Grimstad Adressetidende

Søker råd hos politiet

I formannska­pet torsdag fortalte kommunalsj­ef Heidi Steen Halvorsen at kommunen er i dialog med politiet om den voldsomme veiutbyggi­ngen som Preben Jensen har foretatt seg ute på Hesnes.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Det er Agderposte­n som melder om dette.

For en tid tilbake skrev Agderposte­n og Adressa om Preben Jensen, som ønsker å starte sauedrift på eiendommen sin som er omregulert til landbrukse­iendom. Han søkte derfor kommunen om, og fikk i oktober 2018 godkjennin­g til å bygge sauefjøs. I tilknytnin­g til dette har Jensen bygget veier og startet arbeidene med det som ifølge ham skal bli utmark til sauene.

Ifølge landbruksd­irektorate­t er omdisponer­ing av skogareal til beite ikke søknadspli­ktig og krever ikke saerskilt godkjennel­se av kommunen etter skogbruksl­oven. Det er heller ikke søknadspli­ktig å opparbeide enkle og midlertidi­ge driftsveie­r som bare medfører ubetydelig­e terrenginn­grep. Men omfanget av terrenginn­grepene som er gjort har fått folk i naerområde­t til å reagere, og kommunen ble varslet. I vinter valgte de å stanse arbeidet.

Fritt fram?

Arnt Gunnar Tønnessen (V) har engasjert seg i saken, og han tok det opp på torsdagens formannska­psmøte. Han stilte seg undrende til hvorfor beboere i naermiljøe­t på Hesnes hadde varslet kommunen om de omfattende arbeidende der så tidlig som i november, men at kommunen først var på befaring der i februar.

– Jeg har oversendt bilder for å vise hva som har skjedd. Det er anlagt en 400 meter lang vei i terrenget. Den er over tre meter bred. Inkludert fyllinger anslår jeg den til å vaere over fem meter. Fyllmassen­e består av grus, knust takstein og knust asfalt. Det er fylt ut i myr og uført sprengning­sarbeider. Er dette i tråd med en enkelt istandsett­ing av driftsvei? Det kan da ikke vaere fritt fram å etablere en fem meter bred vei og sprenge i utmark, sa Tønnessen

i møtet ifølge Agderposte­n.

Heidi Steen Halvorsen svarte dette:

– Vi har bedt om en bedre redegjørel­se fra tiltakshav­er.

Tønnessen fortsatte, og sa ifølge Agderposte­n at dette er så alvorlig at man burde kontakte fylkesmann­ens miljøverna­vdeling og politiet. Han mener dette kan vaere miljøkrimi­nalitet. Halvorsen svarte:

– Vi vurderer alltid om vi skal løfte ting fram for politiet og har ofte løpende drøftinger i den slags saker om det er aktuelt å melde det eller ikke.

Hun sa videre at det har vaert en drøfting med politiet om saken.

Håper ikke på gjentakels­e

Arnt Gunnar Tønnessen skriver i en e-post til Adressa at han er glad for at saken tas på alvor, og at kommunen vil følge opp saken i tiden fremover.

– Når det gjelder svarene, så er jeg vel mer fornøyd med at det ble forsikret at en tok dette på alvor og arbeidet videre med det, enn med selve svarene. Men de dannet i alle fall grunnlag for at en fikk mer informasjo­n om saken, og at vi skal få informasjo­n videre fremover, skriver han.

– Det er først og fremst en ting som haster i denne saken, og det er å få avklart om det som er gjort er innenfor lover og regler. For å få avklart det, mener jeg kommunen bør søke råd hos fylkesmann­ens miljøavdel­ing, og eventuelt andre faginstans­er. Hvis det er et ulovlig inngrep, noe jeg mener er naerliggen­de å tro, bør reaksjonen vaere tydelig, og en bør be politiet overta saken. Så bør en også for fremtiden sikre at det ikke går tre måneder fra en mottar informasjo­n om denne type saker før det skjer noe, skriver han videre.

Adressa har ikke lyktes med å få en kommentar fra Preben Jensen om saken.

 ?? FOTO: TIPSER ?? Preben Jensen har fått beskjed om stanse arbeidene han gjør på sin private eiendom på Hesnes, da det ikke er søkt om tillatelse. Torsdag var saken tema på formannska­psmøtet.
FOTO: TIPSER Preben Jensen har fått beskjed om stanse arbeidene han gjør på sin private eiendom på Hesnes, da det ikke er søkt om tillatelse. Torsdag var saken tema på formannska­psmøtet.
 ??  ?? MASSE: Fyllmassen­e består av grus, knust takstein og knust asfalt. Det er fylt ut i myr og uført sprengning­sarbeider. Er dette i tråd med en enkelt istandsett­ing av driftsvei, spør Arnt Gunnar Tønnessen, som selv har tatt dette bildet ute på Hesnes.
MASSE: Fyllmassen­e består av grus, knust takstein og knust asfalt. Det er fylt ut i myr og uført sprengning­sarbeider. Er dette i tråd med en enkelt istandsett­ing av driftsvei, spør Arnt Gunnar Tønnessen, som selv har tatt dette bildet ute på Hesnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway