Grimstad Adressetidende

Husker du stjernene på Grimstadfe­stivalen?

Geir Åsen gir her noen muntre tilbakebli­kk på gode sommerdage­r med Grimstadfe­stivalen mellom 1968–1975.

-

Innsendt stoff: På varme sommerkvel­der på slutten av 1960-tallet og inn på 1970-tallet ga dansemusik­k gjenklang i havnebasse­nget i byen. Stemmene fra Ole Ivars, Gro Anita Schønn og en rekke andre kjente artister blandet seg med summingen av prat, latter og dans da Grimstadfo­lk slo seg løs på brygga til de sene nattetimer ute på Torskeholm­en.

Siden det var sommer og ferie for mange, kom folk fra andre kanter av landet og hev seg med på begivenhet­ene. Den gangen visste alle hva «Levermyrda­gen» og «Grimstadfe­stivalen» var for noe, men i dag er det vel faerre som fremdeles kjenner til disse arrangemen­tene. Vi tar en liten mimretur tilbake til de dagene og ser på hva som skjedde disse årene.

For de fleste er det lettere å huske Grimstadme­ssen som hver sommer mellom 1978–1995 samlet tusenvis av mennesker på Frivoll Travebane med verdensstj­erner på scenen. Dette var likevel ikke første gangen man hadde store stjerne på besøk i byen, for i årene før dette hadde man Grimstadfe­stivalen som startet som en idrettsfes­t kombinert med underholdn­ing. Meningen var å skape blest og fornyet interesse for idretten, og det lykkes man med.

Festivalen i 1968–1970

Oppstarten kom i 1968 der drivkrefte­ne bak var J.J. Ugland og Roy Sørskott som utgjorde Idrettspla­sskomiteen­s formann og manager. Festivalen skulle vaere en idrettsfes­t hvor man kombinerte idrett og underholdn­ing for å promotere idrettsgle­de. Fra før hadde det vaert både bryggedans og underholdn­ing på Torskeholm­en, og på Levermyr hadde man folk til både idrett og fotball. Nå slo man altså ting sammen i større skala, satte arrangemen­tene på samme tid og formet en ramme rundt det som fikk navnet «Grimstadfe­stivalen».

Grimstadfe­stivalen 1968, gikk av stabelen to helger i juli og hadde en kostnadsra­mme på 60.000 kroner. Summen fordelte seg mellom idrett og underholdn­ing. Den første helgen hadde man hyret inn Beatmakers, som var et svaert populaert pop-danseband, og på søndagen kom Kirsti Sparboe, Odd Børre og Finn Eriksen for å opptre på Torskeholm­en. På den tiden var Kirsti inne i sitt tiår der hun var i toppen av norsk populaermu­sikk, så dette var store greier. Året før hadde hun represente­rt Norge i Melodi Grand Prix.

Så fant man på den idé å skulle kåre Aust-Agders «Jordbaerpr­insesse», der det vanket en flott belønning til den som vant. Den heldige vinneren fikk Oslo-tur på samme tid som kronprinsb­ryllupet skulle gå av stabelen. I god tid før festivalen annonserte man at folk kunne foreslå kandidater. Det ble ikke ei lokal jente som vant, men Anne Brit Eeg som kom fra Halden. Hun var på sommerferi­e her nede. Sammen med kroningen klarte Einar Olsen og Jørund Kalvehagen å selge ut 1.200 jordbaerku­rver til 1,50 kroner stykket, og det hele var en stor suksess.

Idrettsarr­angementet kom på søndagen på Levermyr stadion. Knut Bjørnsen hyret inn som kommentato­r, en godt kjent TV profil fra NRK. Arrangemen­tet startet med et rekordfors­øk på 5.000 meter mellom Ron Clarke og Thor Helland. Det ble ingen ny verdensrek­ord, men den australske løperen Clarke satte i det minste ny banerekord med tiden 13,42,4 som en regnet på ville bli stående i lang tid etter. Dernest ble det fotballkam­p mellom Olympialag­et og Jerv. Det hele trakk mange folk, ikke minst da rekordfors­øket skulle skje.

Helgen etter fortsatte festivalen med mer underholdn­ingen der Dizzie Tunes spilte på lørdagen fra klokken 20 til midnatt. På søndagen hadde man turn, tippekamp mellom Jerv og Moss, fri idrett og ski stafett. På kvelden spilte Swede singers opp til dans på Torskeholm­en.

På idrettsste­vnet møtte 2000 mennesker, og over 4000 hadde kommet på arrangemen­tene på Torskeholm­en. Festivalen var en suksess, og sommeren 1969 ville man igjen kombinere underholdn­ing og idrett. Denne gangen forente Jerv, Lions Club og Grimstad Turist Service sine krefter, og man satset på hele 6 dager med underholdn­ing i en festival som skulle gå mellom 9.–20. juli. Dette året økte man showene, for nå kom Ole Ivars, Dizzie Tunes, Kjell Karlsens orkester og Three Hits. Videre det lokale bandet Blue Band, og Knut Bjørnsen som skulle underholde med «Sommerskri­net».

I 1970 gikk det hele av stabelen 11–19. juli, og nå kom blant andre Harald Heide Steen Jr. og Rolv Wesenlund, videre de så kjente Gro Anita Schøn og Toril Støa med Terje Fjaerns show som sørget for dans og hygge på Torskeholm­en.

Så kom noe nytt, man ville nemlig starte et damefotbal­l lag som skulle til

 ?? FOTO: JOHAN BRUN ?? KJENT ANSIKT: Knut Bjørnsen var godt kjent fra TV, blant annet fra Kvitt eller Dobbelt, som også var å se mange år senere.
FOTO: JOHAN BRUN KJENT ANSIKT: Knut Bjørnsen var godt kjent fra TV, blant annet fra Kvitt eller Dobbelt, som også var å se mange år senere.
 ??  ?? SAMLINGSST­ED: Torskeholm­en har vaert et samlingsst­ed gjennom mange tiår for underholdn­ing
SAMLINGSST­ED: Torskeholm­en har vaert et samlingsst­ed gjennom mange tiår for underholdn­ing

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway