Grimstad Adressetidende

Nå er ørreten på bett

Erling Haegeland deler av sine erfaringer fra fisketurer langs sjøen i Grimstad.

-

Innsendt bidrag: Det

kribler i bondesjela, før vårens såkorn er kommet i jorda. Men det kribler også litt i andre sjeler, som f.eks. fiskesjela mi, der den lengter etter jakten på havets dronning – sjøørreten!

Mellom ålegress, tang

og rullestein­er, jager denne sølvblanke fisken etter naering, der kreps, tanglopper, børstemark og småfisk står på spisekarte­t.

Men, det er

ikke nok for en fisker å vite hvor ørreten søker naering, den skal også lokkes til bet!

Noen ganger «går»

den og mesker seg i stimer av småsild, men den andre ganger jager etter tobisfisk og småsei.

Jeg vil ikke

her gå inn på «de tusen råd» om slukvalg, fluer og fiskeplass­er, men vet enn litt om sjøørreten­s naeringsme­ny, får hver fisker velge sin favoritt lokkemidde­l for å få den på bett! Noen ganger, faktisk litt for ofte, har det hendt meg at en som ikke vet det «spøtt» om verken fiskens naering, naeringssø­k, flo og fjaere, vanntemper­atur, vindretnin­g, silhuett skygge av fisker (sånn litt forklart det vi kaller fiskens vindu, det er det fisken ser av deg fra under vann) og vade i sjøkanten, får den første og største ørreten!

Fisketur i kveldstime­ne.

Kvelden er fin. En liten solgangsbr­is farer over vannflaten og kruser den til små, hissige bølger, der jeg sitter ved Barselbukt­a på Hesnes. Men – først en kaffekopp og en titt i slukskrine­t.

Valget faller på

en tobissluk, en lang, smal sluk som beveger seg rolig og vuggende i vannet. Etter at sluken er montert, blir jeg sittende å se ut over vannflaten litt til. Litt kaldt er det ennå, men gode klaer og varm kaffe gjør at jeg kan sitte en stund. Briller med polarisasj­ons effekt (polaroidbr­iller), som tar vekk lysrefleks­en på vannflaten slik at en kan se bunn, vegetasjon og fisk lettere, synes jeg er viktig utstyr i jakten på sjøørreten. Mine henger på fra jeg går ut av bilen, til jeg er tilbake etter endt fiske.

Det er de

som gjør at jeg nå kan se fisken med den blågrå ryggen, som langsomt svømmer ved fjaerestei­nene, like nedenfor stedet jeg sitter og nyter min kaffe. Sjøørret!

Jeg griper stanga.

Forsiktig går jeg mot stedet jeg så fisken. Fem-ti meter fra land, gjør jeg det første kastet. Ikke rett ut fra stranda, men litt på skrå langs land og mot der fisken svømte.

Det er forholdsvi­s grunt her, varierende fra halvmetere­n til to-tre meter. Stedet er som en lagune, med holmer og skjaer som en beskyttend­e barriere mot havet.

Jeg naermest «ser»

sluken der den bukter seg i vannmassen­e på vei inn til meg igjen. Følelse, list og erfaring må ofte vike for tilfeldigh­etene når du fisker, men ikke etter sjøørreten. Sluken er bare et par meter fra land, og jeg skal til å vippe den klar av tangbeltet da det skjer. Så «smeller tusen volt» i stanga!

Et voldsomt rykk

kjennes i stanga, og vannet eksplodere­r i et inferno av vann, tang, sluk og sene! Du kjenner ikke sjøørreten ved napp, men ved vooolt, der den angriper sluken med en utrolig fart og styrke.

Jeg er ikke

et øyeblikk i tvil hva som har tatt sluken. Dette har jeg kjent mange ganger før, og nå – nå er det kamp! Og hvem som vinner, er meget uvisst. Det er en fin størrelse på fisken og etter at den har tatt sluken og fått se det uhyggelige monsteret ved bredden, tar den av gårde med sluk og sene. Det hviner i bremsen på snella.

Jeg følger, føler

og arbeider intenst med fisken, som etter noen minutter i det ennå kalde vannet, så smått begynner å gi seg. Håven gjøres klar. Liggende på siden naermer den seg land. Jeg bøyer meg ned for å håve den. Men – kampen er ikke over! I et krafttak tar den ut sine siste krefter og lar meg få kjenne havets ramsalte, kalde vann over ansikt og kropp samtidig som jeg skyver håven under fisken. Bløt, men lykkelig ser jeg at fisken ligger i håven. Jeg har vunnet!

Størrelsen? Sånn passe.

Så kjaere medfisker, nå er ørreten på bett, ta deg turen til kysten og prøv deg på «Dronningen».

 ?? FOTO: ERLING HAEGELAND ?? Et av mange steder i Grimstad man kan fiske etter sjøørret fra land.
FOTO: ERLING HAEGELAND Et av mange steder i Grimstad man kan fiske etter sjøørret fra land.
 ?? FOTO: ERLING HAEGELAND ?? SLUK: Denne ørreten ble tatt på sluk med en flue som opphenger.
FOTO: ERLING HAEGELAND SLUK: Denne ørreten ble tatt på sluk med en flue som opphenger.
 ?? FOTO: ERLING HAEGELAND ?? Ettertrakt­et naering for sjøørreten.
FOTO: ERLING HAEGELAND Ettertrakt­et naering for sjøørreten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway