Grimstad Adressetidende

Skole frykter budsjettku­tt

De foresatte og FAU ved Holviga ungdomssko­le er bekymret for konsekvens­ene av de foreslåtte kuttene i kommunedir­ektørens forslag til budsjett.

-

Lesernes mening: Innspill til forslaget om kutt i budsjettet for Holviga ungdomssko­le.

Det er foreslått at Holviga ungdomssko­le skal kutte 2,5 millioner fra dagens budsjett, med virkning fra 1.1 2021.

Dette tilsvarer 5 stillinger, eller ca. 15% av budsjettet. FAU ved Holviga ungdomssko­le er svaert bekymret for konsekvens­ene av et slikt budsjettku­tt. Budsjettku­ttet som er foreslått kommer til å ramme skolen svaert hardt.

Vi frykter for det gode sosiale miljøet ved skolen. Dersom skolen mister flere miljøarbei­dere, er vi redde for at det blir et dårligere sosialt og psykososia­lt miljø ved skolen. Elever som strever sosialt og kognitivt, som nå har voksenstøt­te i friminutt og timer, kommer til å bli overlatt til seg selv deler av skoledagen. Vi er redde for at dette skaper flere konflikter i friminutt og at laererne må bruke mye tid på å ordne opp i konflikter, som kunne vaert unngått ved at miljøarbei­dere er i miljøet og forebygger ved å vaere der og hjelper ungdommene til å se og tolke situasjone­r ved hjelp av samtale. Det har også vaert mye kontakt mellom skolen og politiet, og politiet uttrykker at de ser en bekymrings­full utvikling blant barn i ungdomssko­lealder. Skolen er og bør vaere en trygg og stabil arena, men med kuttene det nå legges opp til er faren stor for at denne bekymrings­fulle utviklinge­n skyter fart og man får flere og større problemer blant unge som i neste omgang vil kreve mer ressurser og da ikke bare på skolen.

Et annet aspekt ved en reduksjon av antall miljøarbei­dere, vet vi også at det blir mer å gjøre for laererne. Vi vet at de allerede har mer enn nok å gjøre. Vi ønsker at laererne skal få tid og rom til å gjøre jobben sin! Laererne må ikke presses mer, fordi dette kommer til å gå ut over helsa, og vi frykter at slitasje på sikt vil resultere i flere sykemeldin­ger. Ved et budsjettku­tt på 15 % er det ikke midler til å dekke vikarer. Vi vet at det er viktig både for barn og ungdom med stabile og kjente voksne. Vi frykter at det blir flere vikarer og dårligere undervisni­ng for elevene ved et slikt budsjettku­tt.

Vi er redde for at det ikke blir ressurser til lovpålagte oppgaver og vedtak. Rektor Tor Helge Olsen uttalt på sist FAU-møte at det ikke er mulig for skolen å oppfylle ulike elevers vedtak om spesialund­ervisning ved et så stort kutt. Vi synes dette er svaert graverende, og noe som kommunen må finne en løsning på. Skolen kan ikke planlegge med lovbrudd!

I Grimstad kommune er det bestemt at det skal satses på et digitalt løft. FAU støtter KFUs (Kommunalt foreldreut­valg) og de ansatte ved Holviga ungdomssko­les forslag og ønske om at det bør kjøpes inn pc-er, istedenfor Ipad, til alle elevene på ungdomstri­nnet. Ved et stort kutt i budsjettet blir det ikke penger til å betale dette mellomlegg­et eller kjøpe inn nødvendig ekstrautst­yr. Det blir heller ikke penger til å kjøpe inn nye og oppdaterte laereverk som bygger på fagfornyel­sen.

FAU ved Holviga ungdomssko­le ber dere politikere om å tenke på framtida. Det er billigere å forebygge enn å reparere!

På vegne av alle foresatte ved Holviga ungdomssko­le Holviga FAU ved leder Helle Fodøy

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEKYMRET: De foresatte ved Holviga ungdomssko­le, her represente­rt ved FAU-leder Helle Foldøy, frykter konsekvens­ene av budsjettfo­rslaget med millionkut­t.
FOTO: PRIVAT BEKYMRET: De foresatte ved Holviga ungdomssko­le, her represente­rt ved FAU-leder Helle Foldøy, frykter konsekvens­ene av budsjettfo­rslaget med millionkut­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway