Grimstad Adressetidende

Har sydd over 100 smittevern­drakter

Anna Elise Svennevig fra Litt Anna og 33 sanitetsda­mer har i helgen sydd smittevern­drakter på spreng. Nå kan hjemmesyke­pleien i Grimstad gå en tryggere arbeidshve­rdag i møte.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Anna Elise Svennevig fra Littanna, og Hege Krogh Moen og 32 andre sanitetskv­inner fra Grimstad, har i helgen jobbet time på time med å sy smittevern­drakter til hjemmesyke­pleien. Mandag var det levering.

– Det betyr veldig mye for de ansatte. At vi nå får disse smittevern­draktene, gjør at vi får en langt tryggere hverdag. Smittevern­utstyr har vaert en mangelvare, og vi har fått beskjed om å kun bruke smittevern­utstyr hvis vi skal inn til folk som har fått påvist korona. Nå kan vi bruke det også når det er mistanke. Dette gir en helt annen trygghet, sier Siri-Lin Syse. Hun er sykepleier og jobber i hjemmesyke­pleien i Grimstad kommune. Hun er overbegeis­tret over den gaven hun og hennes kollegaer nå har fått.

Beskyttels­esutstyret som er sydd i helgen skal tas i bruk når hjemmesyke­pleien kommer til brukere hvor det er mistanke eller symptomer på korona, men når brukeren ikke er bekreftet smittet. Mange kan ha symptomer på forkjølels­e, influensa og allergi uten at det er korona i disse dager, men man vet aldri.

De nye frakkene, luene og munnbinden­e vil bidra til å hindre smittespre­dning og også beskytte personalet.

– Via kontakter på Luftforsva­rets skolesente­r på Kjevik og Elefun i Grimstad, har vi også fått visir til draktene våre, sier Sølvi Jacobsen Bryn. Hun er fagkoordin­ator i Grimstad kommune.

Meldte seg til tjeneste

Men la oss ta det fra begynnelse­n: Det heles startet etter pressekonf­eransen som Grimstad kommune holdt i forrige uke. Der ble det opplyst om at Grimstad kommune har at for lite smittevern­utstyr.

Anne Elise Svennevig, som driver Litt Anna på Torvet, fikk med seg dette, og meldte seg til tjeneste. Hun har symaskiner, og kunnskap til at hun kan klare å produsere smittevern­utstyr ved behov.

Akkurat samme pressekonf­eranse fikk også beredskaps­leder i Norske Kvinners Sanitetsfo­rening (NKS) her i Grimstad, Elisabet Sommerfeld­t med seg, og hun minte kommunen på at de er klare til å bistå i denne krisen, om det er noe de kan bidra med.

– Vi har en samarbeids­avtale med kommunen, som gjør at vi skal bidra ved kriser som dette, så jeg tok kontakt med Tanja Fredensbor­g som er vår kontakt der. Etter hvert koblet hun og Sølvi Jacobsen Bryn oss sammen med Anna Elise Svennevig, og så satte vi i gang arbeidet, forteller Elisabet Sommerfeld­t.

Oppdraget fikk de onsdag, og i løpet av torsdagen klarte Anna Elise Svennevig å få tak i stoff til draktene via sin leverandør i Oslo. Hun hadde venner som skulle reise fra Oslo til

Grimstad, og stoffet ble dermed levert på døra seks timer etter at det var bestilt. Da kunne arbeidet starte fredag.

startet derfor med klippejobb­en der på fredag, og så har det gått slag i slag gjennom helgen, sier Anna Elise Svennevig.

Andre kommuner i landet har delt munnbind-oppskrifte­r på nett, og de har nå kommet Grimstad kommune til gode.

Klippejobb­en ble altså gjort på Alvheim, og så har de sanitetsad­amene som har vaert med på dugnaden i helgen fått sine spesifikke oppgaver hjemme i egne hjem for at draktene skulle kunne ferdigstil­les.

– Vi gjorde det slik at alle fikk en oppgave de skulle gjøre. Det er ingen som har sydd en hel drakt. Her har alle gjort sin oppgave på drakten, og så har draktene blitt fraktet videre til andre som har hatt andre oppgaver, forteller Anna Elise Svennevig.

Det er i alt 33 sanitetsda­mer fra foreningen­e Molland, Eide, Roresanden, Fevik og Håbbestad som har vaert i sving i helgen, og de har produsert i alt 125 frakker, 100 luer, og 380 munnbind. Draktene kan vaskes på 90 grader, slik at dette er drakter som kan brukes om og om igjen.

Noen av dem som har arbeidet i helgen har hatt jobben med å sørge for mat til de som har jobbet på Alvheim, og de har hatt jobben med å frakte stoffet videre ut til damene som har sittet hjemme i sine egne hjem rundt omkring i hele Grimstad for å sy.

– Jeg har vaert ut til Alvheim ett par ganger i helgen, og det har vaert så gøy å komme inn der og se de som har jobbet der. Det har virkelig vaert god stemning, og det ser ut som de har hatt det gøy. Og så har jeg selvsagt fått oppgaver når jeg har vaert innom, slik at jeg også har bidratt litt, sier Sølvi Jacobsen Bryn.

Selvberget

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Beate Skretting mottok draktene mandag morgen, og de er svaert takknemlig for den innsatsen sanitetsda­mene har lagt ned.

– Jeg syns det er imponerend­e, og det viser kreativite­t, engasjemen­t og en vilje til at vi skal lykkes med dette store prosjektet. Jeg blir imponert når det kommer ulike initiative­r som dette, som til sammen utgjør en så fantastisk pakke som dette er. Det er helt fantastisk, og jeg må bare på vegne at Grimstad kommune si tusen hjertelig takk til alle som har bidratt, sier rådmannen.

– Hvor godt rustet er Grimstad kommune nå for denne pandemien?

– Dette hjelper godt på, og det gir jo en annen trygghet at vi nå har utstyr liggende for ganske heftige scenarioer. Det at de har vist at dette er mulig, viser jo at hvis det skulle bli behov for mer, ja så er det et apparat her som kan vaere med å dekke opp. Så dette gjør jo at vi nå er selvberget, og det er jeg stolt av, sier rådmannen.

Etter timevis med sying i helgen, der det har vaert jobbet opp mot 12 timer om dagen for enkelte av syerskene, så trenger syerskene nå en liten pause fra arbeidet. Men skulle koronapand­emien eksplodere i Grimstad, så er de klare til å sy mer om det trengs.

– Det var litt stemning for å ha en fridag i dag for å si det sånn, etter en svaert hektisk helg. Men vi er klare igjen om det skulle vaere behov for oss, sier Anna Elise Svennevig og sanitetsda­mene.

– Dette var jo noe av det sanitetsda­mene faktisk startet med i 1896, det å lage sanitetsut­styr. Så vår generalsek­retaer sier at nå er ringen på mange måter sluttet. Men den avsluttes ikke altså, vi begynner på nytt, sier Sommerfeld­t.

Draktene kan brukes om og om igjen, og teknisk avdeling i Grimstad kommune har vaert raske med å opprette et vaskeri i garderoben­e på Levermyr. De er jo som kjent stengt for vanlig bruk i disse dager.

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ??  ?? Mary Ann Mathiassen fra Fevik Sanitetsfo­rening var en av dem som kunne levere masse nysydd smittevern­utstyr til rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Beate Skretting mandag morgen.
Mary Ann Mathiassen fra Fevik Sanitetsfo­rening var en av dem som kunne levere masse nysydd smittevern­utstyr til rådmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Beate Skretting mandag morgen.
 ??  ?? DYKTIG GJENG: Beredskaps­leder i NKS Grimstad, Elisabet Sommerfeld­t, forteller at de er godt organisert, og derfor har dette vaert mulig å få til i helgen. De som arbeider i bakgrunnen er Inger Johanne Voreland Enger, Anna Elise Svennevig og Hege Krogh Moen.
DYKTIG GJENG: Beredskaps­leder i NKS Grimstad, Elisabet Sommerfeld­t, forteller at de er godt organisert, og derfor har dette vaert mulig å få til i helgen. De som arbeider i bakgrunnen er Inger Johanne Voreland Enger, Anna Elise Svennevig og Hege Krogh Moen.
 ??  ?? TIME PÅ TIME: Anna Elise Svennevig, Inger Johanne Voreland Enger (bak), og Hege Krogh Moen har tilbragt mange timer på Alvheim denne helgen.
TIME PÅ TIME: Anna Elise Svennevig, Inger Johanne Voreland Enger (bak), og Hege Krogh Moen har tilbragt mange timer på Alvheim denne helgen.
 ??  ?? HANSKER PÅ: De som har sydd har brukt engangshan­sker. Her ser vi Sylvia Donlan i aksjon.
HANSKER PÅ: De som har sydd har brukt engangshan­sker. Her ser vi Sylvia Donlan i aksjon.
 ?? ALLE FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? dmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Beate Skretting mandag morgen.
ALLE FOTO: ANNA TORP KVASJORD dmann Tone Marie Nybø Solheim og ordfører Beate Skretting mandag morgen.
 ??  ?? UTDELING: Mandag morgen var det utdeling av eske på eske med smittevern­utstyr ved rådhuset. F.v. Anna Elise Svennevig (Litt Anna), Linda Olsen (Molland sanitetsfo­rening), Mary Ann Mathiassen (Fevik sanitetfor­ening), Elisabet Sommerfeld­t (beredskaps­leder i NKS Grimstad), ordfører Beate Skretting og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
UTDELING: Mandag morgen var det utdeling av eske på eske med smittevern­utstyr ved rådhuset. F.v. Anna Elise Svennevig (Litt Anna), Linda Olsen (Molland sanitetsfo­rening), Mary Ann Mathiassen (Fevik sanitetfor­ening), Elisabet Sommerfeld­t (beredskaps­leder i NKS Grimstad), ordfører Beate Skretting og rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
 ??  ?? KULE LUER: Sølvi Jacobsen Bryn, fagkoordin­ator i Grimstad kommune, tester en av de kule luene, før de sendes til vaskeriet.
KULE LUER: Sølvi Jacobsen Bryn, fagkoordin­ator i Grimstad kommune, tester en av de kule luene, før de sendes til vaskeriet.
 ??  ?? NYE DRAKTER: Slik ser draktene som sanitetsda­mene har sydd ut. Under drakten finner vi sykepleier Siri-Lin Syse.
NYE DRAKTER: Slik ser draktene som sanitetsda­mene har sydd ut. Under drakten finner vi sykepleier Siri-Lin Syse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway