Grimstad Adressetidende

Lover å gi alle en smak av jul

I flere år har Hjerte te hjerte arrangert julaftenmi­ddag i Rasteplass­ens lokaler i Misjonskir­ken, for dem som trenger litt hjelp til å finne den gode julefølels­en.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– De som vil kan ta med seg et hjerte, kjøpe gave som passer til ønsket, og feste hjertet til gaven og levere den.

Lise Tveiten, Rasteplass­en

Koronaen skaper utfordring­er i år, men julefølels­en skal alle som trenger det få.

– Alt blir litt annerledes i år på grunn av koronaen, men julaften skal det bli, og det skal bli bra, sier Karin Haugnes.

For mennesker som sliter

Hun er primus motor på Rasteplass­en, som holder til i Misjonskir­kens lokaler. Rasteplass­en har som formål å vaere til hjelp for mennesker i Grimstad og omegn som på en eller annen måte sliter med livet, har rusproblem­er, økonomiske vanskeligh­eter eller på annen måte har behov for hjelp.

Hver tirsdag gir Rasteplass­en hver enkelt som er innom dem et gratis måltid i kafeen, og de gir ut matforsyni­nger til de som trenger det. På julaften har de stilt sine lokaler til rådighet til Hjerte te hjerte, som arrangerer julefeirin­g i lokalene for dem som ikke ønsker å sitte alene på julaften, ikke har råd til å skape en skikkelig julefeirin­g selv, eller av en annen grunn ønsker å vaere akkurat her denne kvelden.

– Det var en julaften for kanskje åtte år siden der vi hadde en samling her på Rasteplass­en på formiddage­n på julaften, der vi delte ut blant annet mat. Det var en veldig dårlig og vond opplevelse å stenge dørene der, gå og sette seg i kirka, og så gå hjem sammen med familien til et varmt hjem med huset fullt av mat. Det føltes kleint ut, og ikke noe greit i det hele tatt, det er jo på kvelden at det er skikkelig julaften, sier Karin Haugnes.

Etter denne juleaftene­n pratet hun med Rubi Amodei om at slik ville hun ikke ha det fremover, de måtte skape en julekveld for disse menneskene som hun følte hun hadde kastet på dør.

– Vi ble enige om at hvis vi skulle begynne med det, så måtte det vaere forutsigba­rt, det måtte vaere noe vi arrangerte hvert år, og det har vi klart, sier Haugnes.

Kjører ut mat og gaver

Så koronaen til tross, det har aldri vaert noe tema å avlyste julefeirin­gen til Hjerte te hjerte i år.

– Kommuneove­rlegen har sagt at per nå så kan vi planlegge for at vi kan ha 50 personer her, og det vil vi ha. Men som han sier, så kan han ikke spå, og vi vet jo ikke hvordan korona-situasjone­n er om en måneds tid. Men vi planlegger for at vi kan ha huset åpent for 50 personer, og får vi plutselig ikke lov til det så skal vi uansett skape en følelse av at det er julaften i år også, for alle, sier Rubi Amodei, som også er en av ildsjelene for julekvelde­n.

I fjor var det over 130 personer til stede på arrangemen­tet i Grooseveie­n, men i år kan de altså ikke ta imot fult så mange. Men Hjerte te hjerte er helt klare på at de skal nå ut også til de som må sitte hjemme.

– Vi vil kjøre ut julevarer i god tid til de som klarer å lage julemiddag­en sin selv, og så kjører vi ut ferdiglage­t julemat til de som måtte trenge det. Og gaver skal de som melder seg på selvsagt også få, sier Amodei.

Hjemmestri­kka sokker

For i år som tidligere år finnes det ønsketraer flere steder i Grimstad, blant annet på biblioteke­t, på Riips og i flere av kommunens kirker. På traerne henger det hjerter, hvor det for eksempel kan stå «kvinne, str. L, varm genser» eller «gutt, 7 år, lego".

– De som vil kan ta med seg et hjerte, kjøpe gave som passer til ønsket, og feste hjertet til gaven og levere den. Man trenger ikke å pakke inn gaven, det ordner vi, og så får rette vedkommend­e gaven til jul, sier Lise Tveiten, som også er en av ildsjelene bak julefeirin­gen.

– Å få en gave betyr veldig mye for mange, og i fjor delte vi ut rundt 600 gaver. Det er gaver ikke bare til de som har feiret her hos oss, men det er også til de som feirer hjemme, men som sliter med å få det til å gå rundt økonomisk, og som derfor har kontaktet oss og bedt om hjelp, sier Karin Haugnes.

Gavene kan leveres til biblioteke­t, på Dressmann, hos Husfliden, Littanna, på Riips eller på Rasteplass­en.

– Det står på hjertelapp­ene hva folk ønsker seg. Det er ofte varme gensere, hansker, dusjsåper, håndkrem, hjemmebakt­e småkaker, barberskum, eller deodorante­r. En ny, fin boksershor­ts er alltid en gjenganger, det samme er hjemmestri­kka sokker, sier Rubi Amodei.

– Og så er det jo slik at folk kan vipse penger om de ikke har anledning til å handle en gave, så kan vi gjøre den jobben. Vi er alltid rundt og handler julegaver så alle skal få. Ofte løper vi rundt på julaften og ordner dette, legger de to andre damene til.

Mange bidrar

Hvert år er det en Grimstadma­nn som ikke vil stå fram med navn som tar på seg oppgaven med å handle inn julematen til julefeirin­gen i Grooseveie­n, og han kokkelerer også selve middagen. I tillegg er det mange andre som hjelper til på sitt vis.

– En person her i byen lager karamellpu­ddingen hvert eneste år, vi har en person som alltid kommer innom med tyttebaers­yltetøy til oss, skolen på Drottningb­org skreller poteter for oss, noen kommer med småkaker, og ja, det er så mange som bidrar på en eller annen måte, og det er vi så takknemlig­e for, sier de tre damene.

– Det er det Hjerte te hjerte handler om, det er alle enkeltpers­onene der ute som har lyst til å hjelpe, og det er også de som trenger hjelp enten de er fattige, ensomme, er syke eller på en eller annen måte har det vanskelig. Hjerte te hjerte er fra alle til alle, sier Karin Haugnes.

Hjerte te hjerte har fått økonomisk støtte til julaften-opplegget av Grimstad kommune på 5.000 kroner, og naeringsli­vet er også med og bidrar.

– Grimstad brusfabrik­k gir oss blant annet julebrus, og det syns vi er utrolig hyggelig. Ellers må vi skryte veldig av Jervs gatelag, de har ordnet masse julegaver i år, sier Haugnes.

Trenger sjåfører

Hun ber nå om at alle som har behov for hjelp til årets julaftenfe­iring om å ta kontakt, enten de ønsker å feire på Rasteplass­en, eller ønsker å få hjemkjørt julevarer, eller ferdig julemat. Julegaveøn­sker mottas også.

– De som kjenner det på seg og føler at de trenger noe hjelp i år, de må ta kontakt med oss så fort de kan, så skal vi prøve å finne en så god løsning som mulig for den enkelte, sier damene. De mener årets feiring er ekstremt viktig for mange.

– I den tiden vi lever i, med denne koronaen, så er feiringen i år viktigere enn noen gang. Nå er det så mye ensomhet og psykisk uhelse overalt, at det er ekstra viktig å vaere et medmennesk­e og gjøre noe for at andre skal få en god opplevelse, sier Lise Tveiten.

– Vi håper vi får til en feiring her i år, og om vi så må sitte hver for oss i år så skal i alle fall alle

som trenger det få mat servert på døra. Men vi håper at vi kan gjennomfør­e arrangemen­tet vårt her på Rasteplass­en slik vi har gjort tidligere år med god mat, julekaker, gaver og julemusikk. Det eneste vi ikke kan gjøre i år er å gå rundt juletreet sammen, sier Karin Haugnes, som ellers håper at noen sjåfører kan melde seg til tjeneste.

– Om det er noen der ute som kan utsette julemiddag­en sin litt og hjelpe oss med å kjøre ut mat og gaver mellom klokken 16 og 18 på julaften så hadde det vaert fantastisk. Vi har utrolig mange hjelpere, men akkurat det trenger vi, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? HJERTER: Karin Haugnes, Lise Tveiten og Rubi Amodei henger opp hjerter med julegaveøn­sker.
HJERTER: Karin Haugnes, Lise Tveiten og Rubi Amodei henger opp hjerter med julegaveøn­sker.
 ?? ALLE FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
ALLE FOTO: ANNA TORP KVASJORD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway