Grimstad Adressetidende

Får ikke se søsteren sin

Advokat Gorm Grammeltve­dt spør om besøksforb­udet kommunen har gitt Saka Maljicai er lovlig.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Saka Maljicaj har fått besøksforb­ud mot sin pleietreng­ende søster. Nå har hun engasjert advokat. Advokaten spør om vedtaket kan vaere lovlig.

Saka Maljicaj har sett sin pleietreng­ende søster én gang siden 12. mars, kun noen få minutter den 19. mars. På grunn av smittevern­hensyn har hun fått besøksforb­ud av kommunen.

– Søsteren min bor i egen bolig, men med tjenester fra Stendi, en privat tjenestele­verandør som leverer tjenester på vegne av kommunen, og søsteren min er avhengig av hjelp til alt, sier Maljicaj. Besøksforb­udet gjør at hun ikke kan besøke søsteren.

– Hvis jeg forsøker å besøke henne, så kommer politiet. Det er så umenneskel­ig behandling, sier Maljicaj. Hun kontaktet derfor Norsk Forbund for Utviklings­hemmede.

– De har sagt at Grimstad kommune bryter loven, det samme gjør flere andre kommuner. De kaller det for ulovlig frihetsber­øvelse, sier Maljicaj. Vanligvis besøker hun søsteren nesten hver eneste dag.

– Hun skal ha daglig fire personer rundt seg, som har andre jobber i tillegg til å vaere hos min søster. Det er en stor smittefell­e, både for hun og de ansatte. Men så får hun besøksforb­ud fra meg. Jeg er helt frisk og bor alene, og har ingen fysisk kontakt med noen. Jeg har tatt fri fra jobben min og bare vaert innendørs, tar alle råd og forholdsre­gler. Men når jeg forsøker å besøke henne, så ringer de ansatte politiet, forteller hun.

Kontaktet politiet

Maljicaj kontaktet derfor politiet, for å spørre om de ga henne besøksforb­ud. Hun fikk svar fra politistas­jonssjef Terje Gundersen på mail:

– Det er dessverre ikke noe å gjøre med besøksforb­udet. Dette begrunnes ut i fra smittefare­n i den situasjone­n som nå gjør seg gjeldende i Norge og verden. Dette gjennomfør­es i utgangspun­ktet likt for alle. Jeg har fått bekreftet at din søsters helsetilst­and er stabil og at det ikke er noe som tilsier at dette vil endre seg nå. Men det vurderes som avgjørende at hun skjermes og unngår å bli smittet via den pågående Coronaviru­sepidemien. Generelt kan sies at tiltakene som nå iverksette­s, er et resultat av faren for smitte og frykten for at det kan få alvorlige følger for mange. Kommunen er tildelt ganske vide fullmakter for iverksette­lse av tiltak som vurderes som nødvendige i forbindels­e med det som skjer, skriver Gundersen i mail til henne.

Advokat Gorm Grammeltve­dt er advokat for Maljicaj. Norsk Pasientfor­ening satt henne i kontakt med advokaten, en uke etter at besøksforb­udet kom.

– Vårt hovedanlig­gende er å sikre at søsteren får forsvarlig helse- og omsorgstje­nester. I den forbindels­e har vi tatt opp dette vedtaket med besøksforb­ud, og jeg er i dialog med kommune og verge, men slik jeg ser det, så stiller jeg spørsmål ved lovlighete­n ved vedtaket som er fattet. Det er et svaert inngripend­e vedtak, som fratar søsteren kontakten med sine naermeste. Forbudet begrunnes i smittevern­hensyn, og det som jeg utfordrer er hvordan smittevern­hensynet veies opp i mot brukers behov for kontakt med sin naermeste, sier advokaten. Han og klientens mål, er å få til en ordning slik at kontakten som søsteren har behov for, blir etablert.

– Ogsåberjeg­ommerinfor­masjon, via verge, om hvor stort det behovet er. Det har jeg fått beskjed om at jeg vil få det, sier advokaten, og presiserer at han ønsker å ha en god dialog med kommunen. På generelt grunnlag mener han temaet, uavhengig av spørsmål om smitterisi­ko, å forby brukere kontakt med pårørende, er et område som det er behov for større rettslig avklaring på enn det er i dag.

– Så vidt jeg har klart å få brakt på det rene, er det åpnebart at det å isolere Sakas søster og hindre kontakt, vil vaere skadelig. For Sakas søsters helsetilst­and vil det vaere skadelig. Det jeg hører når jeg er i kontakt med brukerorga­nisasjonen, er at man har gått for langt i å isolere folk i egen bolig, derfor har mange kommuner åpnet opp for mer direkte kontakt med pårørende for å finne praktiske løsninger. Det ønsker vi også i denne saken. Vi har ikke blitt hørt til nå. Smittevern­hensyn veier tungt, men ikke så langt at får varige skader for brukeren, sier Grammeltve­dt.

Får mange henvendels­er

Leder i Norsk forbund for utviklings­hemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, skriver om forbudet på forbundets hjemmeside fredag.

– Det er høyest ulovlig det som Grimstad kommune gjør, det er også, i lys av FNs torturkonv­ensjon, grusom og umenneskel­ig behandling. Konvensjon­en gjelder uten vilkår, den gjelder også i krig, og har grunnlovsr­ang i Norge. I Grimstad sier de at det er statlige pålegg, det står på plakaten på døren, men det er løgn. Politiet sier at de har forhørt seg med fylkesmann og kommuneove­rlege, men det betyr at de ikke er kjent med lovverket. Og så får de politiet til å følge lover som ikke fins. Dette er en samling av myndighets­overgrep, sier Gitlesen.

NFU får stadig flere henvendels­er i disse tider fra mennesker med utviklings­hemming og deres pårørende om kommuner som har innført besøksforb­ud, inngangsko­ntroll og utgangsfor­bud overfor mennesker med utviklings­hemming som bor i bofellessk­ap eller ordinaere leilighete­r og som mottar tjenester. Lite tjenester, manglende informasjo­n, besøksforb­ud, utgangsfor­bud og isolasjon fører mange inn i angst og fortvilels­e. – Grimstad kommune har innført besøksforb­ud i bofellessk­ap og ordinaere leilighete­r. I melding til pårørende og ved oppslag ved alle innganger til bofellessk­ap for utviklings­hemmede, skriver kommunen: «Vi holder stengt – Etter pålegg fra nasjonale myndighete­r». Nasjonale myndighete­r har ikke gitt pålegg om å stenge noen private hjem, skriver Gitlesen.

Har gjort sitt ytterste

Kommuneove­rlege Vegard Vige svarer slik på kritikken:

– Jeg har ingen kommentar bortsett fra dette: Kommunen har virkelig strevd og gjort sitt ytterste for å gjøre dette så riktig som mulig, for å velge den beste løsningen. Det prøver vi på i alle situasjone­r. De som er misfornøyd­e med tjenestene, eller er pårørende til de som mottar tjenester, har klagerett. Det er slik AS Norge sikrer rettssikke­rhet for de som mottar tjenester, sier Vige.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? FÅR NEI: Saka Maljicaj har fått forbud mot må besøke sin søster. Nå har hun engasjert advokat, gjennom Norsk Pasientfor­ening.
FOTO: JANICKE YTTERVIK FÅR NEI: Saka Maljicaj har fått forbud mot må besøke sin søster. Nå har hun engasjert advokat, gjennom Norsk Pasientfor­ening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway