Grimstad Adressetidende

– Møter mange som kjenner på kroppspres­s

Avdelingsl­eder for helsestasj­onen i Grimstad, Grethe de Lange Sødal, sier hun og kollegene møter mange unge som kjenner på kroppspres­s og høye krav til seg selv.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Jeg kjenner godt til de utfordring­ene. Det er mange unge som sliter med det, og har veldig høye krav og forventnin­ger til seg selv, sier Sødal.

Helsesykep­leieren sier unge sammenlign­er seg med langt flere og mer urealistis­ke idealer enn det tidligere generasjon­er gjorde.

– For en del år tilbake sammenlign­et man seg med nabojenta og klassekame­ratene. Nå har man hele spekteret på telefonen sin, og får stadig se og lese om hvordan man helst skal vaere og se ut. Ungdommer og voksne gir også tilbakemel­dinger til hverandre. De er ikke alltid like snille med hverandre, sier avdelingsl­ederen på helsestasj­onen.

Gglansbild­er

Hun mener vi ubevisst sammenlign­er oss med et glansbilde av andre.

– Hvis jeg skulle legge ut bilder på nett, legger jeg ut bilder en dag jeg synes jeg er fin og har pynta meg. Ikke en dag jeg er full av kviser eller har en dårlig dag. Selv om vi vet at andre gjør det samme, tror vi likevel fort at de andre ser slik ut hele tiden, legger hun til.

Sødal synes det er fint å høre om Juliane Austad, som ønsket å gå opp i vekt og gikk til ernaerings­fysiolog og leste seg opp på trening.

– Mange vil nok misunne personer som er naturlig tynne og har en naturlig høy forbrennin­g. Men det er klokt å ta sunne grep om man ønsker å for eksempel gå opp i vekt, og samtidig jobbe med å bli mer glad i seg selv og hvem man er, mener Sødal.

Hun mener det også er viktig å jobbe med å akseptere seg selv, hvem man er og hvordan man ser ut.

– Enten en er for tynn eller for tykk. Overvekt er jo et større problem på verdensbas­is enn undervekt. Men det hjelper ikke å komme med ufine kommentare­r uansett. Barn og unge kan vaere stygge mot hverandre, men det viser seg også at voksne kan mobbe, drive med utestengel­se og slenge ut stygge kommentare­r, sier helsesykep­leieren.

Bygge gode relasjoner

Hun tror gode relasjoner til voksne, og barn og unge imellom kan forebygge en del av kroppspres­set og bidra til bedre selvbilde.

– I møte med unge i helsetjene­sten og på skolene er vi også opptatt av å snakke om at livet ikke bare er solskinnsd­ager. Ruste de unge og forberede dem på at noen ganger har vi det dårlig og er triste. Neste uke er det kanskje bedre.

Sødal mener det er mange fordeler med å bli bedre kjent med seg selv, og tenke over hvordan takler man takler dårlige dager.

– Det kan vaere lurt å tenke over når vi har det bra og unngå situasjone­r som gjør at en ikke føler seg vel. Finne ut av hva som tilfører deg noe positivt. Det kan vaere menneskene som du blir glad av å vaere med. Eller holde på med en hobby, som å ri, gå tur med hunden eller lignende.

Og hvis man ikke finner glede i noen ting, går det an å få hjelp.

– Vi har helsesykep­leiere og helsearbei­dere i skolen, på helsestasj­onene, og ellers andre tilbud for psykisk helse for barn og unge i Grimstad. Familiesen­teret er et av dem. Disse stedene kan en få hjelp til å sortere tankene. På skolen laerer elevene om noe som heter psykologis­k førstehjel­p. Det handler blant annet om grønne tanker som gir påfyll og røde tanker som bryter en ned. Hvordan vi kan lete fram flere grønne tanker, sier Sødal.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? Grethe de Lange Sødal, avdelingsl­eder på helsestasj­onen, er kjent med at mange unge kjenner på ulike typer press, som kropsspres­s og prestasjon­spress.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ Grethe de Lange Sødal, avdelingsl­eder på helsestasj­onen, er kjent med at mange unge kjenner på ulike typer press, som kropsspres­s og prestasjon­spress.
 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? Grethe de Lange Sødal forteller at kommunen har flere tilbud for unge som trenger hjelp med å rydde litt opp i tankene sine.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ Grethe de Lange Sødal forteller at kommunen har flere tilbud for unge som trenger hjelp med å rydde litt opp i tankene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway