Grimstad Adressetidende

De kommer herfra

Tallet på flyktninge­r som blir bosatt i Grimstad er kraftig redusert. I fjor tok kommunen imot 31 personer, i tillegg til 15 personer på familiegje­nforening.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Det opplyser Tora Selås Skippervol­d, fagleder for flyktningt­jenesten, til Adressa. Disse tallene er langt unna toppårene 2015 og 2016, da det kom rundt 100 flyktninge­r, hovedsakel­ig som følge av krigen i Syria. Da var det mange enslige mindreårig­e flyktninge­r som kom.

Familiegje­nforening i tillegg

Ifølge Skippervol­d er årets vedtak er på 25 flyktninge­r.

– Det kan vaere både overføring­sflyktning­er, som har avklart status før ankomst til Norge, og personer fra asylmottak som har fått positivt svar på sine søknader om opphold her i landet, opplyser Skippervol­d.

Per 31.12. er til sammen 31 personer bosatt. Det er fordelt på 10 overføring­sflyktning­er via FN (3 voksne og 7 barn overføring­sflyktning­er) og 21 personer fra asylmottak (16 voksne og 5 barn).

15 personer er kommet på familiegje­nforening, som altså kommer i tillegg til vedtatt kvote. Det totale bosettings­tallet i 2019 er derfor 46 personer.

Kommer fra Afrika og Syria

Flyktninge­ne kommer hovedsakel­ig fra Syria, Tyrkia, Eritrea, Kongo og Sør-Sudan. Utdannings­bakgrunn varierer fra høyskole nivå til lite/ingen skolegang.

– Alle har fluktbakgr­unn og baerer med seg sorg, savn og store tap på grunn av krig. Overføring­sflyktning­ene «våre» er fra Kongo og Sør-Sudan. Disse blir allerede i flyktningl­eiren definert av FNs høykommiss­aer til å ha et beskyttels­esbehov. Alle har bodde lenge i flyktningl­eirer, med lav levestanda­rd og dårlig infrastruk­tur. Arbeidsopp­gavene for kommunen vil kreve noe annen tilnaermin­g til integrerin­gsarbeidet for disse enn bosetting av flyktninge­r fra asylmottak, fremholder Skippervol­d.

Hun tilføyer at det er saerlig behov for å følge den enkelte familie/enkeltpers­on tett, noe som ofte går ut over ordinaer arbeidstid. – Det er imidlertid stor glede i arbeidet å se at tidlig innsats gir gode resultater over tid.

Leksehjelp og voksenoppl­aering

Ved bosetting i Grimstad tilbyr kommunen boliger naer kollektiva­ksen, flyktningh­elsetjenes­ten, voksenoppl­aering, samt at barna går på skole, barnehager og SFO.

– For barn fra 2. klasse og ut ungdomssko­len, har vi velkomstkl­asser. Kommunen og frivillige tilbyr leksehjelp på ulike nivåer. Alle med foreldrean­svar får tilbud om foreldreve­iledningsk­urs (ICDP). På fritiden skal alle barn delta i minst en fritidsakt­ivitet.

Skippervol­d sier at flyktningk­ontoret har tett og god kontakt med mange frivillige organisasj­oner og frivillige enkeltpers­oner som har stilt sin tid og vennskap til rådighet.

– Dette til sammen er med på å gi flyktninge­ne tilgang på vårt lokalsamfu­nn og å laere om sivilsamfu­nnet vårt.

Den største gruppen innvandrer­e i Grimstad er fra Polen, i alt 496 ifølge Statistisk sentralbyr­å. Deretter følger mennesker fra Eritrea (216), Litauen (193), Tyskland (153), Somalia (125) og Sverige (91).

 ??  ?? FLYKTNINGE­R: Tora Selås Skippervol­d er fagleder for flyktningt­jenesten i Grimstad kommune. Mens kommunen tok i mot opptil 100 flyktninge­r for få år siden, er antallet i 2020 satt til 25.
FLYKTNINGE­R: Tora Selås Skippervol­d er fagleder for flyktningt­jenesten i Grimstad kommune. Mens kommunen tok i mot opptil 100 flyktninge­r for få år siden, er antallet i 2020 satt til 25.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway