Grimstad Adressetidende

Diskuterer om biblioteke­t skal få mer å rutte med

De to kulturpoli­tikerne Stein Gjulem (KrF) og Jon Kristian Selås (Ap) liker dårlig at hovedbibli­oteket i Grimstad må redusere åpningstid­en. Ordfører Beate Skretting (H) synes ikke det er overrasken­de at dette skjer.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

– Jeg synes jo dette er litt trist og det undrer meg litt hvorfor biblioteks­jefen vil stenge tidligere på fredagen og ikke for eksempel på mandagen. Nå har jeg ikke fått snakket med henne om dette ennå, men jeg tenker jo at det ville vaert viktigere å holde biblioteke­t åpent på fredagene enn på mandagene. Det er mulig biblioteks­jefen har tenkt på dette allerede, og at det passer bedre med fredag enn mandag, men dette vil jeg uansett finne ut av.

Dette sier Stein Gjulem (KrF), leder av kultur og miljøutval­get, til Adressa etter at det ble kjent at hovedbibli­oteket i Grimstad fra og med 20. desember i år må redusere åpningstid­ene sine.

– Budsjettet ikke vedtatt ennå

Gjulem gjør også oppmerksom på at budsjettet for neste år ikke er vedtatt av politikern­e ennå, og at denne saken absolutt er noe de må se på i budsjettsa­mmenheng.

– Jeg tror det er viktig at Fevik får beholde biblioteke­t sitt. Jeg tror også det er viktig om vi i løpet av ett års tid kan få registrert besøkstall­ene på Fevik, og ikke bare utlånene. Da får vi dokumenter­t hvor mange som faktisk bruker det, sier han.

– Nå har jo rådmannen lagt inn ekstra penger til dette de to siste årene, men ikke denne gangen. Burde hun ha gjort det i år også?

– Nei, det synes jeg ikke. Hun sa jo tydelig ifra om konsekvens­ene av dette på forhånd dersom vi oppretthol­dt biblioteke­t på Fevik. Da har jeg forståelse for at hun gjør som hun gjør. Men nå må vi politikere se på dette i forbindels­e med budsjettar­beidet de neste 14 dagene, sier han.

– Vil dere legge inn penger til dette i budsjettet?

– Det vet jeg ikke ennå, men jeg vil ikke utelukke det. Vi skal ha noen møter i løpet av de neste 14 dagene, og jeg vil ta det opp der, så får vi se. Det er forøvrig viktig at dette huset, et folkebibli­otek, holdes mest mulig åpent. Selv om mange er faste brukere og har nøkler til biblioteke­t, må ikke dette huset stenge fire på en fredag ettermidda­g. Da bør man kanskje vurdere om stengingen helles kan gjøres på annen ukedag, sier Gjulem, som legger til at det godt kan hende at en slik vurdering allerede er blitt gjort uten at han kjenner til den.

– Bare et forslag foreløpig

Ordfører Beate Skretting (H) på sin side sier også at dette foreløpig bare er et forslag fra rådmannen som ble lagt frem i budsjettet og som er med i den store potten med alle de andre sakene som også inngår i budsjettet.

– Men hva synes du om dette og at det med dette kan bli redusert åpningstid på hovedbibli­oteket?

– Det var jo det rådmannen skisserte da hun la frem forslaget sitt om å legge ned biblioteke­t på Fevik for å tilføre mer ressurser til biblioteke­t i Grimstad. Det var derfor ikke en ukjent problemsti­lling. Rent generelt bør et bibliotek alltid ha gode åpningstid­er, men det har også biblioteke­t i Grimstad i dag. Meg bekjent er det ikke så mange andre biblioteke­r som åpent lenger hver dag enn det vi har i Grimstad, i tillegg til at en med disse kortene kan komme inn der utenom ordinaer åpningstid, sier hun.

– Burde rådmannen ha lagt inn penger til dette i budsjettfo­rslaget sitt?

– Slik jeg leser budsjettdo­kumentet ble det i fjor lagt inn 100.000 kroner for å ha lengre åpningstid, spesielt om sommeren. Det er det ikke gjort i år. Hvorvidt rådmannen burde ha gjort det eller ikke, er en vurdering og en avveining hun har gjort av dette opp mot alt det andre i budsjettet, sier Skretting.

Ordføreren vil ikke kommentere eller si noe nå om de fire samarbeids­partiene vil legge inn penger til å oppretthol­de åpningstid­en i sitt budsjettfo­rslag som de nå jobber for fullt med.

– Dette er veldig synd

Jon Kristian Selås er Aps nye mann i kultur- og miljøutval­get, og var ikke med i kommunesty­ret i forrige periode. Han har derfor ikke hatt noe med denne saken å gjøre, men synes det er synd det som nå skjer.

– Jeg synes dette er veldig synd og trist. Jeg skulle derfor ønske at jeg kunne ha vaert med på å se på andre løsninger, for eksempel at en kanskje kunne ha åpnet noe seinere på dagen. Fredag ettermidda­g og tidlig kveld er jo en veldig aktuell tid for de unge og foreldrene deres å besøke biblioteke­t går jeg ut fra. Jeg synes også prinsipiel­t at biblioteke­t i Grimstad trenger å ha de åpningstid­ene det har, sier han til Adressa.

Han synes for øvrig det er vanskelig å uttale seg noe mer utfyllende om saken ettersom han ikke har vaert med på behandling­en av den tidligere, og heller ikke kjenner premissene eller bakgrunnen for vedtaket.

Han sier også helt generelt at bibliotek er et fellesgode og en kulturbaer­er som er så viktig å hegne om at han uansett vil vaere villig til å gå langt for å bevare en best mulig åpningstid. Han kan heller ikke svare på om dette er noe Ap vil prioritere i sitt alternativ­e budsjettfo­rslag.

– Hvis det likevel bare var opp til meg var dette noe jeg ville ha prioritert, sier han til slutt.

 ?? FOTO: PEER L ANDREASSEN ?? REDUSERTE ÅPNINGSTID­ER: Både biblioteks­jefen og rådmannen mener det er nødvendig med reduserte åpningstid­er på hovedbibli­oteket.
FOTO: PEER L ANDREASSEN REDUSERTE ÅPNINGSTID­ER: Både biblioteks­jefen og rådmannen mener det er nødvendig med reduserte åpningstid­er på hovedbibli­oteket.
 ??  ?? STEIN GJULEM (KRF).
STEIN GJULEM (KRF).
 ??  ?? BEATE SKRETTING (H)
BEATE SKRETTING (H)
 ??  ?? JON KRISTIAN SELÅS (AP)
JON KRISTIAN SELÅS (AP)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway