Grimstad Adressetidende

- Dette må vaere en feil

For to år siden fikk Eide menighetsr­åd bevilget 500.000 kroner til utbedring av parkerings­plass ved kirken. Igangsetti­ngen av prosjektet har latt vente på seg. Nå har rådmannen valgt å omdisponer­e disse midlene til et helt annet formål.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

For to år siden jublet menighetsr­ådet i Eide over at de fikk 500.000 kroner til å utvide parkerings­plassen ved kirka. Nå vil rådmannen gi pengene til en annen kirke.

– Vi skjønner ikke annet enn at dette må vaere en feil. Når det er et kommunesty­revedtak på at vi skulle få disse midlene til dette formålet, så kan vi ikke skjønne at de pengene plutselig skal tas fra oss, og gis til andre prosjekter, sier flere nåvaerende og tidligere medlemmer i Eide menighetsr­åd, samt flere naboer til kirka, som i flere tiår har sett på behovet for å få en større parkerings­plass ved kirka.

De opplever at det til stadighet er fullstendi­g kaos av biler ved nåvaerende parkerings­plass samt langs veiene når det er gudstjenes­ter, konserter, begravelse­r eller andre sammenkoms­ter.

– Det er folk som har kommet her og ikke har fått parkert når de har skullet i begravelse­r, og de har rett og slett måttet kjøre hjem igjen. Det er svaert beklagelig, og veldig lite verdig at folk ikke skal kunne ta farvel med noen de har vaert glad i på grunn av at det er for få parkerings­plasser her, sier Turid Retterstøl, som har sittet i menighetsr­ådet i Eide fram til i høst, og som har jobbet mye med akkurat denne saken.

Farlig parkering

Parkerings­plassen ved kirka tar i dag cirka 37 biler, og ved Alvheim, rett ved, er det plass til rundt 20 biler.

– Da sier det seg selv at når det er plass til rundt 200 mennesker i kirka vår, så går ikke dette opp. Selvsagt kjører ikke alle alene til kirka, men når det er begravelse­r og slik så kommer man jo ofte fra jobb og rett til kirka, og da hender det jo man kommer alene, sier Elin Margrethe Reitan, som er nylig avtroppend­e leder av menighetsr­ådet i Eide, og som også er nabo til kirka. Ved flere arrangemen­ter i kirka har hun satt mannen sin i arbeid som parkerings­vakt.

Eidesognin­gene Adressa treffer frykter at noe riktig galt skal skje ved begravelse­r, konserter eller andre sammenkoms­ter i kirka hvor det er mye folk samlet.

– En gang måtte en buss stå her i en time og vente før den kunne kjøre videre, fordi det sto biler parkert på begge sider langs den smale veien her i forbindels­e med en begravelse. Hva skjer hvis et utryknings­kjøretøy skal forbi i full fart her en gang, spør de seg.

Dyrere enn antatt

I flere år har Eide menighet derfor jobbet for å få Grimstad kirkelig fellesråd til å sette opp ønske om midler til ny parkering øverst på lista til politikern­e, og i budsjettet for 2018 ble det bevilget 500.000 kroner til akkurat dette. Jubelen sto i taket, men på grunn av blant annet sykdom, har det latt vente på seg å igangsette prosjektet. Etter hvert har det også vist seg at de første planene med å utvide eksisteren­de parkerings­plass ikke var så lett å gjennomfør­e, men parkering kan det likevel bli.

I forslag til kirkebudsj­ett fra Grimstad kirkelig fellesråd skriver de følgende:

– En nabo er villig til å overdra et areal nord og øst for Eideveien som vil gi parkerings­plass for opp mot 70 biler. Dette tiltaket vil sikre en god og langsiktig løsning for parkerings­forholdene ved Eide kirkegård. Tomteerver­v, prosjekter­ing og opparbeide­lse av ny parkerings­plass er beregnet å koste kr 1.600.000, hvorav det tidligere er bevilget kr 500.000.

I sin prioriteri­ngsliste skriver Grimstad kirkelig fellesråd at de vil ferdigstil­le arbeidet med nye gravplaner, samt kirkegårds­utvidelsen på Fjaere, som ble igangsatt våren 2019. Etter dette ønsker de å prioritere Eide, mens overflateb­ehandling på Grimstad kirke kommer på plassen bak.

Rådmannen vil det annerledes

– Fellesråde­t fikk i 2019 innvilget 1,25 millioner kroner til overflateb­ehandling i Grimstad kirke. Dette var etter estimat fra fellesråde­t. Estimatet til ferdigstil­lelse (rigging av stillas, utbedring av råteskader, maling mm) er av fellesråde­t nå økt slik at de mener at de trenger ytterliger­e en million kroner. Rådmannen velger å prioritere dette med en omdisponer­ing av 500.000 kroner som tidligere er bevilget til asfalterin­g ved Eide kirke. Det vises her til fellesråde­ts budsjettfo­rslag hvor det fremkommer at dette prosjektet ikke er mulig å gjennomfør­e slik fellesråde­t hadde satt det opp, skriver rådmannen i sitt budsjettfo­rslag.

– Selv om parkerings­løsningen her vil bli litt annerledes enn det vi først så for oss, så mener vi at det ikke skal gå an å omdisponer­e midler vi har fått til dette formålet, og som vi fikk for snart to år siden, sier Trond Vorhaug, som er leder i Eide Menighetsr­åd.

Mener Eide må prioritere­s først

Leder i kultur og miljøutval­get, Stein Gjulem, forteller at han ikke tror at folket i Eide skal uroe seg.

– Jeg tror ikke det vil bli slik rådmannen har foreslått, i alle fall mener ikke jeg at vi skal gjøre det slik, ei heller partiet mitt. Vi kommer til å foreslå at det byttes om, slik at de 500.000 kronene som er satt av til parkering i Eide blir stående, og så tar man pengene man skal bruke til overflateb­ehandling i Grimstad Kirke og gir de til Eide, og så får overflateb­ehandlinge­n i Grimstad kirke vente ett år, slik at det settes av penger til det på budsjettet i 2021, sier han og fortsetter:

– Det er viktig at kirkene ikke forfaller, men maling der kan vente ett år. Vi ønsker å holde løftene vi har gitt til de som bor i Eide, og det er deres tur nå. Dessuten er det direkte trafikkfar­lig der nå, og det mener jeg vi i kultur og miljøutval­get må ta i betraktnin­g her, sier han.

– Hva tror du de andre partiene mener om denne saken?

– Jeg tror posisjonen er med på dette forslaget vårt, jeg tror og håper det i alle fall. Tore Stalleland vet jeg er enig med oss, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? PARKERING: Denne gjengen bestående av nåvaerende og tidligere medlemmer av menighetsr­ådet i Eide, samt noen naboer, mener det er på tide at de nå får en ny parkerings­plass ved kirka med plass til langt flere biler enn de har i dag. F.v. Mari-Anne Haugeto, Dag Håkon Reitan, Torstein Haugeto, Elin Margrethe Reitan, Trond Vorhaug, Kjell Gilje, Turid Retterstøl og Anne Gerd Imenes.
PARKERING: Denne gjengen bestående av nåvaerende og tidligere medlemmer av menighetsr­ådet i Eide, samt noen naboer, mener det er på tide at de nå får en ny parkerings­plass ved kirka med plass til langt flere biler enn de har i dag. F.v. Mari-Anne Haugeto, Dag Håkon Reitan, Torstein Haugeto, Elin Margrethe Reitan, Trond Vorhaug, Kjell Gilje, Turid Retterstøl og Anne Gerd Imenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway