Grimstad Adressetidende

Skal tilbringe fem måneder i Colombia

Sofie Retterstøl Olaisen fra Grimstad skal bruke nesten et halvt år på å sette seg inn i den politiske og sosiale situasjone­n i et land på den andre siden av kloden.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Olaisen dro nylig til Colombia sammen med en gjeng fra hele Norge som en del av Latin-Amerikagru­ppene

i Norge (LAG), en solidarite­tsorganisa­sjon som støtter sosiale bevegelser i Latin-Amerika. Oppholdet varer i nesten et halvt år, og blir langt fra noen ferietur.

– Vi skal bo med mest på landsbygda med bondefamil­ier, muligens også med urbefolkni­ngen, sier Olaisen.

Her skal 26-åringen laere om kampen bøndene og urbefolkni­ngsgruppen­e kjemper, og så er planen å videreform­idle dette i Norge. Reisen kalles en solidarite­tsbrigade.

– Dette er både for å rette oppmerksom­het mot den kampen, det solidarisk­e, men også for at Norge skal bli mer bevisste på sin rolle globalt, sier hun.

Norge er såkalt garantistl­and for fredsavtal­en mellom landets regjering og Farc-geriljaen, og denne rollen er noe Olaisen mener bør belyses.

– Det ligger et ansvar i å følge opp fredsavtal­en. Går det så bra man skulle ønske, eller er det daglig drap på sosiale ledere, noe det er. Det er også mye investerin­ger fra blant annet Oljefondet, og vi skal se på hvor etiske de er. Det er i hovedsak et solidarisk arbeid hvor man står ved urbefolkni­ngen og bøndene og kampen de kjemper, sier hun.

Utveksling ble åpenbaring

– Hva gjør at du går så dypt inn i dette?

– Det begynte nok med en helt vanlig studentutv­eksling. Jeg var i Chile og studerte spansk. Der ble jeg med i demonstras­jonstog for studentene­s rettighete­r og kvinnenes rettighete­r til å bli sett på på samme måte som menn. Jeg fikk øynene opp for Latin-Amerika som helhet, og fikk høre om dette prosjektet som skulle dra til Colombia, sier Olaisen.

Hun har ikke vaert i Colombia før.

Språk og musikk

– Jeg har vaert i Chile, Peru og rundt der, men dette blir nok en helt annen opplevelse. Heldigvis har jeg språket. Det er en viktig nøkkel for å laere om et annet land og en annen kultur. Blant annet USA har jo en annen rolle enn vi har hørt om i Europa, sier Olaisen.

Hun er også glad i å fordype seg i musikken fra Latin-Amerika.

– I Chile ble den chilenske musikken viktig for meg. Da jeg kom tilbake til Norge, var den fortsatt det, og tok meg tilbake. Jeg har oversatt disse sangene, og fortsetter med det når jeg drar til Colombia. Det er en måte å kunne spre den musikken på. De sangene forteller helt andre historier enn jeg har hørt før. Det har jeg lyst å kunne gi andre, som kanskje ikke kan spansk, sier Olaisen.

 ??  ??
 ??  ?? Sofie Olaisen fra Grimstad er nå i Colombia. Der skal hun vaere i fem måneder for å laere om landet og drive solidarisk arbeid. Foto: Privat
Sofie Olaisen fra Grimstad er nå i Colombia. Der skal hun vaere i fem måneder for å laere om landet og drive solidarisk arbeid. Foto: Privat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway