Grimstad Adressetidende

Naturfotog­raf med politisk kraftsalve

Naturfotog­raf og tidligere journalist Paul Mjaaland bruker sin tradisjone­lle kalender til et kraftig politisk budskap – mot vindkraft.

-

Fortsatt er det liv i de tradisjone­lle og lokale bildekalen­derne, og de er ennå på papir.

Nå er neste års utgaver på plass. Naturfotog­raf Paul Mjaaland er ute med sin «Natur i Sør», Adressa-journalist Svein Per Hardeberg kommer med sin «Grimstadbi­lder» og «Glimt fra

Agder» heter 2021-kalenderen som utgis av Misjonsrad­ioen Agder. Den inneholder luftfoto fra Grimstad og andre deler av Agder.

Aust-Agders fantastisk­e natur

Det er 17. gang Mjaaland kommer med kalenderen sin. Tekst og bilder er preget av den naturen hjertet banker mest for, skriver han bak på kalenderen: Skogen, vannene, bekkene og heiene i Indre agder. Og dyrene og fuglene som lever der.

«Jeg skulle gjerne servert dere skogskaffe fra svartkjele­n, men deler gjerne inntrykk fra reiser gjennom Aust-Agders fantastisk­e natur», skriver Mjaaland.

Men han har også et stikk til myndighete­ne i omtalen av naturen som er så lett tilgjengel­ig for oss.

«Det haster med et besøk. Områdene

mange motiver er hentet fra trues av rasering. Planer om vindkraft virker uvirkelig, men desto mer skremmende. Så nyt det du ser i heile 2021», lyder oppfordrin­gen.

Grimstadbi­lder

Grimstadka­lenderen er nå på førjulsmar­kedet, som den har vaert i over 70 år.

– Nå er «Grimstadbi­lder 2021» klar, med 13 aktuelle motiver fra kystlandsk­ap til by og til heiene i indre bygder. Motivene gjenspeile­r blant annet litt av endringene i hverdag og fest for folk flest som pandemien førte til, skriver journalist Svein Per Hardeberg. Han gir den ut og tar bildene.

I de senere årene har motivvalge­t dreid fra endringer i bybildet og mer over på pyntebilde­r.

– Bildene skal vaere pene å se på. Hvert kalenderbl­ad henger jo fremst i en måned, så da er det like greit at bildet pynter opp litt på kjøkkenet eller på kontoret, sier Hardeberg.

Han synes det er morsomt og utfordrend­e å ta bildene, og han vil gjerne ha tips om aktuelle motiver for neste utgave.

Grimstadka­lenderen endret navn til Grimstadbi­lder for noen år siden.

Luftige bilder

Bjørn Olav Karlsen i Misjonsrad­ioen forteller at det er en forandring på kalenderen for 2021.

– I over 10 år har navnet på kalenderen vaert Husker du-kalender med gamle Grimstadbi­lder, men denne gang er navnet «Glimt fra Agder». Den inneholder bilder fra Agder som Johnny Foss har tatt fra motorisert paraglider. Mange husker sikkert regla som vi laerte på skolen for at vi skulle huske sørlandsby­ene, «Lille Grimme Arne Trenger Ris». I kalenderen er det bilder fra Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestran­d og Risør, men også Froland og Herefoss, opplyser Karlsen.

 ??  ?? Dette vintermoti­vet har Paul Mjaaland i kalenderen sin. Det viser Midtstetje­rn i lav vintersol.
Dette vintermoti­vet har Paul Mjaaland i kalenderen sin. Det viser Midtstetje­rn i lav vintersol.
 ??  ?? GRIMSTADBI­LDER: Svein Per Hardeberg er her ved Rygenefoss­en.
GRIMSTADBI­LDER: Svein Per Hardeberg er her ved Rygenefoss­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway