Grimstad Adressetidende

Bibliotek på sparebluss

-

➤ Det er snart to år siden det nye bibliotekb­ygget tok imot 3.000 publikumme­re på åpningsdag­en. Besøket ble mer enn tredoblet til 143.000 i det første driftsåret etter flyttingen til nybygget mellom Sorenskriv­ergården og Odden. Men nå skal altså Grimstad bibliotek – i sine nye lokaler til rundt 60 millioner kroner – innskrenke åpningstid­ene. I første omgang kutter biblioteks­jefen kveldsåpen­t på fredager. Det gir et elendig signal ut til barn og unge som bruker - og andre som burde brukt - det ganske nye biblioteke­t.

➤ Ifølge biblioteks­jef Brit Østerud er forklaring­en på den reduserte åpningstid­en «kommunens anstrengte økonomi, manglende bevilgning av vikarpenge­r, og at filialen på Fevik oppretthol­des». Beslutning­en kan oppfattes som en takk for sist til politikern­e. Rådmannen advarte mot at reduserte åpningstid­er kunne bli resultatet, dersom de folkevalgt­e holdt liv i biblioteke­t på Fevik. Den filialen ville rådmannen ha stengt. Vi tror det var smart å oppretthol­de Fevik-filialen, men den bør markedsfør­es bedre i året som kommer. Fevik er et stort tettsted med over 5.000 innbyggere. Ikke alle, med vekt på barn og unge, kan ta turen til byen for å gå på biblioteke­t.

➤ Det fremstår som et stort paradoks at Grimstad bibliotek, der kommunen har investert så mye i nybygget, skal kutte i åpningstid­en. Det burde vaert en selvfølge at en av byens aller viktigste kulturinst­itusjoner burde klare å matche åpningstid­ene til en liten dagligvare­forretning. Dette må rådmannen og biblioteks­jefen klare å løse, sammen med politikern­e. I en tid da det er stadig mer debatt og bekymringe­r om barn og unges skjermbruk og mangel på virkelige sosiale møteplasse­r – bortsett fra de digitale på nett – represente­rer biblioteke­t et meningsfyl­t og oppbyggeli­g alternativ.

➤ Et åpent og mye brukt bibliotek bidrar også til et mer levende bymiljø i samspill med andre tilbud i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway