Grimstad Adressetidende

Fikk sjokkbeskj­ed etter 20 års kamp

Mona Lill Ellefsen har stått på for at Homborsund skal få gang- og sykkelvei. Gleden var stor da prosjektet ble vedtatt. Men i februar fikk hun vite at pengene var trukket tilbake, som en følge av fylkessamm­enslåingen.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no Har gitt ekstra

➤ Mona Lill Ellefsen har jobbet for å trygge veien til Homborsund i over 20 år. En gang- og sykkevei ble vedtatt, men nå er pengene trukket tilbake, som en følge av fylkessamm­enslåingen.

Følgende ble orientert i formannska­pet 30. januar, angående budsjett og handlingsp­lan for fylkesvei:

– Ny fylkeskomm­une har totalt ca. 20–50 millioner kroner mindre til investerin­gsbudsjett for vei.

– Flere prosjekter er utsatt i påvente av nytt felles handlingsp­rogram for fylkesvei, hvor det må gjøres en ny prioriteri­ng av de vedtatt prosjekten­e

– For 2020 ble kun allerede igangsatte prosjekter prioritert (ingen av disse er i Grimstad)– Arbeidet med nytt handlingsp­rogram for fylkesveg for Agder fylkeskomm­une vil bli startet opp tidlig i 2020

– Skal vaere vedtatt før 2021 – Alle eksisteren­de prosjekter vil bli gjennomgåt­t og vurdert

– Kommuner gis anledning til å innmelde behov og prioriteri­nger

Farlig vei

Det reagerer Mona Lill Ellefsen på. Hun bor i Homborsund, og har jobbet for dette prosjektet i flere år, først gjennom FAU, så mot politikern­e.

– Det blir veldig tungvint å begynne på nytt, så jeg har satt teknisk på dette, og Torunn Ostad, så de kan jobbe for at disse pengene kan komme tilbake. Jeg har selv fem barn som skal bevege seg trygt der. En gangog sykkelvel hadde gjort både skolevei og veien generelt mye tryggere. Mange blir kjørt alle veier, fordi veien er farlig. Saerlig om sommeren, når alle turistene kommer, de glemmer at de er i et byggefelt, og mange kan kjøre for fort, sier Ellefsen, som ble sjokkert da hun fikk høre at pengene var trukket tilbake.

– Dette er tragisk, at ikke politikern­e var klar over dette, at hadde dette vaert satt i gang tidligere, så hadde midlene vaert der, sier Ellefsen.

Høyre-politiker Torunn Ostad er tydelig på at de vil jobbe for å få prosjekten­e inn igjen.

– Dette er noe som har vaert vedtatt, og fra Høyres side vil vi vaere tydelige på at de prosjekten­e skal inn igjen. Vi- posisjonen i fylket- har bevilget ekstra penger, totalt 170 millioner, og 20 millioner kroner nå dette året, fordi i rådmannens forslag var det reduserte summer til fylkesveie­r. Det ville vi gjøre noe mer. Vi har også presisert at trafikksik­kert og gang- og sykkelveie­r er ekstra viktig. Jeg har vaert involvert i denne saken i mange år, og vil stå på for at den skal gå gjennom. Det er en veldig viktig sykkelvei å få på plass, sier Ostad.

Også kommunesty­remedlem Anne Merete Holmberg (Ap) reagerer på tilbaketre­kkingen.

– Det ser ut til at bevilgning­en som gjelder Homborsund, og Kryssen-Egra, er blitt nullstilt etter at sammenslåi­ngen av fylkene. Det står at det skal vurderes på nytt, men håper det står sterkt at det var et enstemmig fylkesting som gikk inn for det i handlingsp­lanen. Plutselig ble jeg litt imot denne sammenslåi­ngen, for det som er, er at fylkesveie­ne i vest er dårligere enn her, så det kan ende med at de kan stikke av med det meste, det er det jeg er redd for. Vi får bare krysse fingrene for at det som er prioritert fortsatt står på lista. Men det er ingen garanti lenger, sier Holmberg.

Varaordfør­er Lene Langemyr (FrP), sier følgende om tilbaketre­kkingen:

– Aust-Agder hadde en plan, og det har også vest, og når det er blitt ett Agder, så må de lage en ny plan. Vi må kjempe på lik linje med resten av fylkene, vi må bare jobbe for å få de prosjekten­e vi ønsker for Grimstad, og så får vi håpe at fylkesting­et tar det med. Og de må gjerne komme på befaring for å se også. Dette er nødvendig, og nå har vi jobbet for å få inn Homborsund tidligere, det er viktig for dem som bor der ute, sier Langemyr.

Satt på vent

Hans Tveitereid er enhetslede­r plan, miljø og landbruk, han bekrefter at prosjektet i beste fall er satt på vent.

– Det skal lages et nytt fylkeshand­lingsprogr­am. Det skal man bruke 2020 til å lage, og kommunene må komme med prosjekten­e som var i det gamle programmet. På årets budsjett er det kun de som allerede var satt i gang. Det som fylkeskomm­unen har sagt, er at de som lå i de gamle handlingsp­rogrammene skal vurderes på nytt på om de skal inn igjen. Det er utfordrend­e at investerin­gsprogramm­et blir mindre enn summen av de to gamle. Så det blir mindre penger til å bygge nye veier enn det var i to fylker tidligere. Dermed blir det en tøffere kamp om å få penger. Men kommunen må spille dette inn, sier Tveitereid.

Gang- og sykkelvei i Homborsund og byen var det satt av midler til i 2020 og 2021, og i beste fall kunne det ha kommet i gang i løpet av året, mest sannsynlig i løpet av neste år.

– Nå er alle prosjekten­e nullstilt, og vi må spille inn på nytt og argumenter­e godt på hvorfor man skal prioritere prosjekten­e i Grimstad fremfor andre. Det er klart det er kjedelig, men en konsekvens av fylkessamm­enslåingen, sier han.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ?? ARKIVFOTO ?? VIL JOBBE VIDERE: Torunn Ostad (H) vil jobbe videre for at prosjektet kommer inn i planen igjen.
ARKIVFOTO VIL JOBBE VIDERE: Torunn Ostad (H) vil jobbe videre for at prosjektet kommer inn i planen igjen.
 ??  ?? SJOKKERT: Mona Lill Ellefsen er sjokkert etter at hun fikk vite at pengene til prosjektet er trukket tilbake.
SJOKKERT: Mona Lill Ellefsen er sjokkert etter at hun fikk vite at pengene til prosjektet er trukket tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway