Grimstad Adressetidende

– Det er naturlig nok mange som er urolige

Eiendomsme­gler Tom Arthur Pedersen og banksjef Sveinung HeddingVal­vik i DNB møter bekymrede kunder om dagen. – Vi har aldri brukt mer tid på kundene enn nå, sier Pedersen.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

– Etter to år med det mest forutsigba­re og stabile boligmarke­det man kan huske, er det naturlig nok mange som er urolige nå. Hva skjer med norsk økonomi, hva med arbeidsmar­kedet og bedriftene som sliter og hva skjer med boligmarke­det, skriver DNB i en pressemeld­ing.

– Vi har aldri brukt mer tid på kundene enn nå, og det er nå erfaring og god rådgivning blir viktig. Det har vaert mange som har kommet til oss og vaert urolige den siste uken, sier eiendomsme­gler Tom Arthur Pedersen.

– Sammen med megleren finner vi løsninger slik at koronaeffe­kten bli minst mulig. Til tross for en krevende situasjon, så ser vi at lånemarked­et ikke har stoppet opp. Bankene har fått utvidede fullmakter til å hjelpe, og det kundene først og fremst trenger er økonomisk trygghet i den uoversiktl­ige situasjone­n vi har nå, sier banksjef Sveinung Hedding-Valvik.

DNB har hatt trepartsmø­ter i det siste. Her møter kunden både banken og megler.

– Det kan om ønskelig bli løsningen for kunder som sliter. Til tross for urolige tider, har verken lånemarked­et eller boligmarke­det stoppet opp, sier Pedersen.

– Robust boligmarke­d

Veldig mange kunder er bekymret for at boligmarke­det skal stoppe helt opp. Så langt har imidlertid boligmarke­det vist seg å vaere robust.

– Tiltakene vi og andre eiendomsme­glere har satt i gang ser ut til å fungere. Det er naturligvi­s nedgang i aktivitet, noe som er helt naturlig i den situasjone­n vi er i. Men boligmarke­det fungerer bedre enn ventet, og så langt har vi sett rundt halvparten så mange omsetninge­r på landsbasis sammenlign­et med i fjor. Det er langt ifra så ille som det kunne ha vaert – saerlig med tanke på at hele Norge i praksis har vaert stengt ned, mener megler Tom Arthur Pedersen.

DNB Eiendom møter i hovedsak to typer kunder som trenger råd: Kunder som vurderer å legge boligen ut for salg nå. Og kunder som må selge på grunn av utfordring­er med likviditet (for eksempel at de allerede har kjøpt annen bolig eller trenger å realisere midler).

– Det er saerlig kunder som har havnet i vanskeligh­eter vi må følge opp tett, og da setter vi oss gjerne ned med et team som inneholder megler og rådgiver fra bank. Ofte diskuteres det løsninger som mellomfina­nsiering, avdragsfri­het eller refinansie­ring, sier banksjef Sveinung Hedding-Valvik.

– Fortsatt folk på visning

Et av spørsmålen­e meglerne får ofte om dagen er om det er et godt tidspunkt å selge og hvilke priser man kan forvente fremover.

– Boligmarke­det fungerer, og det er ingenting i veien for å legge ut boligen for salg nå. Det kommer fortsatt folk på visning og vi ender ofte opp rundt prisantydn­ing. Men selgerne må nok belage seg på at det kan ta noe mer tid.

– Det er nesten umulig å si noe sikkert om prisene fremover, og prisutvikl­ingen kommer veldig an på omfanget og lengden på korona-krisen. Vi tror at det er lite sannsynlig at prisene vi gå betydelig ned på kort sikt, og foreløpig selges boligene til helt normale priser.

Kjøperne er der, og med de lave rentene og sterke tiltakene som er satt i gang av myndighete­ne, så vil det bidra til å holde hjulene i gang i boligmarke­der, sier megler Tom Arthur Pedersen.

– Det er med andre ord ingen grunn til panikk verken for dem som skal selge eller de som har havnet i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av korona. Ta kontakt med megler og banken så finnes det en løsning på det meste, sier banksjefen.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? HJELP: Eiendomsme­gler i DNB Eiendom Tom Arthur Pedersen forteller om hvordan de hjelper bekymrede kunder i disse dager.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ HJELP: Eiendomsme­gler i DNB Eiendom Tom Arthur Pedersen forteller om hvordan de hjelper bekymrede kunder i disse dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway