Grimstad Adressetidende

– Det handler om å akseptere seg selv

Fevik-jenta Juliane Austad vil snakke om kroppspres­s. Hun har alltid vaert tynn. Bemerkning­er som «Her var det ikke mye jente igjen» og «bein er for bikkjer» bidro til at hun gjemte bort kroppen i flere år.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Fevikjenta Juliane Austad (21) vil ha større åpenhet om kroppspres­s, blant annet på grunn av sine egne erfaringer. På

Instragram er det 10.000 som følger hennes mål om å gå opp i vekt.

Juliane Austad mener kroppspres­s ikke bare handler om vekt, men om komplekser og feil som vi påpeker på oss selv og andre. Da hun begynte på ungdomssko­len, fikk hun komplekser for dette. Hun fikk noen ganger kritiske kommentare­r og bemerkning­er på utseendet sitt, og det var oftest voksne mennesker som kommentert­e hvordan hun så ut.

Tok på seg flere bukser

– Mange ungdommer er veldig usikre på seg selv og egen kropp. Jeg ville ikke vaere så tynn, og gikk gjerne med totre bukser på meg og store hettegense­re så ikke folk skulle se kroppen min. Altfor store bh-er for å skape former. Usikkerhet­en gjorde at jeg søkte mye bekreftels­e fra gutter, og en del gutter hadde meg rundt lillefinge­ren. Det førte ikke akkurat til at mitt selvbilde ble bedre eller at jeg ble sikrere på meg selv, sier Austad.

Hun mener det er viktig å få fram at kroppspres­s ikke bare handler om vekt, men om hvordan man ser på seg selv og sin egen kropp, hvilke komplekser vi har, eller «feil» som andre påpeker ved oss.

– Kroppspres­s kan også handle om å slite med undervekt, det er et sårt problem for mange. Mitt inntrykk er at det ikke er like akseptert å kjenne på dette som på andre komplekser. For meg var foreldrene til medelever de verste mobberne. «Spiser du ikke?», «Jøss, her var det ikke mye jente igjen!» «Har du spiseforst­yrrelser?». Kommentare­r som «bein er for bikkjer, kjøtt er for mannfolk» setter seg fast og kan føre til at man misliker kroppen sin. Jeg gjorde alt jeg kunne for å skjule kroppen min i flere år, sier Austad.

Bli glad i seg selv

Da Austad var 15 år gammel, møtte hun ham som er hennes samboer i dag.

– Han var og er ordentlig glad i meg, og ville ikke bare ha kroppen min. Han har bidratt til at jeg endret synet på meg selv og ble tryggere. Jeg skjønte at når han kunne vaere glad i meg selv, så kunne jeg også vaere glad i meg selv og sånn jeg så ut. Jeg forsto at det var problemati­sk hvordan jeg hadde sett på meg selv og tenkt om meg selv, og tok det mer på alvor, forteller hun.

På videregåen­de begynte interessen for å trene så smått å vokse. Austad satte seg etter hvert et mål om å gå opp i vekt på en sunn måte. Hun tok kontakt med ernaerings­rådgivere og leste om trening for å bygge muskler. Hun har gått opp nesten 20 kilo, fra 54 kilo på det minste.

– Jeg savnet å bli tatt på alvor, i stedet for å høre at jeg hadde et luksusprob­lem, samtidig som jeg fikk negative kommentare­r fordi jeg var for tynn. Jeg spiste og gjorde alt jeg kunne for å gå opp i vekt, og da er det sårt å bli stemplet som en med spiseforst­yrrelser. Etter at jeg har vaert åpen om problemati­kken og sagt litt ifra om dette, har flere sagt unnskyld til meg, legger hun til.

– Viktig å vise bekymring

– En del unge sliter jo med spiseforst­yrrelser også. Hvordan tenker du man bør gå fram for å ta opp dette hvis man er bekymret?

– Da er det viktig å vise bekymring. Jeg tenker det handler om hvordan man går fram og tar det opp og hva man mener hensikten er. Skal man snakke om vekt og utseende på unge er det uansett en god regel å trå varsomt og vaere mer forsiktig, uansett om noen veier for mye eller for lite. Ikke bare slenge ut stygge kommentare­r til vedkommend­e, sier Austad.

21-åringen har nå fått 10.000 følgere på Instagram. Hun har fått et stort publikum som vil følge hennes reise og mål om å gå opp i vekt.

– Responsen har vaert massiv. Jeg får meldinger fra folk som sier de har fått håp og motivasjon av å lese om meg på Instagram.

Selv savnet jeg noen å identifise­re meg med. Jeg ønsker derfor å vaere den stemmen og profilen jeg selv savnet da jeg var yngre, sier hun.

Vil motivere andre

Mange spør Austad om tips, men hun er forsiktig med å gi konkrete råd.

– Jeg har ikke nok kompetanse til å kunne gi konkrete tips på kosthold og trening. Jeg kan godt gi generelle råd, som å ha med seg et godt mellommålt­id i veska. Alle er forskjel

lige. Det viktigste for meg er å vaere aerlig og motivere folk til å nå sine mål. Noen tenker kanskje det er rart at jeg viser kroppen min når jeg snakker om kroppspres­s. Men for meg handler det om å vaere åpen og aerlig, og da kan jeg ikke ta bilde av en kaffekopp. Det handler jo nettopp om å ikke gjemme seg bort, men akseptere seg selv, sier hun.

Kun positiv respons

Til tross for at hun har gått fra 2.000 til over 10.000 følgere på ett år, har hun ikke fått en eneste negativ kommentar.

– Jeg er opptatt av å vaere et godt forbilde og er veldig streng på hva jeg velger å reklamere for. Jeg har fått svaert mange tilbud, på alt fra slankepill­er til å stille opp i pornofilm. De har ikke forstått hvorfor jeg er på Instagram. Jeg har nå to samarbeid med sponsorer som jeg er veldig fornøyd med. De har produkter jeg kan stå inne for, og de krever ingenting av meg som jeg ikke ønsker å vaere med på, sier hun.

Austad er utdannet hudterapeu­t og jobber på Vita på Oddensente­ret. Her stortrives hun. Hun trener på Sky Fitness på Fevik og Nedenes og sier det ikke er tull at man blir litt avhengig av å trene.

– Jeg trener 4–5 ganger i uka. Ved siden av jobb og trening, bruker jeg mye tid med familien og samboeren. Det er også viktig for selvfølels­en å bruke tid med dem som gjør en godt, sier hun.

 ?? FOTO: Camilla Hovstø ??
FOTO: Camilla Hovstø
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÅL: Juliane Austad satte seg et mål om å gå opp i vekt. Hun tok kontakt med ernaerings­rådgivere og begynte å trene mer styrke.
FOTO: PRIVAT MÅL: Juliane Austad satte seg et mål om å gå opp i vekt. Hun tok kontakt med ernaerings­rådgivere og begynte å trene mer styrke.
 ??  ?? MANGE VARIANTER: Juliane Austad ønsker å snakke om kroppspres­s, og at det ikke bare handler om overvekt, men om kommentare­r og bemerkning­er på hvordan hun så ut.
MANGE VARIANTER: Juliane Austad ønsker å snakke om kroppspres­s, og at det ikke bare handler om overvekt, men om kommentare­r og bemerkning­er på hvordan hun så ut.
 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? komplekser i alle slags varianter. Selv slet hun med å legge på seg i mange år, og syntes det var vondt å få negative
FOTO: CAMILLA HOVSTØ komplekser i alle slags varianter. Selv slet hun med å legge på seg i mange år, og syntes det var vondt å få negative
 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? VITA: Austad jobber på Vita på Odden og stortrives. – Her møter jeg hyggelige folk, og synes det er givende å kunne hjelpe kunder, sier hun.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ VITA: Austad jobber på Vita på Odden og stortrives. – Her møter jeg hyggelige folk, og synes det er givende å kunne hjelpe kunder, sier hun.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GIVENDE: Juliane Austad trener nesten hver dag, og er blitt hekta.
FOTO: PRIVAT GIVENDE: Juliane Austad trener nesten hver dag, og er blitt hekta.
 ??  ?? ÅPEN: Juliane Austad vil vaere aerlig på sin Instagram-konto, og publiserer både bilder av hvordan hun så ut før og etter å ha bygget muskler.
ÅPEN: Juliane Austad vil vaere aerlig på sin Instagram-konto, og publiserer både bilder av hvordan hun så ut før og etter å ha bygget muskler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway