Grimstad Adressetidende

Politikern­es redningsak­sjon får nå konsekvens­er

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim advarte politikern­e og sa at dersom de gikk imot hennes forslag om å legge ned biblioteke­t på Fevik, ville det få konsekvens­er. Nå har det fått det.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

«Reduserte åpningstid­er.

Da vi åpnet nytt hovedbibli­otek i 2017 innførte vi lange åpningstid­er, og det er gledelig å se at biblioteke­t brukes av mange hele dagen. Men på grunn av kommunens anstrengte økonomi, manglende bevilgning av vikarpenge­r, og at filialen på Fevik oppretthol­des, så har vi dessverre ingen annen mulighet enn å redusere åpningstid­ene. I praksis betyr det at vi stenger kl. 16.00 på fredager.

Vi beklager ulempene dette vil medføre.»

Får rett i advarslene

Denne meldingen har biblioteke­t i Grimstad lagt ut på sine nettsider mandag. Dermed får rådmann Tone Marie Nybø Solheim rett i sine advarsler som hun kom med til politikern­e i det nylig avgåtte kommunesty­ret.

Som Adressa skrev tidligere i høst var det administra­sjonen og rådmannen som hadde kommet med et forslag om at bibliotekf­ilialen på Fevik skulle legges ned fra 1. januar 2020. Rådmannen hadde også foreslått at ressursene med en 30 prosents stilling samt midler fra abonnement og lisenser brukes til nødvendig styrking av hovedbibli­oteket i Grimstad sentrum. Dette ble foreslått fordi administra­sjonen mente at bruken av biblioteke­t på Fevik viste en nedgang og at det nye tilbudet om et meråpent bibliotek heller ikke hadde vist seg å gi en stor aktivitets­økning på biblioteke­t på Fevik. Rådmannen mente også at hovedbibli­oteket i sentrum har for lite ressurser slik det er i dag, og at dette kunne løses ved å trekke ressurser ut fra Fevik til hovedbibli­oteket. Derfor foreslo rådmannen å legge ned biblioteke­t på Fevik.

Bognø i spissen for fredning

Da saken kom til politikern­e var det likevel langt fra alle som syntes dette var en saerlig god idé. Klarest gikk nå avgått kommunesty­repolitike­r Trond Erik Bognø (H) ut, og han foreslo fredning av biblioteke­t på Fevik i både formannska­pet og i kommunesty­ret. Han viste til at kommunesty­ret har vaert med på å vedta en større boligutbyg­ging på Fevik, at de har vaert med på å bevilge penger til å kjøpe ny kirke der og at de også har uttrykt ønske om å styrke Fevik sentrum ytterliger­e.

– Da føles det noe rart at vi skal bygge ned en av de institusjo­nene som kanskje har fungert best der borte. I hvert fall ut fra de tilbakemel­dingene som er gitt derfra, sa han.

Deretter foreslo han, som det aller siste han gjorde i sin politiske karriere i Grimstad, at "Fevik bibliotek beholder sin 50 prosents stilling og at åpningstid­en skal vaere i henhold til stillingen."

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim advarte på sin side mot dette forslaget, og sa at det ikke ville bli lagt inn flere ressurser til biblioteke­t i budsjettet som snart skulle komme. Dersom politikern­e ikke ville følge hennes anbefaling ville derfor forslaget fra Bognø bety redusert åpningstid på hovedbibli­oteket ibyen.

Det var imidlertid flere politikere som var enig med Bognø enn med rådmannen, og da saken var i kommunesty­ret fikk Bognø 22 stemmer for sitt forslag, mens rådmannen gikk på et solid nederlag i denne saken.

Etter at dette ble vedtatt i oktober, har imidlertid rådmannen slått tilbake. Da hun la frem budsjettfo­rslaget sitt for neste år ble det nemlig ikke lagt inn noen ekstra penger til biblioteke­t i Grimstad slik det har blitt gjort de to siste årene. Dermed får Bognøs og flertallet­s valg nå sine konsekvens­er. Nemlig at hovedbibli­oteket i Grimstad stenger dørene fra og med klokka 16.00 på fredager, og ikke klokka 19.00 slik det gjør i dag.

– Fryktelig trist

– Dette er ikke noe morsomt å gjøre for noen av oss som jobber her, og det er heller ikke med lett hjerte vi gjør dette. Vi har likevel ikke noe valg når politikern­e ikke ville legge ned biblioteke­t på Fevik og vi ikke fikk ressursene fra Fevik slik vi hadde håpet på. Vi ønsker jo å ha en lang åpningstid hver dag her på hovedbibli­oteket, men nå hadde vi ikke noe valg lenger. Men dette er fryktelig trist altså.

Dette sier biblioteks­jef Brit Østerud til Adressa mandag kveld. Hun sier også at biblioteke­t ikke sparer noen penger på dette tiltaket, men at de var nødt til å gjøre det slik at de ansatte kan få tatt ut ferie og avspasere.

– Når vi ikke fikk ressurser fra Fevik, blir det et dårligere tilbud her i sentrum. Det er helt klart, sier hun.

Selv om det er en vanskelig økonomisk situasjon i kommunen, sier hun at biblioteke­t blir mye brukt, også av barn og unge.

– Og det er de som kommer til å merke denne reduserte åpningstid­en best. For selv om vi har et meråpent bibliotek, er dette bare for dem som er over 18 år. De som er under kan derfor ikke bruke biblioteke­t når det er stengt, sier hun.

Den reduserte åpningstid­en med stenging fra klokka 16.00 på fredagene vil tre i kraft fra og med 20. desember i år.

 ?? ARKIVFOTO ?? FÅR KONSEKVENS­ER: Selv om biblioteks­jef Bit Østerud smiler på dette bildet, er hun slett ikke glad for det skrittet hun nå har måttet ta på biblioteke­t med å redusere åpningstid­en.
ARKIVFOTO FÅR KONSEKVENS­ER: Selv om biblioteks­jef Bit Østerud smiler på dette bildet, er hun slett ikke glad for det skrittet hun nå har måttet ta på biblioteke­t med å redusere åpningstid­en.
 ?? ARKIVFOTO ?? VILLE SPARE FEVIK: Det siste Trond Erik Bognø (H) gjorde mens hans satt i kommunesty­ret, var å frede biblioteke­t på Fevik. Nå får det sine konsekvens­er.
ARKIVFOTO VILLE SPARE FEVIK: Det siste Trond Erik Bognø (H) gjorde mens hans satt i kommunesty­ret, var å frede biblioteke­t på Fevik. Nå får det sine konsekvens­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway