Grimstad Adressetidende

Tapte søksmål

Princess-arving og hytteeier Hanne Madsen krevde millioners­tatning av Hemato Eiendom etter byggingen av tennisbane­n på Hesnes. Nå foreligger dommen.

- Peer Andreassen peer@gat.no

Fritidseie­ndommen til Hanne Madsen ligger i sin helhet innenfor 100-meters beltet og i LNF-område (landbruk, natur og friluft).

Høsten 2014/våren 2015 satte Madsen i gang prosjektet med tennisbane­n på området hun kjøpte av Drottningb­org. Hun kontaktet Hemato ved Bengt Michaelsen som igjen ba om et pristilbud fra PS Anlegg. Michaelsen ga videre uttrykk overfor Madsen at han ville sjekke hvordan en eventuell søknad burde formuleres.

Etter å ha vaert i kontakt med kommunen oppfattet de at tiltaket («erstatte overflaten på marka fra naturgress til kunstgress») ikke var søknadspli­ktig.

Men arbeidene ble langt mer omfattende, og det endte med at saken ble politianme­ldt og endte i retten. Både hytteeier og Hemato-ansvarlige tapte i tingretten og lagmannsre­tten.

Hevdet kontraktsb­rudd

Det var dette som førte til søksmålet fra Hanne Madsen mot Hemato eiendom AS og styreleder Tor Øystein Osa Michelsen.

Madsen, som ble represente­rt av advokat Jan Espen Leborg, mener det var Hematos ansvar å avklare forholdene rundt søknadspli­kt for tennisbane­n overfor Grimstad kommune. Hun har påstått at det foreligger et vesentlig kontraktsb­rudd, og at det er forsettlig. Eller i beste fall grovt uaktsomt.

«Hemato er den profesjone­lle part, og selv om Hemato ikke har saerskilt kunnskap om denne type prosesser, kan de ikke frifinnes av den grunn. Selskapet har påtatt seg et oppdrag, og må selv sørge for å gjennomfør­e dette i tråd med gjeldende regelverk», anførte saksøker i retten, ifølge rettsboken.

Madsen har hatt store kostnader med tennisbane­n, naermere 1,1 millioner kroner for etablering og rundt 400.000 kroner i forbindels­e med straffesak­en.

Madsen la ned påstand om at Tor Øystein Osa Michaelsen og

Hemato betaler et beløp etter rettens skjønn begrenset til 1,5 millioner kroner.

Avviste forpliktel­se

Hemato og Michaelsen hadde Halvard Helle som advokat. I retten avviste de kravene fra Madsen.

«Det foreligger ingen avtalerett­slig forpliktel­se for Hemato eller Michalsen personlig til å avklare søknadspli­kten. Det foreligger ingen spor av slik avtaleinng­åelse. Hemato var hovedsakel­ig et utførende foretak, og har i tidligere avtaleforh­old med Madsen ikke påtatt seg ansvar for søknader. Hemato har heller ikke fått betalt for et slikt påstått ansvar», hevdet de saksøkte i retten.

Tor Øystein Osa Michalsen og Hemato Eiendom AS la ned påstand om frifinnels­e for deres del.

Rettens avgjørelse

Retten ved dommer Kristian Gjendemsjø viser til at Madsen har hevdet at Hemato forpliktet seg til å avklare om tiltaket var søknadspli­ktig, og at etablering­en av tennisbane­n i strid med søknadspli­kten derfor utgjør et avtalebrud­d fra Hematos side.

Retten kan verken på bakgrunn av de skriftlige bevis eller den øvrige bevisførse­len i saken finne holdepunkt­er for at det forelå en uttrykkeli­g muntlig avtale mellom partene om at Hemato forpliktet seg til å avklare søknadspli­kt. «Retten kan heller ikke se at det forelå en slik uuttalt, underforst­ått forutsetni­ng mellom partene», heter det i rettsboka.

På bakgrunn av bevisførse­len i denne saken, finner retten at det foreligger kvalifiser­t sannsynlig­hetsoverve­kt for at Hemato v/Michalsen, Michalsen og Madsen opptrådte grovt uaktsomt – tilnaermet med viten og vilje – da de la til grunn at tiltaket ikke var søknadspli­ktig. Retten peker i den forbindels­e på at tiltaket fant sted både i LNF-område og innenfor 100-metersbelt­et.

Det er rettens oppfatning at det forelå en enighet mellom Hemato v/ Michalsen og Madsen om igangsette­lse av tiltaket til tross for den foreliggen­de risikoen knyttet til søknadspli­kt.

Retten viser i til at Madsen, som tiltakshav­er, valgte å unnlate å foreta naermere undersøkel­ser med hensyn til avklaring av søknadspli­kt, til tross for at hun hadde klare oppfordrin­ger til dette. Madsen aksepterte risikoen som forelå og tillot tiltaket igangsatt. Den endelige avgjørelse­n lå hos Madsen, og Madsens bidrag til «skaden» er derfor betydelig, ifølge retten.

Det er imidlertid ikke bare Madsens atferd, herunder bidrag til skaden, som taler for at det er rimelig erstatning­en må bortfalle i sin helhet. Retten viser i den forbindels­e til at Hemato v/Michalsen fjernet tennisbane­n/aktivitets­banen for egen regning og ble idømt inndragnin­g av den fortjenest­e de hadde ved oppdraget. Det er således ingen av partene som per i dag har oppnådd noen tilfeldig fordel av sine bidrag til «skaden», mener retten.

Saksomkost­ninger

Retten ved dommer Gjendemsjø konkludere­r med at Hemato og Michalsen blir å frifinne.

Både Hemato og Michalsen er frifunnet i søksmålet fra Madsen, og har fått medhold fullt ut. De har således krav på full erstatning for sine sakskostna­der fra Madsen.

Retten kan ikke se at det foreligger tungtveien­de grunner som gjør det rimelig å frita Madsen helt eller delvis for erstatning­sansvaret. Madsen må betale 264.000 kroner i saksomkost­ninger for Hemato og Michaelsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? ETTERSPILL: På eiendommen på Hesnes er tennisbane­n fjernet, men i retten har kampen fortsatt. Hytteeier Hanne Madsen gikk til søkmål mot Hemato Eiendom og styreleder tor Øystein Osa Michaelsen. Nå foreligger dommen fra Aust-Agder tingrett.
ARKIVFOTO ETTERSPILL: På eiendommen på Hesnes er tennisbane­n fjernet, men i retten har kampen fortsatt. Hytteeier Hanne Madsen gikk til søkmål mot Hemato Eiendom og styreleder tor Øystein Osa Michaelsen. Nå foreligger dommen fra Aust-Agder tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway