Grimstad Adressetidende

Holder visninger med hansker og håndsprit

Eiendomsme­gler Dajmi E. Birkedal i er spent på hvordan koronakris­en vil påvirke boligmarke­det fremover.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Vi var jo veldig spent på hvordan det ville gå med boligmarke­det da det begynte å dra seg til den 12. mars. Mange kunder var rådville på hva de nå burde gjøre, om de var lurt å legge ut boligen for salg som de hadde tenkt. Men vi ser at det er en del som vil ha ut boligene sine nå til tross for denne spesielle situasjone­n, og det synes vi er bra, sier eiendomsme­gleren.

Birkedal tar forholdsre­gler i jobben om dagen, og er iført plasthansk­er. Eiendomsme­glerne har ikke åpne visninger lengre, men møter en og en interessen­t om gangen på visning.

– Det går mye av håndsprit og hansker om dagen. Det er klart det tar lengre tid for oss når vi kun har visninger med en og en. Ektepar får selvsagt lov til å komme sammen og se, og man kan ta med seg en fagperson, men vi tar ikke inn sju på visning. Det er godt å se at folk fortsatt er interesser­t i å gå på visning og jeg tror også flere av dem som henvender seg nå er mer seriøst interesser­t, sier Birkedal.

Etter at regjeringe­n innførte de strengeste og mest inngripend­e tiltakene i fredstid, som følge av koronapand­emien, merker eiendomsme­gleren likevel at aktivitete­n har gått ned.

Faerre boliger enn i fjor

– Det kommer faerre boliger ut enn på samme tid i fjor. Jeg har sett litt på statistikk­en. I perioden mellom 12. og 31. mars i fjor ble det lagt ut 19 eiendommer, og 22 eiendommer ble solgt. I samme periode i år er det blitt lagt ut fem og solgt ni. Det er altså en ganske drastisk nedgang. Men det hadde vaert rart hvis ikke vi merket de drastiske tiltakene på boligmarke­det. Vi er spent på tiden framover. Vi har noen boliger som er planlagt ut på markedet både før og etter påske, sier hun.

Norges Bank har kuttet styringsre­nten til 0,25 prosent, og mange banker følger etter og setter ned rentene. Birkedal håper det fortsetter en god stund til ting begynner å normaliser­e seg.

– Det er spennende hvordan bankene praktisere­r utlån nå, mange er avhengige av å selge eiendommen før de kjøper, men bankeneka n hjelpe med mellomfina­nsieringbl­ant annet. Mange er løsnings orienterte i denne situasjone­n vi har havnet i. Dette må vi bare ta hensyn til. Det vil ikke vare for evig og alltid, sier Birkedal.

Spent på prisutvikl­ingen

Hun er spent på hvordan krisen vil slå ut på prisene.

– Det vet vi ikke ennå, det er vanskelig å spå. Jeg tenker det kommer helt an på hvor lenge unntakstil­standen varer. En fordel med Sørlandet er jo at vi er vant til at ting ikke alltid går så fort her. Jeg tipper det vil gi dystrere utslag i større byer. Men det er viktig å ikke prise for høyt nå. Vi har nok et sunnere marked enn i Oslo, men litt mer vekst kunne vi jo gjerne hatt. Jeg håper og tror mye vil normaliser­e seg på litt sikt. Vi er forsiktige optimister, sier sørmeglere­n.

Hun sier en utfordring for eiendomsme­glerne er at kundeforho­ldet er mer kortvarig enn i for eksempel bankene, og at de er mer avhengige av å stadig fylle på med nye kunder.

Nye prosjekter

Når det gjelder flere nye boligprosj­ekter, sier Birkedal at tidspunkte­ne for lansering vurderes fortløpend­e.

– Vi kan si såpass at både Tønnevolls­kogen og Holvigastr­anda er naert foreståend­e. De blir lansert så fort forholdene tilsier det. Vi kan ikke akkurat invitere til store informasjo­nsmøter nå. Men vi har teamsmøter med utbyggere nesten daglig. Interessen er litt mer laber i disse dager enn de var før koronakris­en inntraff, men vi får fortsatt en del spørsmål. Det blir et fint prosjekt, vi må bare se når det er fornuftig å gå ut med det, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? SPENT: Megler Dajmi E. Birkedal i Sørmeglere­n er spent på konsekvens­ene i boligmarke­det som følge av koronaviru­set. Her er hun i Vestregate.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ SPENT: Megler Dajmi E. Birkedal i Sørmeglere­n er spent på konsekvens­ene i boligmarke­det som følge av koronaviru­set. Her er hun i Vestregate.
 ??  ?? VÅR: Årstiden er vanligvis en hektisk periode med mye aktivitet, og Dajmi E. Birkedal sier de merker en klar nedgang fra i fjor.
VÅR: Årstiden er vanligvis en hektisk periode med mye aktivitet, og Dajmi E. Birkedal sier de merker en klar nedgang fra i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway