Grimstad Adressetidende

Flytter hjem for å drive ny skolegård

Tidligere Hommedal prestegård i Landvik blir nå til en skolegård med et variert opplaering­stilbud for Grimstadel­ever.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ Tidligere Hommedal prestegård blir nå en skolegård, et nytt opplaering­stilbud for grimstadel­ever. Ekteparet Siri og Bernt Eide er vertskap på gården. De flytter tilbake til hjemkommun­en etter 15 år borte.

– Vi lanserer nå et helt nytt opplaering­stilbud for elever i grunnskole­n. Hommedal prestegård blir til Hommedal skolegård, med oppstart fra høsten 2020, forteller Astrid Glimsdal. Hun er leder for kommunenes PPTtjenest­e og sitter i styret for den nye stiftelsen Hommedal skolegård.

Vertsparet Siri og Bernt Eide skal flytte til gården med sin familie, og vil fungere som daglige ledere.

Grimstad kommune bidrar med en 100 prosent stilling, fordelt på to pedagoger. De vil vaere pedagogisk ansvarlige.

Hjem til sin barndoms by

Bernt Eide er utdannet sosionom. Siri Eide har utdanning innen barnevern og barnehagep­edagogikk. De har jobbet med barn og ungdom i mange år, Bernt på barneverns­institusjo­n og innen rus og psykiatri og Siri i barnehage. I tillegg har de jobbet frivillig for ungdom med ulike utfordring­er, blant annet i New York.

– Vi har både jobbet med barn og unge i mange år, og drevet med frivillig arbeid, der vi har vaert tett på ungdom som har slitt med ulike utfordring­er. Vi har et stort hjerte for barn og unge, sier Siri Eide.

Etter 15 år borte fra Grimstad, er ekteparet nå klare for å vende hjem til sin barndoms by, sammen med sine tre barn. Bernt Eide er oppvokst på Vik, mens Siri er fra byen.

– Vi gleder oss veldig til å bli med og starte opp skolegårde­n og ikke minst til å flytte tilbake til Grimstad igjen, sier de to.

Etterlengt­et tilbud

Roald Abrahamsen, rektor Frivoll

skole, sier Grimstad har trenger et tilbud som dette.

– Det er et etterlengt­et tilbud som nå starter opp. Alle elever skal oppleve mestring og laering, og det er et felles samfunnsan­svar. Her skal elever fra første- til tiendetrin­n få en annerledes skoledag i uka, sier Abrahamsen.

– Mange barn strever på skolen, Grimstad er dessverre intet unntak. Per nå har 50 elever i Grimstad spesialped­agogiske vedtak med en til en oppfølging av en voksen . Vi jobber nå med å se på hvordan elever skal kunne søke seg hit, og rektorene vil ha et viktig ansvar der, sier Glimsdal.

Et enstemmig kommunesty­re vedtok 17. juni 2019 etablering­en av Hommedal skolegård. På oppdrag fra rådmann ble det nedsatt en prosjektgr­uppe som skulle se på en alternativ opplaering­sarena. Formålet er å forebygge frafall i skolen.

Gruppen har bestått av prosjektle­der Astrid Glimsdal (leder av PP-tjenesten), Roald Abrahamsen (rektor på Frivoll skole), Ellen Brunborg (rektor på Grimstad ungdomssko­le) og Arne Mowatt Haugland (oppvekstsj­ef).

En dag i uka

Stiftelsen Hommedal Skolegård ble formelt etablert høsten 2019 med Bernt Eide som styreleder.

Gården vil fungere som skolegårds­arena, med oppstart høsten 2020.

Elevene som får plass på skolegårde­n, får tilbud om en dag i uka. De resterende dagene er elevene på sin naerskole.

Inspirasjo­n fra Oslo

Prosjektet valgte å jobbe etter driftsmode­llen til Abildsø skolegård i Oslo, hvor Asgeir Føyen er daglig leder. Han har engasjert seg sterkt for at Hommedal skolegård skal etableres.

– På Abildsø har de drevet alternativ­t skoleopple­gg for elever i 12 år. En har sett at det er noe som fungerer for elevene. Gjennom undervisni­ng forankret i laereplanv­erket for grunnskole­n, arbeid på gård og anerkjenne­lse av at ting kan ta tid, vil det bli lagt til rette for at eleven skal oppleve mestring. Mestringso­pplevelse er en nøkkel for å kunne laere. Hommedal skolegård vil jobbe tett med grimstadsk­olene, foreldre og aktuelle samarbeids­partnere, sier Glimsdal.

Tidligere prestegård

Tidligere var det sogneprest Tom Martin Berntsen og kona Kirsti som bodde på Hommedal prestegård. Her hadde de bodd siden 1992, men de har ikke flyttet langt vekk. I 2015 ble boplikten for prester avviklet. Det er Opplysning­svesenets fond som eier gården. De har i sine statutter at stedet skal brukes til et samfunnsny­ttig formål.

– NIBIO har leid gården av Opplysning­svesenets fond. De har vaert gode samarbeids­partnere. De har blant annet avsatt et rom som skal bli verksted for elevene. Elever fra byggfag på Dahlske har vaert med på å ferdigstil­le det, forteller Glimsdal.

På gården skal skoleeleve­ne begynne dagen med en god frokost sammen, før de deles inn i grupper. På timeplanen blir det blant annet verksted, friluftsli­v, mat og helse og gårdsarbei­d.

– Vi håper også å få noen dyr hit etter hvert også, og har i første omgang planer om å få oss en hund. Vi ønsker også frivillige voksne på skolegårde­n, med ulik kompetanse og et hjerte for barn og unge, forteller Bernt Eide.

Forsker på skolegårde­n

Det vil bli forsket på etablering­en og driften av Hommedal skolegård av Oxford Research, og det jobbes også med å få til følgeforsk­ning i samarbeid med Norce research.

– Det er viktig å kunne dra forsknings­baserte erfaringer fra dette arbeidet. Den 23. januar inviteres Grimstads innbyggere

til et stort kick off i Catilina på Kulturhuse­t. Arrangemen­tet er gratis og åpent for alle.

Filosof og artist

– Her skal vi presentere tilbudet for befolkning­en i Grimstad. Filosof Henrik Syse kommer og holder inspirasjo­nsforedrag og artist Christian Ingebrigts­en vil stå for det musikalske. Dette er en svaert viktig satsing for barn og unge i kommunen vår. Nå er den i ferd med å virkeliggj­øres, forteller Glimsdal.

Sparebanks­tiftelsen Sør har innvilget penger til å starte opp og drifte Hommedal skolegård.

– De går fram som et godt eksempel, og baner vei for potensiell­e gode dager for barn og unge som strever i skolen.

Tror det vil bety mye

– Etablering­en av Hommedal skolegård er gjort i tett samarbeid med Opplysning­svesenets fond, som eier prestegård­en samt NIBIO som har gjort det mulig å bygge verksted i driftsbygn­ingen samt gitt tilgang til jord- og skogsareal. Vi har stor tro på at dette skal bety mye i livet for elever, foreldre og lokalsamfu­nnet i Grimstad, sier Glimsdal.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? HOMMEDAL: Den tidligere Hommedal prestegård blir nå til en skolegård, med et variert opplegg for Grimstad-elever. Siri ogBernt Eide (på huska) vil vaere vertskap på gården. Bak ser vi Roald Abrahamsen, Astrid Glimsdal og Ellen Brunborg, som er med i en arbeidsgru­ppe for etablering­en av tilbudet.
HOMMEDAL: Den tidligere Hommedal prestegård blir nå til en skolegård, med et variert opplegg for Grimstad-elever. Siri ogBernt Eide (på huska) vil vaere vertskap på gården. Bak ser vi Roald Abrahamsen, Astrid Glimsdal og Ellen Brunborg, som er med i en arbeidsgru­ppe for etablering­en av tilbudet.
 ??  ?? GLEDER SEG: Ekteparet Eide gleder seg til å vaere med på å starte opp Hommedal skolegård.
GLEDER SEG: Ekteparet Eide gleder seg til å vaere med på å starte opp Hommedal skolegård.
 ?? ALLE FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
ALLE FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? PUSSES OPP: Kjøkkenet i hovedhuset skal pusses opp, og her vil elevene lage mat sammen med de voksne.
PUSSES OPP: Kjøkkenet i hovedhuset skal pusses opp, og her vil elevene lage mat sammen med de voksne.
 ??  ?? VERKSTED: Elever ved byggfag på Dahlske har vaert med på å bygge om et av rommene til verksted, ledet av laerer Ørjan Vedal.
VERKSTED: Elever ved byggfag på Dahlske har vaert med på å bygge om et av rommene til verksted, ledet av laerer Ørjan Vedal.
 ??  ?? MATSAL: Dette rommet skal bli matsal med et langbord. Her vil elevene starte dagen med en frokost.
MATSAL: Dette rommet skal bli matsal med et langbord. Her vil elevene starte dagen med en frokost.
 ??  ?? LANDLIG: Hommedal gård ligger i idylliske omgivelser i Landvik.
LANDLIG: Hommedal gård ligger i idylliske omgivelser i Landvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway