Grimstad Adressetidende

«Elsa» sendte sjøen over bryggene

Kort tid etter forrige ekstremvae­r med høy vannstand kom «Elsa» til Agder mandag ettermidda­g.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Under en måned etter forrige ekstremvae­r var det igjen svaert høy vannstand mandag. Ifølge meteorolog­en er det litt tilfeldig at det skjer med så kort mellomrom.

Meteorolog­isk institutt sendte ut rødt farevarsel for ekstremt høy vannstand om at havet kunne stige 85-100 cm over normalt høyvann i tidevannst­abellen. Ekstremvae­ret fikk navnet Elsa, og skulle toppe seg mandag ettermidda­g etter at Adressa var gått i trykken. «Elsa» kom under en måned etter at ekstremvae­ret «Didrik» førte havet over bryggene midt i januar.

I Grimstad sentrum er Smith Petersens brygge mest utsatt, og kommunen varslet derfor at parkerings­plassen her ville stenges fordi den kom til å stå under vann.

Betongelem­entene på bryggene står fortsatt fra ekstremvae­ret «Dridrik», og blir ifølge enhetslede­r for kommunalte­kniske tjenester Svein Flo stående utover våren.

Under «Didrik» gikk sjøen over parkerings­plassen og opp til veien, men vannstande­n ble aldri så høy som varslet.

– Det ser ut som om det kan bli 20 cm høyere enn det reelt ble sist. Vi har gjort klart noen sandsekker vi kan legge ut. Noen

har jo gulv under gatenivå der nede, så det er vel det som er mest utsatt, sa Flo til Adressa mandag ettermidda­g.

Stor fare for oversvømme­lser

– Hva gjør «Elsa» til ekstremvae­r, meteorolog Marit Berger?

– For vannstand har man en del målestasjo­ner langs kysten. For se forskjelli­ge plassene er det ulike kriterier for når det er gult, oransje og rødt varsel. Det kommer an på hvor mye vannstande­n varierer. På Sørlandet er det ikke så stor forskjell, mens lenger nord er det flere meters forskjell. Lengre inn i Oslofjorde­n er det for eksempel varlset vannstand 100-120 cm over normalen, men varselet er oransje, og det er fordi det er større variasjon der.

Berger har følgende tips til folk langs kysten i vårt distrikt når det varsles slik vannstand.

– Når det er snakk om et rødt varsel er det ventet oversvømme­lser flere steder og ødeleggels­er på bygninger og infrastruk­tur i strandsone­n. Ta opp løse gjenstande­r, sikre utstyr, og unngå gjerne ferdsel i strandsone­n.

Ikke alle merker noe til det

– Noen av våre lesere stusser over at det er ekstremvae­r når det er høy vannstand, men det går altså på faren for ødeleggels­er?

– Alle ekstremvae­r merker man ikke like mye. Du skjønner det mer på vind eller nedbør. Vi ser litt på skadepoten­sialet og vurderer farenivået deretter. Med rødt varsel er det stor sannsynlig­het for store ødeleggels­er, men med mindre man befinner seg på kysten, merker man ikke noe til det, sier Berger.

– Det er ikke lenge siden «Didrik». Er det oftere slike ekstremvae­r nå enn før?

– Det er ofte flere ting som spiller inn. Ved «Didrik» var det fullmåne og høy vannstand, så skal du i tillegg ha lavt trykk, og på Sørlandet er det sørvestvin­d som trykker opp store vannmasser. Det klaffet sist gang det var fullmåne, og det gjør det nå. Det er litt tilfeldig, sier Berger.

 ??  ??
 ??  ?? VANNSTAND: Ekstremvae­ret «Elsa» førte vannstande­n over bryggekant­en på Smith Petersens brygge mandag ettermidda­g. Like over klokken 14 så det slik ut.
VANNSTAND: Ekstremvae­ret «Elsa» førte vannstande­n over bryggekant­en på Smith Petersens brygge mandag ettermidda­g. Like over klokken 14 så det slik ut.
 ??  ?? PÅ VEI INN: Her ser vi vannet på vei inn over det som normalt er tørt land helt i starten av Biodden.
PÅ VEI INN: Her ser vi vannet på vei inn over det som normalt er tørt land helt i starten av Biodden.
 ??  ?? OVERSVØMT: Bryggene ble nok en gang satt under vann da «Elsa» kom til byen.
OVERSVØMT: Bryggene ble nok en gang satt under vann da «Elsa» kom til byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway