Grimstad Adressetidende

Derfor har professore­n skrevet bok om følelser

Professor emeritus, filosof og forfatter Hans Herlof Grelland (72) fra Grimstad har nå skrevet en ny bok «Om følelsene».

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

– En følelse er en måte å vaere til i verden på. Jeg har skrevet om hva en følelse er, og så om glede, sorg, frykt, angst, fryd, skam, omsorg og kjaerlighe­t. De er fundamenta­le i livet vårt. Alle har dem, og vi kan regne med at vi har dem i like stor grad, selv om noen ikke har så god kontakt med egne følelser, sier Hans Herlof Grelland.

Boken «Om følelsene» har et eksistensi­elt perspektiv på vårt indre liv, og referansen­e spenner fra Homer og Laozi til moderne nevropsyko­loger.

Han mener det er viktig å ta følelser på alvor, både egne og andres. Og i tillegg vaere nysgjerrig og bli kjent med dem.

– De er uttrykk for våre personlige verdier. Hvis vi sørger over et tap, er det fordi vi anser det tapte som verdifullt. Sorgen er en indikator på hva det betydde for oss. Det er viktig å komme i kontakt med følelsene våre, for da kommer vi også i kontakt med verdigrunn­laget vårt.

Filosofi og psykologi

«Om følelsene» er den andre boken Grelland skriver om temaet. I 2005 skrev han «Følelsenes filosofi». Han syntes det var et mangelfull­t tema i litteratur­en, og savnet flere bøker om hva følelser egentlig er og hvordan de er bygd opp. Derfor skrev han de likegodt selv. I sin nye bok tar han for seg angst, frykt, glede, omsorgsføl­else, kjaerlighe­t, fortvilels­e og sinne. Boken ble utgitt i vår.

– Forskere på feltet er ikke helt enige om hvor mange følelser vi har, men de er enige om at det finnes et bestemt spektrum. Jeg har valgt ut de jeg synes er viktige. Noe henter jeg fra psykologie­n, noe fra filosofer. Søren Kierkegaar­d er en viktig bidragsyte­r til denne boken. I tillegg har jeg noen egne tanker og refleksjon­er.

Grelland har laert mye om egne følelser også i prosessen. Og selv om han har jobbet mye med å utforske temaet, slipper han ikke unna dem, han heller.

– Jeg har like mye glede av og problemer med følelser som alle andre. Selv om jeg har et reflektert forhold til dem, er det fortsatt følelser for meg også. Jeg blir like mye vippet av pinnen av angst og frykt som andre, og kan vaere hjelpeløs i å ikke vite hvordan jeg skal håndtere det. Det er ikke slik at selv om jeg har utforsket temaet grundig, så kan jeg styre følelsene, sier han.

Og han understrek­er at selv om man bør lytte mer til følelser, må man også vaere klar over at de kan lyve og vaere feilplasse­rt.

– Når man føler noe så forholder man seg til verden slik man tror at den er. Men man kan ta feil, sier han.

– Et dypt valg

Forfattere­n mener at følelser er noe vi dypest sett velger.

– Flere kan reagerer når jeg sier at vi velger følelsene våre. Og det er ikke noe vi enkelt kan velge eller velge bort. Men det er et dypt valg. Hvis jeg ser på noe som trist, er det fordi jeg velger å se det slik. Det er ikke et bevisst valg, men et dypt personlig valg. Jeg har opplevd at folk blir sinte på meg når jeg sier dette. Jeg sa en gang i et intervju at depresjon også er et valg. Men det er ikke et enkelt valg. Noen velger å bli deprimerte fordi alternativ­ene er verre. Man trekker inn i seg selv fordi verden blir for vanskelig, sier han.

Med boken ønsker Grelland å formidle tro på mennesket, og han sier tanken er at det skal vaere en grunnlegge­nde positiv bok.

– Omsorgsføl­elsen er en naturlig del av oss, det er kjaerlighe­ten også. Og det er mer kjaerlighe­t og omsorg i verden enn vi er oppmerksom­me på. Dette ønsker jeg å formidle. Og at følelsene våre er viktige, sier Grelland.

 ?? ALLE FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? Hans Herlof Grelland er professor i kvantekjem­i ved Universite­tet i Agder og har master i filosofi. Nå har han skrevet en ny bok om vårt indre liv, følelsene.
ALLE FOTO: CAMILLA HOVSTØ Hans Herlof Grelland er professor i kvantekjem­i ved Universite­tet i Agder og har master i filosofi. Nå har han skrevet en ny bok om vårt indre liv, følelsene.
 ??  ?? NY BOK: Hans Herlof Grelland har skrevet boken «Om følelsene» som ble utgitt i vår, hvor han tar for seg noen av de mest grunnlegge­nde følelsene vi har i oss.
NY BOK: Hans Herlof Grelland har skrevet boken «Om følelsene» som ble utgitt i vår, hvor han tar for seg noen av de mest grunnlegge­nde følelsene vi har i oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway