Grimstad Adressetidende

– Mange er utålmodige nå

Kjetil Glimsdal (KrF) har stor forståelse for dem som lever naer traseen til den nye E18 og som gjerne vil ha svar så fort som mulig om hva som kommer til å skje med veien.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

Tidligere ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) sier det er mange som nå er utålmodige etter å komme videre med E18-planene, men at det fortsatt vil ta tid.

De berørte må antakelig smøre seg med rundt to års tålmodighe­t.

– Det er en utålmodigh­et i Grimstad etter å komme i gang med regulering­splanarbei­det for den nye E 18 så fort som mulig, både fra innbyggere som bor langs der den nye veien kan komme og fra naeringsdr­ivende. For det er først når vi får en regulering­splan at en kan begynne å innløse tomter. Det er derfor mange som nå lever med en usikkerhet om hva som kommer til å skje, og jeg føler virkelig med dem.

Dette sier Kjetil Glimsdal (KrF) til Adressa. Det gjør han etter at ordførerne og medlemmene i det interkommu­nale plansamarb­eidet for den nye E18 Grimstad-Dørdal onsdag i forrige uke var samlet til nytt møte. Det var de etter at Nye Veier hadde sitt styremøte 18. desember i fjor. Medlemmene i det interkommu­nale plansamarb­eidet skulle derfor nå samles for å diskutere hva som skal skje videre med veien og prosjektet.

Glimsdal (KrF) var som kjent ordfører i Grimstad fram til valget i fjor høst, og var derfor kommunens representa­nt i det interkommu­nale plansamarb­eidet. Ettersom han hadde vaert så dypt involvert i dette arbeidet fikk han fortsette denne jobben selv om han måtte gå av som ordfører etter valget.

Kommer to viktige møter

Og onsdag i forrige uke var han derfor sammen med resten av de andre ordførerne og medlemmene av det interkommu­nale plansamarb­eidet. Han sier det nå straks vil skje spennende og viktige ting om den nye veien, og at det derfor er viktig at også den nye ordføreren i Grimstad, Beate Skretting (H), etter hvert blir med på disse møtene for å vaere mer tett på dette arbeidet og for å bli oppdatert på situasjone­n. Det vil nemlig komme to møter i plansamarb­eidet nå i februar og mars som vil bli viktige.

– På det første møtet vil bompenger bli hovedtemae­t. Og på møtet i mars vil hovedtemae­t bli målformule­ring for regulering­sarbeidet, forteller han til Adressa.

– Hva betyr det siste?

– Det betyr at det nå er en utålmodigh­et langs hele strekninge­n for å komme videre med regulering­en. Vi skal derfor samle oss for å sette opp noen felles mål for regulering­sarbeidet på samme måte som vi hadde noen felles mål for kommunedel­planarbeid­et. Spørsmålet blir da hva vi skal ha som felles mål for den totale veiutbyggi­ngen av ny E18 Grimstad-Dørdal. Det vil blant annet vaere å få til økt trafikksik­kerhet, redusert kjøretid og ikke økt belastning eller økt trafikk på sideveinet­tet. Det er nemlig også en viktig del av dette, sier han.

– Blir regnet med

Etter styremøtet i Nye Veier 18. desember i fjor, ble det sendt ut en pressemeld­ing fra veiselskap­et der det gikk fram at Grimstad-Arendal ikke ville bli prioritert nå, men at de heller vil prioritere Tvedestran­d-Dørdal først. Glimsdal sier likevel at til tross for dette ser både politikern­e i plansamarb­eidet og Nye Veier på hele strekninge­n Grimstad-Dørdal under ett, selv om Tvedestran­d-Dørdal blir prioritert først.

– Dette har sammenheng med hvilke strekninge­r de ser på som mest trafikkfar­lige, og at disse blir prioritert først av Nye Veier. Grimstad-Arendal blir derfor fortsatt regnet med i dette prosjektet, og det er positivt. Det er nemlig mange andre prosjekter i Norge som konkurrer med oss om å bli bygd, sier Glimsdal.

Han sier også at det kan vaere deler i den vedtatte kommunedel­planen til Grimstad som kanskje må ses på på nytt, for å se om de har de beste løsningene. Dette gjelder ikke minst Morholt-Øygardsdal­en og kryss her, og sideveinet­tet.

– Vi må blant annet se på om det kan vaere andre løsninger med kryss her som kan vaere bedre, sier han.

Starteromt­oår?

Kjetil Glimsdal sier at siden Grimstad-Arendal ikke blir prioritert nå, må Grimstad presse på for å få det igjennom så raskt som mulig.

– Men det er helt riktig at siden Grimstad-Arendal ikke er det som blir tatt først på denne strekninge­n, så ligger dette litt frem i tid, sier han.

Nye Veier sa selv i pressemeld­ingen før jul at regulering­splanarbei­det for GrimstadAr­endal ikke vil bli startet opp før tidligst om et par år.

– Jeg har likevel spilt inn til Nye Veier at vi må ta sikte på å ha ferdig regulering­splanen i løpet av denne kommunesty­reperioden, og da helst før sommeren 2023. Det betyr igjen at vi må ha som mål å få igjennom en bompengepr­oposisjon, altså hvordan den nye veien skal finansiere­s med bompenger, i Stortinget i løpet av våren 2021, sier han.

Glimsdal sier at foreløpig er ingen ting vedtatt verken om hvor mange bomstasjon­er som skal komme på strekninge­n Grimstad-Arendal eller hvor mye det skal koste å kjøre på den nye veien. Han legger ikke skjul på at bompenger blir en viktig faktor i hele prosjektet.

– Uten at vi får avklart dette, er det jo ikke noe å regulere, sier han og innrømmer at det kan ligge brennstoff i denne delen av prosjektet.

Føler med innbyggere

Ettersom det nå er så mye som snart skal avgjøres, vil han både at ordfører Skretting nå blir tett på det videre arbeidet, i tillegg at han sier det er viktig å få ut informasjo­n om hva som nå skjer. Han vil derfor at kommunepla­nutvalget får en informasjo­n hvor saken står nå i møtet deres 30. januar. I tillegg vil han at det arrangeres et folkemøte til våren slik at innbyggern­e, og dem som blir berørt av veien, også blir informert om saken.

– Men nå sier altså Nye Veier at det minimum vil ta to år før regulering­splanarbei­det for Grimstad-Arendal starter. Er det fort nok for deg og for de berørte, tror du?

– Nei, vi skulle veldig gjerne ha sett at dette kom raskere i gang for jeg føler virkelig med en del av dem som lever med uvisshet om dette. Noen av dem er i en veldig vanskelig situasjon, men her er det Nye Veier som står for regulering­sarbeidet. De ønsker å få med seg en entreprenø­r som skal bygge ut i den regulering­sprosessen, så derfor er det en del ting som må på plass før regulering­sarbeidet kan starte for fullt, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? E18 GJENNOM FRIVOLDDAL­EN: Her er den nye mo to rveien planlagt i tunnel. men de so m bo r langs den planlagte ko rrido ren må smøre seg med tålmo dighet før det blir avklart hvo rdan veibygging­en vil berøre hus o g eiendo m gjenno m Grimstad.
E18 GJENNOM FRIVOLDDAL­EN: Her er den nye mo to rveien planlagt i tunnel. men de so m bo r langs den planlagte ko rrido ren må smøre seg med tålmo dighet før det blir avklart hvo rdan veibygging­en vil berøre hus o g eiendo m gjenno m Grimstad.
 ??  ?? UTÅLMODIG: Kjetil Glimsdal (KrF) sier det nå er utålmo dighet mange steder fo r å ko mme videre med arbeidet med ny E 18 mello m Grimstad o g Dørdal,
UTÅLMODIG: Kjetil Glimsdal (KrF) sier det nå er utålmo dighet mange steder fo r å ko mme videre med arbeidet med ny E 18 mello m Grimstad o g Dørdal,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway