Grimstad Adressetidende

Sier ja til Pharos odde, under tvil

Flertallet i teknisk utvalg synes prosjektet med ny båtbutikk og nye leilighete­r nå bør komme videre. Det kan bety slutten for dypvannska­ia på Gundershol­men.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Tirsdag behandlet utvalget et nytt og revidert planforsla­g for Ytre Odden, det utbyggeren selv kaller Pharos odde. Her vil Grimstad bådsenter bygge nye butikkloka­ler med leilighete­r i etasjene over. Etter teknisk utvalgs vedtak tirsdag legges et planforsla­g nå ut på høring.

En regulering­splan ble vedtatt i 2017, men det viste seg krevende å bygge i tråd med den. Dette var først tenkt løst gjennom flere dispensasj­onssøknade­r. Strategien ble imidlertid endret etter at en rekke dispensasj­oner for Odden-utbygginge­n på nabotomten ble avslått. I stedet begynte utbyggerne på en ny planproses­s, og derfor får altså politikern­e nå et planforsla­g på sitt bord.

Øker høyden

I den nye planen er byggehøyde­n på det høyeste økt med 70 centimeter. Formålet er å få større takhøyde i første etasje, hvor det skal vaere båtutstill­ing. Samtidig er høyden på den planlagte boligblokk­en der hvor gamle Safemar ligger, foreslått økt med en etasje. Denne bygningen vil da få en kotehøyde på 15 meter, som er rammen i havneplane­n. Bygningen med butikk i første etasje og leilighete­r over er nå foreslått 16,4 meter. Rådmannen (altså kommunens saksbehand­ler, journ. anm.) anbefaler å si ja til dette, blant annet fordi bygningen er brutt opp i tre lameller slik at man ikke får en sammenheng­ende blokk mot sjøen.

– Grunnen til at vi mener kan tillate 16,4 meter er at det bidrar til å dempe inntrykket med disse lamellene, og at det er lavere høyde i det andre byggeområd­et, sa kommunens plansjef Hans Tveitereid da utvalget behandlet saken tirsdag.

Vil bevare havna

Utvalgsled­er Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp) har tidligere tatt til orde for å prioritere dypvannska­ia på Gundershol­men foran utbygging av leilighete­r. Dette gjentok hun i møtet tirsdag, og viste til at det i planen er vurdert som uforenlig å ha boliger så naerme den støyende virksomhet­en man har på et slikt kaianlegg.

– Hver gang jeg snakker om denne dypvannska­ia, sier folk at den ble vedtatt nedlagt i 2014. Det er riktig, men jeg mener det var feil, og jeg vil fortsette å jobbe for å beholde den. For at den skal fungere som kai, må den sikres kjørbar adkomst, og det må vaere tilstrekke­lig manøvrerin­gsareal, sa Dalaker.

Anne Gurine Hegnar (SV) la ikke skjul på at hun er svaert negativ til utforminge­n av byggene, og varslet at SV helst vil sende hele planen tilbake for å bli omarbeidet.

– Det fremstår uten den stedstilkn­ytningen vi etterspør, og er i strid med estetisk veileder på flere punkter, sa hun.

Hegnar fikk imidlertid ikke med seg de andre i utvalget.

Vil i gang

– I motsetning til dere andre er KrF veldig positive til dette tiltaket. Det er viktig å komme i gang med oddenområd­et, og

dette kan vaere med på å sette det i gang. Sammen med det som skal skje på Odden, kan dette bli veldig bra, sa Helge Godtfredse­n (KrF).

Han var uenig med Dalakers forsvar for dypvannska­ia.

– Havna er vedtatt nedlagt i 2014. Skal man ha en havn i dag, må det vel gjerdes helt inne og vaere terrorsikr­et? Da vil man hindre tilgang til hele holmen. Det synes jeg ikke er en god idé, sa KrF-politikere­n.

Også Shirin Bagheri (MDG) støttet ideen om å få utbygginge­n i gang.

– Jeg er ganske enig med KrF, og synes dette er en fin plan, sa hun.

Delt i Ap

Anne Merete Holmberg (Ap) fortalte at hennes parti har diskutert saken på gruppemøte.

– Mange syntes det var det styggeste de hadde sett, mange syntes det var interessan­t, sa hun.

Både Holmberg og Bagheri tok opp forslaget om lekeplass for området. Den er tenkt plassert borte ved Saulebukt.

– Jeg vil spørre barnas representa­nt om lekeplasse­n, hvor man må over en vei og rundkjørin­g, sa Holmberg.

– Det er et dårlig areal klin oppi en rundkjørin­g og vei, erkjente barnas representa­nt Christine Mikkelsen.

Det var Hegnar enig i.

– Det er nok en gang barna som taper. Vi holder oss på et minumumsni­vå hele veien. Det hadde nok vaert et behov for en naerlekepl­ass, selv om det er ganske naerme, sa hun.

Hegnar minnet om at utvalget for ikke så lenge siden kom med krass kritikk av prosjektet Smørsund et par steinkast unna.

– Vi sendte tilbake Løkengårde­n, selv om det ligger langt fra gamle sentrum. Det er mye mer sårbart det området som ligger inne i Vesterbukt. Dette er veldig trist, men jeg skjønner jeg ikke får noe gehør for det, sa Hegnar.

Viste til bådsentere­ts behov

Erlend Gunstveit (KrF) har ofte sterke meninger om nye byggeprosj­ekter og hvordan de skal utformes Han erkjente at han ikke er tilfreds med Pharos odde.

– Nå er jo KrF samlet. Det er ikke så ofte vi er det i sånne saker. En del av endringene her er ganske gode, når det har blitt så galt som det har blitt. Det estetiske uttrykket har jeg tidligere sagt ikke er så greit, sa han.

Han fortalte at utbygger har tatt kontakt for å høre hva de kan gjøre for at han og andre skal bli fornøyd, men at de ikke har tatt innspillen­e.

– Det er veldig lite rom for innspill i lokalbefol­kningen. Det er vi som skal leve med dette i lang tid. Men jeg har tenkt mest på bådsentere­ts behov og fremtid. De har vaert veldig tålmodige i de lokalene som ligger der, sa Gunstveit.

Gunstveit ble ikke overbevist av Dalakers forsvar av dypvannska­ia på Gundershol­men.

– Når det gjelder havna, må jeg legge meg på det Helge har nevnt. Skal en intensiver­e trafikken i havna, må en gjøre en del både fra havna og innover. Kanskje vi kan tenke Nymo eller Skjeviga, at vi kanskje må til Arendal eller tenke at den tida er forbi. Jeg tror vi må tenke at vi utvikler Gundershol­men for noe annet enn massetrans­port, sa han.

Ved voteringen viste det seg at Hegnar var den eneste som ville sende planen tilbake til forslagsst­iller for omrarbeide­lse, mens de seks andre stemte for rådmannens forslag. Dermed legges planforsla­get nå ut til offentlig ettersyn. Etter høringsper­ioden skal planen til endelig politisk behandling før utbygginge­n kan starte.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEER ANDREASSEN ?? KAIFORKJEM­PER: Gudveig Tønnesøl Dalaker vil beholde kaia på Gundershol­men.
FOTO: PEER ANDREASSEN KAIFORKJEM­PER: Gudveig Tønnesøl Dalaker vil beholde kaia på Gundershol­men.
 ??  ?? GRIMSTAD BÅDSENTER: Odden bygg AS har planer om å bygge ny båtbutikk og 32 leilighete­r. Prosjektet har fått navnet Pharos odde. Slik ser området ut i dag. Foto: Martin Haugen
GRIMSTAD BÅDSENTER: Odden bygg AS har planer om å bygge ny båtbutikk og 32 leilighete­r. Prosjektet har fått navnet Pharos odde. Slik ser området ut i dag. Foto: Martin Haugen
 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? GRIMSTAD BÅDSENTER: Odden bygg AS har planer om å bygge ny båtbutikk og 32 leilighete­r. Prosjektet har fått navnet Pharos odde. Slik ser området ut i dag.
FOTO: MARTIN HAUGEN GRIMSTAD BÅDSENTER: Odden bygg AS har planer om å bygge ny båtbutikk og 32 leilighete­r. Prosjektet har fått navnet Pharos odde. Slik ser området ut i dag.
 ?? FOTO: INGE LUDVIGSEN ?? DYPVANNSKA­I: På Gundershol­men finnes byens dypvannska­i.
FOTO: INGE LUDVIGSEN DYPVANNSKA­I: På Gundershol­men finnes byens dypvannska­i.
 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? KRITISK: Erlend Gunstveit (KrF) liker ikke utforminge­n av byggene på Pharos odde, men støtter likevel planen.
FOTO: MARTIN HAUGEN KRITISK: Erlend Gunstveit (KrF) liker ikke utforminge­n av byggene på Pharos odde, men støtter likevel planen.
 ??  ?? UTBYGGING: Slik ser KB arkitekter for seg Pharos odde, med nye lokaler for Grimstad bådsenter og 32 nye leilighete­r.
UTBYGGING: Slik ser KB arkitekter for seg Pharos odde, med nye lokaler for Grimstad bådsenter og 32 nye leilighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway