at store greiner har brekt og falt ned, delvis ved at frøkapsler har ført til fallulykke­r. Med den bruken vi i dag har i Apotekerga­arden er ikke plassering­en av dette treet fornuftig», skriver Apotekerga­arden i brevet til kommunen.

«Vi presiserer i så henseende at det tidvis er flere hundre personer til stede i bakgården og en kollaps av treet vil få store materielle og menneskeli­ge konsekvens­er. Vi antar at driften i Apotekerga­arden er av større samfunnsny­ttig karakter enn hensynet til bevaring i dette tilfelle. Vi mener at et avslag på denne søknaden, knyttet opp mot treets dokumenter­te tilstand, vil gjøre kommunen medansvarl­ig ved et større uhell, noe vi vurderer som overhengen­de.»

Dette skriver Kjetil Røyset Jørgensen og Robert Ruud i Dansebakke­n AS i en søknad til kommunen der de nå begge ber om å få hugget ned det store treet. Som det går fram av søknaden, har de hatt skogbrukst­eknikeren og arboristen Sivert Wille Svane til å undersøke treet, og han skriver en svaert nedslående rapport om treet.

Han skriver blant annet at slik treet står i dag er det inneklemt mellom to eiendommer og at dette dreier seg om en middels stor bøk. Han anslår treet til å vaere mellom 60 og 80 år gammelt, at det er rundt 16– 17 meter høyt og at det består av flere stammer.

– Det har i bøkens levetid vaert utført omfattende arbeid rundt dette treet, og på 1980-tallet ble det utført graveog bygningsar­beider i rotsonen til treet. Dette medførte mange store skader på rota. I tillegg har rota også et veldig lite areal å utvikle seg på. Treet har gjennom årene blitt skadet grunnet sin plassering, skriver Wille Svane.

– Mange store skader på treet

Han skriver også at Kjetil Røyset

Jørgensen i fjor hadde leid inn en brannmann som hadde skåret ned store mengder med tørre kvister og greiner fra krona på treet.

– Døde greiner i krona er en direkte indikasjon på at treet har store skader i rota. Og dersom man heller hadde valgt en sertifiser­t arborist framfor en brannmann som liker å klatre i traer så hadde arboristen kommet med en helt annen diagnose enn å beskjaere tørre kvister, skriver han videre.

Han skriver også at nedre del av stammen er skadet i kambium (den tynne, grønne, livgivende delen av stammen, red. anm.) med åpne hulrom, og at han har observert flere ulike sopper og sopparter på treet, blant annet kullskorpe-arter.

– Kullskorpe-artene er blant de tre farligste, nedbrytend­e artene som finnes. Røttene har også dårlig bardunerin­g og er utsatt for til dels store råteangrep av nevnte sopper, skriver Wille Svane.

– Direkte farlig for liv og helse

Før han kommer med sin klare konklusjon.

– Dette treet har vesentlige og store strukturel­le skader både i rota og deler av stammen. Jeg anser dette treet som direkte farlig for liv og helse. Det er kun et tidsspørsm­ål før treet kan/ vil kollapse. Enten ved å Iøsne i rota eller ved at nedre del av stammen brekker. Skjer dette vil skadene bli store. Jeg er veldig opptatt av hensynet til liv og helse og vil ikke anbefale at man bruker restaurant­ens uteareal før dette treet er felt, slår altså Sivert Wille Svane fast og anslår denne jobben til å koste rundt 30.000 kroner pluss moms.

– Jeg synes også det er trist at vi må hugge det ned, men tror ikke det er noen vei utenom, sier Røyset Jørgensen til Adressa.

– Du er ikke redd for at folk vil reagere på dette? Det var jo mye oppmerksom­het og mange som var kritiske da eiketraern­e på Fuhr ble hugget ned?

– Jo, det er sikkert noen som blir lei seg for dette også, men treet er jo blitt så dårlig nå. Vi prøvde også å redde det i fjor ved å bruke 20.000 kroner på det, men det gikk ikke. Det er trist for dem som blir lei seg, men de får heller ta seg en tur ned hit på Apotekerga­arden og slukke sorgene sine her, sier Kjetil Røyset Jørgensen.

– Forstår bekymringe­n

Bygartner Rolf Inge Pettersen i Grimstad kommune har ennå ikke svart på brevet fra Apotekerga­arden, men sier at de jobber med saken og at de snart har et svar klart. Han vil derfor ikke nå si hva svaret kommer til å bli, eller om han er positiv til den, men at han har forståelse for den.

– Jeg forstår at de er bekymret for sikkerhete­n, og basert på den vurderinge­n som trepleiere­n hadde lagt ved, så skjønner jeg at de som et serverings­sted må ta sikkerhete­n til gjestene på alvor. Det er jo deres plikt, sier han.

– Dette treet er anslått til å vaere 60–80 år gammelt. Er det ikke noe man kan gjøre for å redde det?

– Slik Svane bekrefter det så er det jo råte i nedre del av stammen. Skal en gjøre tiltak må en vaere sikker på at det funker. Det kan for all del vaere mulig å gjøre noe, men vi vet samtidig at dette treet har levd og lever på et svaert begrenset areal. Det er trangt i rotsonen og treet står nok på en lite gunstig plass med tanke på størrelsen sin. Det gjør at vi nok må vurdere hva den naturlige levealdere­n på treet er, sier bygartnere­n og legger til at Grimstad er kjent for sine store, flotte bøketraer, og de er et viktig kulturhist­orisk element.

Det ble mye oppstyr da utbyggerne av Fuhr-park fikk hugge noen eiketraer der, og Pettersen forventer at det kan bli det her i denne saken også.

 ??  ??
 ??  ?? RUNDT 20 METER: Kjetil Røyset Jørgensen står foran blodbøka som Sivert Wille Svane anslår til å vaere rundt 60-80 år gammel og 16-17 meter høy.
RUNDT 20 METER: Kjetil Røyset Jørgensen står foran blodbøka som Sivert Wille Svane anslår til å vaere rundt 60-80 år gammel og 16-17 meter høy.
 ??  ?? MANGE STORE SKADER: Sivert Wille Svane viser til at det er mange og store skader på treet, blant annet flere forskjelli­ge sopparter.
MANGE STORE SKADER: Sivert Wille Svane viser til at det er mange og store skader på treet, blant annet flere forskjelli­ge sopparter.
 ??  ?? VIL HA DEN VEKK: Det er denne blodbøka utenfor Apotekerga­arden som Kjetil Røyset Jørgensen og Robert Ruud nå vil ha
VIL HA DEN VEKK: Det er denne blodbøka utenfor Apotekerga­arden som Kjetil Røyset Jørgensen og Robert Ruud nå vil ha
 ??  ?? vekk. De har derfor søkt kommunen om lov til å hugge den ned.
vekk. De har derfor søkt kommunen om lov til å hugge den ned.
 ??  ?? STIKKER OPP: Det er her, opp fra uteplassen til Apotekerga­arden, at blodbøken strekker seg opp over hustakene i Skolegaten.
STIKKER OPP: Det er her, opp fra uteplassen til Apotekerga­arden, at blodbøken strekker seg opp over hustakene i Skolegaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway