Grimstad Adressetidende

Peter Lukas flytter til Lyngør

For 20 år siden kom Peter Lukas til Grimstad, og bodde de første årene i seilbåten i gjestehavn­a. I løpet av få uker setter han kursen mot en annen sørlandsko­mmune.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Maria (kona) er fra Lyngør, og vi har overtatt et hus der, naerme vannet, med egen brygge, sier Peter Lukas.

Lyngør er et lite tettsted som ligger i Tvedestran­d kommune, omtrent midt mellom Risør og Tvedestran­d. Tettstedet ligger fordelt over flere øyer, hvorav en håndfull er bebodd. Nå blir tettstedet Peter og Maria Lukas' nye hjem.

– Det er et paradis vi flytter til, et hus ved vannet, med egen brygge. Og så skal jeg ha kontor der, sier han. Leilighete­n deres i Grimstad er allerede solgt, og i løpet av fire uker er det nye eiere som overtar.

Lukas flyttet til Grimstad i 1996. Han var da den første som overvintre­t i båt. I tre-fire år bodde han i seilbåten sin i gjestehavn­a. Deretter ble det fire år i Grømbukta og fire år ved Torskeholm­en.

Men om de flytter fra Grimstad, vil de fortsatt komme tilbake. For kontoret på Hestetorve­t beholder han, og firmaet skal fortsatt ha adresse i Grimstad.

– Jeg er litt sigøyner, så jeg vil alltid komme tilbake hit. Dessuten har vi bobil, så vi kan komme hit og besøke venner og overnatte i bilen, smiler han. Han har fått mange tilbakemel­dinger på at de skal flytte, både fra folk som synes det er leit at de drar fra Grimstad, og fra folk som bor ved Lyngør og gleder seg over at de flytter dit.

Engasjert

Lukas er kunstfotog­raf og forfatter, og har hatt flere separatog kollektivu­tstillinge­r i Norge, Tyskland og Østerrike. Han driver også Peter Lukas forlag, hvor han har gitt ut flere bøker. Han har hatt stort engasjemen­t for byen, blant annet med å starte et initiativ fra innbyggere i Grimstad som var misfornøyd­e med kommunens forvaltnin­g av havneområd­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? BODDE I SEILBÅT: Peter Lukas bodde de første årene i seilbåt ved gjestebryg­ga. Nå flytter han til Lyngør.
FOTO: JANICKE YTTERVIK BODDE I SEILBÅT: Peter Lukas bodde de første årene i seilbåt ved gjestebryg­ga. Nå flytter han til Lyngør.
 ??  ?? ENGASJERT: Peter Lukas har engasjert seg i utviklinge­n av Torskeholm­en, og har samlet sammen flere hundre underskrif­ter.
ENGASJERT: Peter Lukas har engasjert seg i utviklinge­n av Torskeholm­en, og har samlet sammen flere hundre underskrif­ter.
 ??  ?? GALLERI: Peter Lukas og kona Maria drev galleri hvor de viste frem og solgte kunst.
GALLERI: Peter Lukas og kona Maria drev galleri hvor de viste frem og solgte kunst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway