Grimstad Adressetidende

152 med innspill

-

Herman Gunnufsen skriver i dette leserinnle­gget, som er skrevet på vegne av 152 fastboende og sommergjes­ter, hvorfor de er kritiske til utbyggings­planene av Homborsund naermiljøs­enter. Nå er dette skrivet oversendt Gilje Byggrådgiv­ning.

Lesernes mening: Det som i utgangspun­ktet var et ønske om å bygge en ny butikk har endret seg til å bli en omfattende boligutbyg­ging hvor butikken kommer i annen rekke. En plan som medfører 26 leilighete­r og 6 tomannsbol­iger på et område på 8 mål og hvor alle ligger i 100-meters beltet, er ikke hva Homborsund behøver. At tomannsbol­igene plasseres 10–15 meter fra sjøen og fullstendi­g endrer innseiling­en til Homborsund er ikke ønskelig. Utbygger bruker argumenter som «med så attraktiv beliggende boliger naer brygga er det liten tvil om at disse vil selges fort», «Det vi gjør er å plastre sprengte fjellskjae­ringer med hyggelig bebyggelse» og «Vi trenger noen attraktive og sjønaere boenheter for å trekke flere ressursste­rke folk til bygda» er ikke noe argument for å sprenge bort store deler av fjellet ned mot havnen. Og hvem er potensiell­e kjøpere av disse boligene? Fastboende eller feriegjest­er? Sannsynlig­vis de sistnevnte.

At det så krydres med ytterliger­e naeringsei­endommer som kanskje kan benyttes til sommerrest­aurant, frisør, bryggeri, felles kontorland­skap osv. anser vi som en måte å omgå gjeldende regler mot bygging i 100-meter sonen ved å definere det hele som et kombinert naering- og boligområd­e. Å «plastre» sjøsiden mot Homborsund­sfjorden med boliger er ikke akseptabel­t.

Ifølge utbygger blir «Planlagt område en forlengels­e av Storgada

i Homborsund» og utbygger må derfor forholde seg til eksisteren­de eldre bebyggelse, estetiske retningsli­njer for Grimstad kommune fra 2009 samt Byrom og formingsve­ileder for sjønaere områder i Grimstad fra 2016. Slik forslaget er utformet i dag er ingen av disse forholdene tatt hensyn til.

Det er ønskelig med ny butikk, men hele prosjektet må nedskalere­s betydelig. En butikk med mulighet for utleie av et mindre areal til annen naeringsvi­rksomhet samt noen få boliger som vender mot Kistevikve­ien kan vaere akseptabel­t, såfremt de utformes på en slik måte at de reflektere­r gjeldende bebyggelse og retningsli­njer. Da vil dagens butikk kunne erstattes med et nybygg bestående av et begrenset antall leilighete­r.

Trafikk. Utbygger hevder «entrafikkø­kning på 10-20% gjør ikke noe fra eller til», noe som er grunnlegge­nde feil. All trafikk, med unntak av trafikk fra Kistevikve­ien, må trafikkere hele strekninge­n ned til den nye butikken. I tillegg kommer 38 boenheter som nødvendigv­is må trafikkere denne strekninge­n med bil til/fra jobb og eventuelt byer i naerheten.

Når det gjelder ny snuplass og ny vei ned til havnen, forutsette­s det da at SVV og Grimstad kommune/Agder Fylke finansiere­r dette?

Homborsund Havn. Utbygger

skisserer en løsning med en utvidet molo på 40 x 25 meter som kan medføre at ca. 1525.000 m³ sulfidhold­ig gneis dumpes i fjorden, noe som er fullstendi­g uakseptabe­lt. I hovedsak gir denne utvidelsen 50 flere parkerings­plasser, men i liten utstreknin­g flere båtplasser. I og med at Homborsund Båtforenin­g vil vaere både økonomisk ansvarlig og ansvarlig for å forhandle med Grimstad kommune samt Kystverket ved en eventuell utbygging, så bør deres behov vaere retningsgi­vende. Det er derimot positivt at utbygger vil sørge for å regulere denne delen som småbåthavn.

Når det gjelder det estetiske hvor utbygger peker på «skiltkaos, rør og uryddig opplevelse» i havnen så kan Eide Sognelag, Homborsund Båtforenin­g, Eide Idrettslag og Homborsund Fyrs Venner møtes og prioritere hvilke tiltak som er nødvendige for å gjøre denne delen av havnen mer attraktiv.

Herman Gunnufsen på vegne av 152 fastboende og sommergjes­ter i Homborsund

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? ENGASJEMEN­T: Utbyggings­planene av et naermiljøs­enter i Homborsund engasjerer mange av innbyggern­e og sommergjes­tene, og nå har 152 av dem skrevet et brev om hvorfor de er kritiske til planene.
FOTO: ARKIVFOTO ENGASJEMEN­T: Utbyggings­planene av et naermiljøs­enter i Homborsund engasjerer mange av innbyggern­e og sommergjes­tene, og nå har 152 av dem skrevet et brev om hvorfor de er kritiske til planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway